Site icon Szallas.hu Blog

A magyar Stonehenge létezik! Lenyűgöző kőtömbök és tanösvény Zalahalápon


A Balaton-felvidék északi része igazi természeti csodát rejt, amit egyszer látnotok kell! A Haláp-hegyi tanösvényen földöntúli, változatos tájon keresztül sétálhattok, másrészt a látványos bazaltkráter, és a szoborpark még izgalmasabbá teszik az élményt. A bónusz, hogy a zalahalápi Stonehenge köveihez lélegzetelállító panoráma társul. Tartsatok velünk egy nem egészen evilági vidékre, egy kellemes túra keretében!

A zalahalápi Stonehenge

A falu, amit festői tanúhegyek ölelnek 

Először is helyezzük el ezt a bájos kis falut a térképen! Főleg, mivel a Dunántúl egyik legszebb részén fekszik. Zalahaláp a Balaton-felvidéken található, a Tapolcai-medencét északról határoló tanúhegyek közelében. Egész pontosan a Haláp-hegy védelmében bújik meg az 1300 fős falucska. Tapolcától csupán 5 km-re fekszik, a Balatontól pedig 20 km-re. 

Zalahaláp látnivalói:

Zalahaláp fő látványosságai a természeti kincsek, ugyanakkor csendes utcái és folyamatosan fejlődő, szépülő központja más érdekességeket is rejtenek.

Balaton-felvidéki táj

Zalahaláp megközelítése:

A Budapest – Zalahaláp távolság 166 km. Ez körülbelül 2 óra autóval, ha Székesfehérvárig az M7-esen jöttök, majd onnantól a 66-os főúton haladtok tovább, érintve Veszprémet. Busszal egyébként jó félóra alatt Balatonedericsről is megközelíthető a falu, ha esetleg a Balaton partja felől indulnátok tömegközlekedéssel.

Haláp-hegyi tanösvény, ha földöntúli tájon kirándulnátok

A Haláp-hegy nem akármilyen hely: szerény 6 millió évvel ez a legfiatalabb balatoni tanúhegy, ahol már a római korban is bányásztak. A 20. századi bazaltbányászat során pedig olyan kemény, jó minőségű köveket bányásztak belőle, melyek egy részét többek közt bizonyos budapesti utcák, illetve a ferihegyi reptér kifutójához használták fel! 

A hegyet körülvevő változatos táj és a vulkanikus tevékenységek miatt létrejött bazaltképződmények miatt mindenképpen érdemes végigsétálni a 3 km hosszú tanösvényen. A terep elég könnyű, körülbelül másfél óra alatt bejárható, így a kisebb gyerekeknek sem okoz majd gondot. Az autót a tanösvény parkolójában hagyhatjátok.

Ezekre számíthattok a tanösvényen:

A régi bazaltbánya 

Zalahalápi Stonehenge, amiért nem kell Angliáig utazni

A Haláp-hegyi tanösvény része az Ébredő Vulkán szoborpark, ami megkoronázza az egész kirándulást. De miért is emlegetik a parkot úgy, hogy a magyar Stonehenge? A válasz egyszerű: mert nagyon hasonlít az eredetire. Történelmét tekintve sajnos nem olyan misztikus, mint a dél-angliai, hiszen csak 2019-ben adták át. A hely szelleméhez híven, a szobrok bazaltból készültek, és Rhea Marmentini valamint Balanyi Zoltán szobrászművészek pazar munkájának szülöttei. 

Kilátás a tanúhegyekre a kövek mellől

Roppant látványosak a különböző alakú kőtömbök, és az is a mi Stonehenge-ünk mellett szól, hogy itt sokkal lenyűgözőbb kilátásban lehet részetek. Akárcsak a kráternél, a 360 fokos panoráma itt is kiterjed a tanúhegyekre és a Tapolcai-medencére. A túra után jóleső érzés lesz letelepedni az itteni pihenőhelynél. Élvezzétek a hely rendhagyó atmoszféráját, és gyönyörködjetek a lélegzetelállító kilátásban!

Mesés panoráma mellett szusszanhattok

Irány egy különleges kirándulás, ahol a tanösvény és a szoborpark az egész családnak izgalmas élményt nyújt! Még több izgalmas kirándulóhely és programtipp >>

Foglaljatok egy barátságos vendégházat Zalahalápon, vagy szálljatok meg a barlangok és vizek városában, Tapolcán >> 

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version