Site icon Szallas.hu Blog

5 látványos túraútvonal és 10 hangulatos szállás Visegrádon


Visegrád neve hallatán rögtön beugrik az impozáns Fellegvár és a Királyi Palota történelmi jelentőségű romjainak képe, de nem csak emiatt imádjuk a Dunakanyar egyik legnépszerűbb kisvárosát. Visegrádot és környékét számtalan látványos túraútvonal hálózza be, amik közül most 5 olyat ajánlunk, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni!

5 látványos túra Visegrádon

Túra a csodákat rejtő Apát-kúti-völgyben

Az Apát-kúti-patak Pilisszentlászlónál ered majd Visegrádnál éri el a Duna vizét. Útja során egy olyan vadregényes szurdokvölgyben halad, amit akár gyerekekkel is bevállalhatunk, mert nincsenek számukra leküzdhetetlen szintkülönbségek.

Akik becsületesen végig szeretnék járni a teljes, közel 9 kilométeres távot, azok kezdjék a sétát a patak és a Duna találkozásától nem messze lévő kompkikötőből

Akik a városi sétát kevésbé preferálják a túra során, azoknak pedig azt javasoljuk, hogy a Mátyás király utca végén parkoljanak le, vagy a 883-as autóbusszal menjenek el a Mátyás király u. 59. nevű megállóig. (Kényelmes opció, ha egészen az Apát-kúti völgyben lévő Telgárthy-rét parkolójáig elautózunk, de ebben az esetben néhány izgalmas látnivaló ki fog maradni a túrából.)

Ördögmalom-vízesés

A Mátyás király utcától a piros sáv jelzést kell követni, ami jól járható, néhol betonozott erdészeti utakon halad. A túra során utunkba esik a híres Ördögmalom-vízesés és a Bertényi Miklós Füvészkert, aminek látogatása egy különálló programként is megállja a helyét.

Akik a réttől indulnak, azoknak az első látványosabb megállópont a Visegrádi Pisztrángos Tavak lesznek.

A vadászház után jön csak az igazi kaland, innen már egyre vadregényesebb terepre érkezünk, és a patak partján folytatjuk a túrát. Az út során még több forrást is érintünk, köztük az ismertebb Kaán-forrást és az Alpár-forrást, aztán ismét szelídül a táj, majd hamarosan elérjük Pilisszentlászlót, ahonnan vagy autóbusszal juthatunk vissza Visegrádra, vagy egy bevállalós körtúra keretében még a Spartacus-ösvényt is bebarangoljuk.

Apát-Kúti völgy

A bámulatos szépségű Spartacus-vadászösvény

A Spartacus-ösvényt nem minden ok nélkül tartják a Dunakanyar egyik leghangulatosabb turistaútjának, ám azt kevesen tudják, hogy ez a páratlan szépség csak 2015 óta látogatható hivatalosan is a túrázók számára, korábban csak vadászösvényként funkcionált.

A Visegrádi-hegységben található Spartacus-vadászösvény Pilisszentlászló és Visegrád között fut nagyjából 13 kilométer hosszan, de ha az előbbiekben bemutatott túrával kombináljuk, akkor egy szép körtúrát is kerekíthetünk belőle.

Spartacus-ösvény

Annak ellenére, hogy a környezet kifejezetten vadregényes, mégsem kell embertpróbáló menetelésre számítanunk. A sok helyen igen keskeny, néhol egy emberes turistaút nem tartogat hatalmas emelkedőket, látványos panorámában viszont bővelkedik. Egyedül eső után nem ajánlott, vagy télen, ha lefagy, mert a keskeny úton fennáll a csúszás veszélye.

Spartacus-ösvény

A most következő túraútvonalat első sorban azoknak ajánljuk, akik tömegközlekedéssel szeretnének eljutni Visegrádra, és nem a körtúra változatot választják. A kiindulópont Pilisszentlászló főtere, ahonnét a Béke utca felé kell venni az irányt és megkeresni a zöld jelzést. Miután elhagyjuk a települést, egy darabon még tanyák között haladunk, aztán elérjük az ösvény kezdetét, ahol egy tábla figyelmezteti a bakancskoptatókat, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok között gondolják át, nekivágnak-e az útnak.

Akiket ez nem rettent el, azoknak hatalmas kalandban lehet részük, útjukat látványos sziklafalak, és a környező erdőkre nyíló csodás panoráma kíséri. Az út során megpihenhetünk a turisták számára nyitva álló Jenő-kunyhónál, majd vár még ránk egy kisebb vadregényes szakasz, mielőtt Visegrád felé indulunk az erdei úton. Itt már figyelni kell, mert a zöld plusz jelzésre kell áttérni, ami levisz az Apát-kúti-völgybe, ahonnét a piros jelzés vezet tovább az Ördögmalom-vízesés felé, majd egészen a visegrádi Duna partjára.

Spartacus-ösvény

Egy igazán gyerekbarát túra a visegrádi Mogyoró-hegyen

Akik kevésbé gyakorlott túrázók, vagy csak egyszerűen nincs kedvük nagyobb távokat megtenni, azoknak ajánljuk a Visegrádi-hegység szuper tanösvényeit. A családok körében az egyik legkedveltebb a Mogyoróhegyi Természeti Tanösvény, ahol rengeteg izgalmas kaland vár a család minden tagjára. Mielőtt azonban nekivágnánk a túrának, érdemes elolvasni a tanösvényről írt mesekönyvet is, ami a Madas László Erdészeti Erdei Iskolában kapható.

A 10 állomásból álló tanösvény első pontja máris egy szuper látványosság, ez nem más, mint a Vadaspark, ahol vaddisznók, muflonok és szarvasok is láthatók. Ezt követi a kaszáló, egy székelykapu, az Erdészek Barátság Parkja, a Boglárka-forrás, egy kilátópont, egy kis fahíd után található szurdokerdő, a rekettyés-tölgyes erdő, a Nádas-tó, majd végül az „erdő szegélye”. A kiindulópontra visszatérve érdemes kipróbálni a Mogyoróhegyi Étterem kínálatát, a gyerekek pedig birtokba vehetik a játszóteret.

Mogyoró-hegy

Érdekesség: Itt látható Nagy László széke, ami Makovecz Imre alkotása.

Kalandok a Nagy-Villámon

A Nagy-Villám esetében nem egy kimondott túrát ajánlunk, mert számos jelzett túraösvényen megközelíthető, sőt, akár autóval is feljuthatunk. Egyik legszebb pontja a 378 méter magas Zsitvay-kilátó, amit 1933-ban építettek a Nagy-Villám tetején. Nevét a Magyar Turista Szövetség egykori elnökéről, Zsitvay Tiborról kapta.

Szintén szuper program a Visegrádi Bobpálya, ahol nem csak nyári bob működik, hanem plexivel lefedhető alpesi bob is, ami rossz idő esetén is üzemel.

Visegrádi Bobpálya

Nagy kedvencünk a Fun Extreme Canopy és Kalandpark, ami az ország első Canopy pályájával büszkélkedhet. A hely nem csupán azért fantasztikus, mert a lombok felett száguldhatunk végig az 1 kilométeres pályán, hanem azért is, mert mindeközben gyönyörű látványban lehet részünk (már ha ki merjük nyitni a szemünket). Fentről ugyanis jól látszik a Dunakanyar, és a visegrádi Fellegvár is.

Fun Extreme Canopy és Kalandpark

Túra két keréken a Visegrádi-hegységben

Visegrád környékén remek kerékpárútvonalak vannak, sőt, akik bevállalósabbak, akár Budapestről is eltekerhetnek a Dunakanyarba.

Ha csak Visegrád környékén tekernétek egy jót, ajánljuk, hogy az Apát-kúti-völgyet vegyétek célba, kerekezzetek el a Telgárthy-rétig, majd innen a kék kerékpáros jelzést követve elérhetitek a Pap-rétet. A táv 12 kilométer, ami biciklivel másfél óra alatt teljesíthető.

10 hangulatos szállás Visegrádon

Az egyértelmű, hogy Visegrádon nem elég egy napot eltölteni, úgyhogy szükség lesz egy klassz szállásra is. Már mutatjuk is a mi kedvenceinket.

Szállások az Apát-kúti-völgy környékén

Villa Harmónia

A Villa Harmónia a Mátyás király út 28. szám alatt található, ahonnét szinte egyenesen lesétálhatunk mesés Apát-kúti-völgybe. Nevéhez hűen a szállást leginkább a harmónia jellemzi, ízlésesen berendezett szobák és közösségi terek várják itt a pihenni vágyókat. Tartozik hozzá egy aprócska wellness részleg finn szaunával és sókamrával.

Patak Park Hotel***

Bár az Apát-kúti-völgy remek családi kirándulóhely, de azért ajánlunk egy felnőttbarát szállást is azoknak, akik egy gyerekzsivajtól mentes helyen szeretnék kipihenni a túrákat. Az Apát-kúti-patak mellett épült Patak Park Hotel 18 év fölött fogad csak vendégeket.

Tipp: A szálláshelyen érdemes félpanziós ellátást kérni, mert gasztronómiai különlegességeket felvonultató éttermüket a legtöbb vendégértékelésben dicsérő szavakkal illetik.

Szállás a Mogyoró-hegyen

Mogyoróhegyi Erdei Faházak

A visegrádi Mogyoró-hegyen, gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el a Szallas.hu oldalán foglalható 10 takaros kis faház. Igazi erdei körülmények várnak itt a családra bográcsozási lehetőséggel és sok-sok kalanddal.

Szállások a Nagy-Villám környékén

Silvanus Konferencia és Sport Hotel Visegrád****

A Hotel Silvanus szobái a szálloda remek elhelyezkedésének köszönhetően csodálatos panorámát nyújtanak a Fellegvárra, a Dunakanyarra, valamint a környező erdőkre. Családbarát szolgáltatásai és wellness részlege garantálja, hogy a család minden tagja felhőtlenül szórakozhasson. A hotel közelében található a Nagy-Villám számos attrakciója, így kitűnő választás, ha az aktív pihenés a cél.

Mókus ház

A 400 négyzetméteres kerttel rendelkező Mókus házat azoknak ajánljuk, akik szeretnek különcködni és nem feltétlenül ragaszkodnak a teljes ellátáshoz. Cserébe egy olyan szállást kapnak, ami a város egyik legszebb részén található, a hab a tortán pedig a hálószobából nyíló pazar dunai panoráma.

Szállások a város központjában

Vendégház a Tábornokhoz

A városközpontban elhelyezkedő vendégház remek választás azoknak, akik nyugodt pihenésre vágynak, de mégis szeretnének központi helyen megszállni. Hogy milyen szuper ez a szállás, arról itt olvashattok >>

Dunavirág Vendégház

A romantikus stílusú, ízlésesen berendezett vendégház szintén központi helyen van, így minden program könnyen elérhető innen. A szállást egy család üzemelteti, akik minden vendéget családtagként fogadnak és a vendégházat is úgy rendezték be, hogy az teljes mértékben az otthon hangulatát adja.

Szállások Visegrádon, ahol kerékpárt is bérelhettek

Ajánlottunk kerékpáros túrát is, ezért mutatunk néhány olyan szállást, ahol akár biciklit is bérelhettek, ha egyébként nincs saját, vagy egyszerűen csak nem szeretnétek otthonról cipelni.

Thermal Hotel Visegrád****+superior

Pazar környezet, kényelmesen berendezett szobák, hatalmas wellness részleg és szuper étterem várja itt a vendégeket. Ami miatt azonban most kiemeljük a helyet, az az, hogy akár helyben is bérelhettek kerékpárt, hogy felfedezhessétek a környéket.

Royal Club Hotel Visegrád****+superior

A gyerekbarát hotel rengeteg kényelmi szolgáltatással várja a családokat és az egyedül utazókat egyaránt. Ezek között szerepel a kerékpár kölcsönzés is.

Hotel Honti

A családias hangulatú szállodában szintén van lehetőség kerékpárkölcsönzésre, ha két keréken szeretnénk felfedezni Visegrád látnivalóit. Mindemellett említésre méltó a hotel wellness részlege is, ahol nap végén lazíthatunk egyet.

Azoknak, akik az aktív pihenés hívei, de egy fárasztó túra után szívesen relaxálnak egyet a wellnessben, Visegrád minden évszakban remek úti cél, hiszen a várost gyönyörű természeti környezet veszi körül, bőven van lehetőség aktív kikapcsolódásra és szállások terén is gazdag a választék.

Szuper túrák, látványos panorámával büszkélkedő bobpálya, izgalmas canopy és jól járható kerékpáros túraútvonalak várnak rátok a történelmi látnivalók mellett, ha eltöltötök néhány napot a Dunakanyar egyik legszebb városában.

Panorámás szállások a Dunakanyarban >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version