Site icon Szallas.hu Blog

8 kihagyhatatlan program a magyar kultúra napjára


A magyar kultúra napját 1989 óta minden évben január 22-én ünnepeljük, ugyanis 1823-ban ezen a napon jegyezte le Kölcsey Ferenc a Himnusz utolsó sorait. Idén pedig igazán különleges az évforduló, hiszen kereken 200 éves lesz a költemény. Most összegyűjtöttük nektek, milyen kulturális programokra érdemes ellátogatnotok ebből az alkalomból.

Budapest

Előadás a Magyar Zene Házában

Amikor Kölcsey Ferenc 200 éve megírta a Himnuszt, valószínűleg nem is gondolt arra, hogy milliók éneklik majd, ugyanis évekig meg sem jelent, majd szinte teljesen feledésbe merült. Egészen addig, míg 21 évvel a költemény megszületése után a Nemzeti Színház igazgatója, Bartay Endre kiemelte, és pályázatot írt ki rá.

Miért volt aktuális Kölcsey üzente 1844-ben is? Kik pályáztak? És miért Erkel Ferenc lett a győztes? A Magyar Zene Házában a magyar Himnusz történetéről tartanak előadást a költemény keletkezésének évfordulóján, január 22-én. Itt megtaláljátok a részleteket >>

Magyar Zene Háza, Budapest

Az egykori Áldásy-palota bejárása

Január 22-én vezetett épületbejáráson csodálhatjátok meg az Országos Színháztörténeti Intézetet, azaz az egykori Áldásy-palotát. A séta során az épület történetével, a könyvtárral és az ott található gyűjteményekkel ismerkedhettek meg.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt megtaláljátok a részleteket >>

Koncertek az A38 hajón

A Hangfoglaló Programiroda idén is könnyűzenei koncertekkel és nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a magyar kultúra napját. Továbbá egy izgalmas világzenei és táncos buli is lesz, ahol a Besh o droM és a Duckshell zenekar lép fel.

A koncertek ingyenesek lesznek, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A részletekről itt olvashattok >>

Bábos előadás gyerekeknek a Várkert Bazárban

A magyar kultúra napja alkalmat ad arra is, hogy a gyerekekkel a népmesén keresztül ismertessük meg hagyományainkat, örök érvényű történeteinket. Most egy népszerű magyar népmese, A só feldolgozásával várnak mindenkit a szervezők egy interaktív, bábos előadásra a Várkert Bazárban.

A darab hossza kb. 50 perc lesz szünet nélkül, amit első sorban óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlanak. Itt megtaláljátok a részleteket >>

Várkert Bazár, Budapest

Szentendre

Akárcsak az elmúlt években, idén is lehet majd csatlakozni Szentendrén a Himnusz közös énekléséhez január 22-én, délben. Bár a magyar kultúra napja vasárnapra esik, a szombati Múzeum Korzó tematikája is az ünnepnaphoz kapcsolódik.

Továbbá több városi intézmény és vendéglátóhely is csatlakozott a kezdeményezéshez, így mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb programot. Itt olvashattok a részletekről >>

Fő tér, Szentendre

Szentendre – egy csipetnyi délvidék a Dunakanyarban >>

Debrecen

Idén egy teljes héten keresztül zajlik az ünnepi programsorozat Debrecenben, melynek egyik kiemelt helyszíne a Déri Múzeum, ahol január 18. és 22. között megtekinthető lesz Kölcsey Ferenc végrendelete. Szintén a múzeum a helyszíne a Magyar Kultúra Napi városi rendezvénynek és a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjátadójának.

Továbbá a Himnusz születésének 200. évfordulója kapcsán ünnepi konferenciát tartanak, de lesznek könyvbemutatók, verses estek, kiállítások és koncertek is.

Déri Múzeum, Debrecen

Kultúra és pihenés a cívisvárosban >>

Veszprém

Veszprémben a Művészetek Háza kiállításai egész nap várják a látogatókat, délelőtt 10 órától este 8 óráig. A Hangvillában két előadás várja a színházba vágyókat: A Helység kalapácsa című produkció és a Háy János Karaffa-Én vagyok című felolvasó színházi előadása.

Emellett a Veszprémi Petőfi Színház is két produkcióval készül: az Ádámok és Évák Ünnepe mellett a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából egy közös szavalásra készülnek a Színházkertben, Együtt szaval Veszprém! címmel, ahova minden szavalni vágyót várnak.

A Pannon Egyetem aulájában pedig Bősze Ádám és Nyáry Krisztián tart előadást a Mendelssohn zenekar közreműködésével, melynek központi témája a Himnusz évfordulója lesz. A programokról bővebben itt olvashattok >>

Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Veszprém

Fertőd

Január 20-án délelőtt a fertődi Esterházy-kastély díszudvarán a fertődi Babos József Térségi Általános Iskola 150 diákja szavalja el a Himnuszt. Utána az Esterházy-arcképcsarnokban kihelyezett történelem órát és múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak az Esterházy család magyar kultúrára gyakorolt hatásáról.

Január 21-én Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész tart exkluzív tárlatvezetést az Esterházy Galériában. Az Örökség című tárlat 50 kortárs alkotó 108 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. Itt megtaláljátok a részleteket >>

Fertődi Esterházy-kastély

5 gyönyörű szállás a városok szívében, ha egy napnál tovább maradnátok

Mamaison Hotel Andrássy ****, Budapest

Ez a butikhotel a történelmi Andrássy úton található, ami ma a város leghíresebb korzójának számít. A hotel közelében számos üzlet, étterem, kávézó és bár, valamint művészeti és kulturális nevezetességek is megtalálhatók, amiket felfedezhettek.

Milla Apartman, Szentendre

A Dunakanyar ékszerdobozának nevezett város megérdemelten kapta a Művészetek városa elnevezést. Szentendre belvárosa egyszerűen gyönyörű, tele színes, barokk hangulatú házzal, szerb templomokkal, szűk sikátorokkal, és egy csodaszép főtérrel – utóbbi a szállástól mindössze 200 méterre található.

Régi Posta Fogadó, Debrecen

A Régi Posta Fogadó tökéletes kiindulópont Debrecen város felfedezéséhez, hiszen a belváros szívében található közel a Nagytemplomhoz, a Déri Múzeumhoz, és a Csokonai Színházhoz. Az épület ráadásul komoly helytörténeti és várostörténeti értéket képvisel: Diószegi Sámuelnek, a város első postamesterének volt a háza, leghíresebb vendége pedig XII. Károly svéd király volt.

Manzárd Apartman, Veszprém

Ez a tetőtéri prémium apartman Veszprém történelmi belvárosában helyezkedik el, közvetlen közelben kávézók, éttermek, bárok találhatóak. A belvárosi tartózkodást – amennyiben nem a közeli étteremben fogyasztjátok el az ebédet/vacsorát – a teljesen felszerelt amerikai konyha teszi teljessé.

Hotel Patonai, Fertőd

A Hotel Patonai a Fertő – Hanság Nemzeti Park közvetlen szomszédságában, a fertődi Esterházy Kastély épületegyüttesének szívében épült új panzióban, családias környezetben várja a vendégeket, melynek kávézójában kávézóban különleges teákat és forrócsokikat is kóstolhattok.

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Exit mobile version