Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTéli tájoló

Busójárás Mohácson – A busóprogramok színe-java

1 perces olvasási idő

Nincs még programotok február végére? Akkor feltétlenül kerüljön be a naptáratokba a mohácsi Busójárás, amely 2020. február 20-25.-ig különféle hagyományőrző programokkal teszi színesebbé a farsangolást. A busójárás egy XVIII. századi népszokás, amely napjainkra egy kissé más ruhát öltött magára, de bizonyos elemek ma is hűen idézik meg az egykori hagyomány elemeit. Kár lenne kihagyni! 

Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás
Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás

Tudtátok?

A monda szerint „a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról” – olvashatjuk a Busójárás weboldalán!

Szállások Mohácson >>

Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás

Busójárás Mohácson – Színes programokkal készülnek 2020-ban is

A programok között előadások, zenés és táncos programok szerepelnek, emellett elmerülhettek a busójárás minden kis szegletében. Megismerhetitek a busójárási eszközöket, a busómaszk faragók munkáját, részt vehettek látványfaragáson, és próbára tehetitek a tánctudásotokat is a táncházakban. 

A tamburazenekarok, tánccsoportok és busócsoportok bemutatóit szintén érdemes lesz megnézni. A látványfőzés, a busólakodalmas menet, a busófelvonulás, a busóavatás, a maszkfaragó bemutató, a szekérdíszítés, a dudások és busók bemutatói, és a busók csónakos átkelése a Dunán is izgalmas programnak ígérkezik. 

Érdekesség! 

Amit semmiképpen nem hagyhattok ki a programkavalkádból: 

  • farsangi koporsó vízrebocsátása a kompkikötőnél, 
  • máglyagyújtás a Széchenyi téren
  • élő tamburazene a város tamburásainak közreműködésével
  • kólózás a busókkal
  • szabad farsangolás a város utcáin
  • koporsóégetés a Széchenyi téren
Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás

Népzenei koncertek és kézműves vásár Mohácson!

A Busójárás alatt számos koncerten vehettek részt. Fellép majd a Söndörgő, a Vujicsics együttes, a Dunavkinje, a Vizin zenekar, Csonka Balázs és bandája, Versendi Kovács József és zenekara, a Kis Kata zenekar, a Maszkura együttes, a Korona zenekar, Komšiluk együttes, és az Orkestar Selo zenekar is. 

A belvárosban pedig népművészeti és kézműves vásár várja azokat, akik szívesen csemegéznének a vásári kínálatból, és mindenképpen néhány szép portékával szeretnének hazatérni. 

Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás

Busójárás – Programok gyerekeknek!

A gyermekek számára is sok izgalmat tartogat a mohácsi Busójárás. A helyi iskolások és óvodások mellett a látogatók is maszkot öltenek, és a kisbusók is farsangolnak. 

A rendezvény során érdemes megnézni a gyermek tánccsoportok fellépését, az ALMA együttes koncertjét, és a Csizmás kandúr színházi előadást, de lesz kézműves foglalkozás, és népi játszóház is.

Kiállítások, és más kísérőprogramok

A Busójárás során érdemes felkeresni Mohács múzeumait és kiállítóhelyeit, mert számos színes programmal készülnek. Mi fér bele az ötnapos programba? 

  • Kossuth Teátrum 
  • Kanizsai Dorottya Múzeum 
  • Busóudvar
  • Mohácsi Nemzeti Emlékhely
  • Fehérgólya Múzeum
  • Szent Miklós Vízi- és Taposómalom
  • Szerb Ortodox templom
  • Magyar Posta (alkalmi postai bélyegzés a Posta Hivatalban) 

Emellett a mohácsi népi iparművészek és kézművesek látogatható műhelyeiről is érdemes tájékozódni a Busójárás weboldalán

Részletes program leírást és videot a Szallas.hu programok oldalán találtok.

Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás

Szállások Mohácson

A Busójárás hihetetlenül népszerű esemény, amelyre az egész országból, sőt, a szomszédos országokból is érkeznek érdeklődők. A szállásokat érdemes mihamarabb lefoglalni, hiszen ebben az időszakban a környező településeken is hamar elfogynak a legjobb szálláshelyek! 

Szállások Mohácson >>

Érdekességek és látnivalók Mohács környékén

Ha a Busójárás ideje alatt felfedeznétek Mohács környékét, akkor a városban nézzétek meg a Szent Miklós Vízi- és Taposómalmot, a Busóudvar Múzeumot, és a Kanizsai Dorottya Múzeumot és egyetek egy jót a Korona étteremben

Pécsre is szánnátok egy napot? Gyerekekkel a Pécsi Állatkert, a családdal és barátokkal pedig a Pécsi Tv-torony, az Ókeresztény Mauzóleum és a főtér környéke bakancslistás hely!

Hogyan juthattok el Mohácsra?

Mohács mindössze 60 km-re fekszik Pécstől, egy és többnapos kikapcsolódáshoz is kiváló programokat nyújt. Hogyan juthattok ide?

  • Autóval: A város autóval az M6-os autópályán át 2-2,5 óra alatt érhető el Budapesttől. Az útvonalon útdíjat kell fizetni.
  • Busszal: Pécs, autóbusz-állomásról 1 óra alatt érhettek Mohács, autóbusz-állomásra, Budapestről a Népligetből mindez 4,5 óra.
  • Vonattal: A vonatok Budapest, Déli-pályaudvarról indulnak Pécsre, a menetidő nagyjából 2 óra 50 perc. Innen vonattal Mohács 1 átszállással 1 óra 15 perc. Ezek a vonatok nagyon ritkán közlekednek. 

Kiknek ajánljuk a programot?

  • baráti társaságoknak
  • csoportoknak
  • családoknak (kisebb gyerekekkel is)
  • azoknak, akik szeretik a tartalmas szabadtéri programokat

Egy többnapos kikapcsolódáshoz a szallas.hu remek szálláshelyeket kínál Mohácson és környékén, böngésszetek figyelmesen! >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%