Site icon Szallas.hu Blog

Ünnepeld rendhagyó módon március 15-ét! – Szuper kirándulástippek és szállások


Tűzzetek idén is kokárdát a mellkasotokra, és az ünnepségek helyett eredjetek a szabadságharcosok nyomába! Fedezzétek fel március 15-én a tekintélyt parancsoló várakat, a varázslatos múzeumokat vagy a cseppkövekkel teletűzdelt aggteleki Baradla-barlangot! Beiktatnátok egy kis wellnesst is? Máris mutatunk hozzá szuper fürdőket

Barangolás Budapesten

Az 1848-49-es forradalom eseményei Budapesten kezdődtek, így kézenfekvő, hogy elsőként csodaszép fővárosunkat ajánljuk. Ilyenkor az állami ünnepségek mellett szinte minden kerület tart saját megemlékezést is, de mi magunk is tervezhetünk tartalmas és érdekes programot.

A Magyar Nemzeti Múzeumot mindenképpen érdemes meglátogatni, egyrészt, mert a március 15-i események egyik meghatározó helyszíne volt, másrészt pedig a nemzeti ünnepeken, így március 15-én is ingyenes a belépés. Ráadásul egészen biztosan rengeteg, kifejezetten családi programmal készülnek majd aznap a látogatóik számára.

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Szabad szállások Budapesten március 15-re >>

Budapesten egy percet sem lehet unatkozni, hiszen nem csak rengeteg, de mellette még változatos programok közül is válogathattok. Itt ajánlunk még néhány kedvencet >>

Március 15-ei kirándulás a pákozdi csata helyszínéhez

A pákozd-sukorói csata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb vidéki csatája volt, így ha a pihenés mellett a megemlékezésre is szeretnétek nagyobb hangsúlyt fektetni ezen a jeles napon, akkor Pákozd és környéke kitűnő célpont lehet.

Budapest felől, már az M7-es autópályáról is jól látszik a gigantikus méretű Miska huszár, ahol egy rövid kitérő erejéig érdemes megállni, főleg, ha gyerekekkel utaztok, mert őket szinte kivétel nélkül lenyűgözi az óriás.

Pákozdon, a Mészeg-hegyen található a Katonai Emlékpark és a pákozdi csata emlékműve. A Katonai Emlékpark látogatása felér egy rendhagyó történelemórával, ahol sok interaktív elem segítségével elevenednek meg a szabadságharc eseményei, sőt, még lövészárkot is láthatunk testközelből.

Erre járva ne hagyjátok ki a Pákozdi-ingóköveket és a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumot sem.

Pákozdi Katonai Emlékpark

Még több remek program a Velencei-tó környékén >>

Ha már csak egy jó szállás hiányzik a kiránduláshoz, akkor csekkoljátok le a Leander Vendégházat!

Wellness Demjénben egy kis megemlékezéssel párosítva

Akik szeretik a wellnesst, azoknak egy szuper demjéni napot ajánlunk március 15-re. A Demjéni Termáltó, a Cascade Barlang és Élményfürdő, valamint a Demjéni Termál Völgy tökéletes helyszín egy kora tavaszi fürdőzéshez, ráadásul a térség még számtalan izgalmas programot is tartogat.

Ha még több vizes élményre vágytok, látogassatok el Egerszalókra is a Saliris Gyógy- és Wellnessfürdőbe, vagy fedezzétek fel a környék valamelyik túraútvonalát.

Cascade Barlang és Élményfürdő, Demjén

Válasszátok szálláshelyül az egyedi Hotel Cascade Resort Spa & Conference Demjén négycsillagos szállodáját!

Gödöllő és Isaszeg felfedezése

Az 1849. április 6-i isaszegi csata szintén nagy jelentőséggel bírt, hiszen a hazai csapatok győzelmével zárult. Ez előtt tiszteleg a Szobor-hegyen található Honvéd-emlékmű, ami egy kisebb túrával érhető el. Isaszeg ezt leszámítva túl sok turisztikai látnivalót nem tartogat, a közeli Gödöllő már annál többet!

A Gödöllői Királyi Kastélyt sokaknak nem kell már bemutatni, arról viszont kevesebben tudnak, hogy alatta megnyílt a látogatók előtt a Horthy-bunker is.

Gödöllői Királyi Kastély

A városnézés mellett érdemes egy kis természetközeli programot is beiktatni, ha szép az idő. Erre tökéletes helyszín például a Gödöllői Arbo-Park, ami akár babakocsival is bejárható.

A gyerekek nagyon fogják szeretni az erdészeti tematikára épült játszóteret, a kisvasutat, az interaktív információs táblákat. A felnőttek pedig kipróbálhatják a fitneszeszközöket és a pihentető hullámpadokat.

Gödöllői Arbo-Park

Akár a kastély szomszédságában is éjszakázhattok, ha az Erzsébet Királyné Szállodára esik a választásotok!

Ágyúdörgéstől hangos erőd

A komáromi vár ostroma az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő katonai és politikai jelentőségű eseménye volt, amelyről idén forradalmi hangulattal emlékeznek majd meg a szervezők a Nagy Kokárda Nap keretében.

Járjátok be a hatalmas erődrendszert a Klapka-indulót dúdolva, és nézzétek meg a hely legújabb kiállítását, amelyet éppen március 15-én nyitnak majd meg a közönség előtt. De lesz itt hagyományőrző bemutató és rengeteg gyerekprogram is, így egészen biztosan nem fogtok unatkozni, ha a határtalan Komárom felé veszitek az irányt.

Komáromi Erődrendszer

Szállások, ahol SZÉP-kártyával is fizethettek Komáromban >>

Szezonnyitás a Sóstói Múzeumfaluban

A nyíregyházi skanzen évek óta a nemzeti ünnepre időzíti a nyitását, és izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várja ilyenkor a látogatókat. A szabadtéri múzeum egy 19. századi, sosemvolt falu életébe enged bepillantást, de egy honfoglalás-kori falut is felfedezhettek a hatalmas parkban. Ráadásul a piros betűs ünnepeken – így március 15-én is – a belépés díjtalan.

Sóstói Falumúzeum, Nyíregyháza

A skanzenhez közel csodás szobákkal és fürdővel vár titeket a Hunguest Hotel Sóstó Nyíregyháza.

Aggteleki pihenés

Aggtelek és környéke tavasszal is szuper úti cél, mert a barlanglátogatás nem időjáráshoz kötött program. A meseszép Baradla-barlang minket sokadjára is képes lenyűgözni, de ha még sosem voltatok, akkor kötelező látnivaló. Márciusban ráadásul a Barlangok hónapja keretében a naponta induló túrák esetében 20 % kedvezményt adnak a felnőtt jegyek árából.

Baradla-szikla kilátóhely

A környéken nagyon jókat lehet túrázni, akik kevésbé edzettek azok is bátran vágjanak neki, mert nincsenek nagyon meredek, nehezen járható útvonalak. Érdemes felkeresni Jósvafőt, ahol egy gyönyörű tengerszem található, innen pedig tehetünk egy kisebb túrát a Vörös-tóhoz és a Medve-sziklákhoz.

Jósvafői Tengerszem

Szállástipp: Dapsy Vendégház

Petőfi-túra csodás várakkal

A somoskői vár alatt, a magyar oldalon áll egy picike ház, amit Petőfi-kunyhónak hívnak. Ez a költő 1845. június 12-i látogatásának állít emléket a maga szerény módján. Emiatt persze nem lenne érdemes útra kelni, viszont akik szeretnek túrázni, és a várakat is kedvelik, azoknak egy igazán rendhagyó ünnepi programot ajánlunk.

Méltó megemlékezés lehet, ha végigjárjuk a Petőfi-túrát, vagy más néven Petőfi sétány útvonalát, amit maga a költő is megtett, mikor ott járt. A táv kb. 5 km és Salgó várát köti össze a somoskői várral, aminek szlovákiai oldalán láthatók a különleges bazaltorgonák is.

Még több program ezen a mesés környéken >>

Pihenjétek ki a túrát a Somoskői vár közvetlen szomszédságában!

Petőfi Sándor nyomában Kiskőrösön

Ha a pihenés mellett március 15-ét is szeretnétek megünnepelni, szuper választás, ha Petőfi Sándor szülővárosában töltitek el a rövid vakációt. Az alföldi homoktenger közepén fekvő kisváros ugyanis meglepően sok programmal és látnivalóval szolgál az ide látogatóknak.

A nemzeti ünnepünk alkalmából természetesen kihagyhatatlan látványosság a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, de Kiskőrös legújabb attrakcióját, a modern János Vitéz Látogatóközpont is érdemes felkeresni, ahol remek családi programban lehet részetek. Egy kisebb ejtőzéshez érdemes jegyet váltani a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőbe, ami egy hangulatos vidéki fürdő.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös

A kisvárosnak saját gyógyvize is van, amit a Hotel Imperialban kipróbálhattok.

Túra a Petőfi-pihenőhöz

Végül egy olyan túrát ajánlunk, a Szentendre és Pomáz közötti Kő-hegyen, ami szintén Petőfi Sándorhoz köthető. Azonban nem csak ezért érdemes nekivágni, hanem a csodás panoráma miatt is, ami ide felérve fogad majd benneteket. Az elbeszélések szerint maga Petőfi is innen csodálta meg a hegyeket Vahot Imre és Vahot Sándor társaságában, amik őt mint az alföld szülöttjét valósággal elvarázsolták.

Ugyanitt látható a Pilis egyik Gomba-sziklája, amit „Napóleon kalapja” néven is emlegetnek. A Petőfi-pihenő legegyszerűbben a Lajos-forrástól közelíthető meg.

Szállások a közeli Szentendrén >>

Szerelmesek nyomában: a Jókai Mór Emlékház

Jókai Mór és későbbi felesége, Laborfalvi Róza szerelme egy kokárdával kezdődött 1848. március 15-én este, amikor a színésznő az író mellkasára tűzte a forradalom jelképét a Nemzeti Színház színpadán. A nagy korkülönbség ellenére az egymásba fonódó tekintetekből egy szép házasság született, és néhány évtized múlva felépült Balatonfüreden a villájuk is, ahová nyaranta pihenni  húzódtak vissza.

Pillantsatok be az íróóriás és felesége egykori hétköznapjaiba Balatonfüreden, a Jókai Emlékház falai között, ahol többek között olyan halhatatlan művek születtek, mint például Az arany ember vagy a Balatont népszerűsítő novellák sokasága.

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Szállások Balatonfüreden >>

Keljetek útra, és fedezzétek fel hazánk szépségeit az év első hosszú hétvégéjén! Ha a programokhoz már csak néhány fantasztikus szállás hiányzik, akkor pedig irány a Szallas.hu! >>

További 15 történelmi látnivalóról itt olvashattok >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version