Site icon Szallas.hu Blog

Csodaösvény vár az Őrség ölelésében – Szőce, tőzegmohás tanösvény


Nem akármilyen tanösvény halad ám az őrségi Szőce-patak festői szépségű völgyében! Ez nem más, mint a híres tőzegmohás tanösvény, ami a láprétek különleges, misztikus világába kalauzol. A pallósoron sétálva megismerhettek ritka növényfajokat, valamint gyönyörködhettek a zöldellő rétekben és az ég felé nyújtózó égerfákban. Összeszedtünk minden tudnivalót erről a kellemes gyalogtúráról!

Tőzegmohás tanösvény, Szőce

Érdekességek a környékről, amiket valószínűleg nem is tudtatok:

Szőcei Lápok Háza bejárat

Az „aranymoha” otthona: Tőzegmohás láprét, Szőce

Az Őrség keleti részén, a fokozottan védett Szőce-patakvölgyben egy igazi természeti kincs bújik meg: az ország egyetlen tőzegkákás lápvidéke. Elképesztő belegondolni, hogy sokáig csak a helyiek ismerték ezt a völgyet – és még ők sem ismerték fel rendkívüli természeti értékét! Ennek ellenére sokat tettek azért, hogy ez a különleges hely fennmaradhasson: ugyanis a terület élővilágának megőrzéséhez nagyban hozzájárult az évszázadok óta fennálló, hagyományos paraszti gazdálkodás, azaz a kaszálásra alapozott szarvasmarhatartás.

Láprét

A láprét a tiszta vizű forrásokkal és zöldellő rétekkel tűzdelt patakvölgybe terül el. Az itteni tőzegmohát szokták a helyiek egyszerűen aranymohának nevezni; anno a tőzegmoha magas párnákat alkotott, és alomként használták fel. A tőzegmohás láprét manapság már fogalomnak számít a botanikusok körében, és a tanösvénynek hála egyre népszerűbb a látogatók körében is.

Ezekre a látnivalókra számíthattok a tanösvényen:

Nagyrészt fapallón lehet haladni, tájékoztató táblák mellett

A tőzegmohás tanösvény útvonala és megközelítése

Csodás helyen visz a tőzegmohás tanösvény 

Fontos tudnivalók a tőzegmohás tanösvény látogatásáról

Védett és különleges növényekben nincs hiány

Lápok Háza a tanösvény mellett, ahol mindenre fény derül

Vagyis ahol minden információt megkaphattok a helyi növény- és állatvilágról, valamint a lápok mibenlétéről – beleértve az izgalmas lápi legendákat is! Nem egy unalmas múzeumra kell gondolni, hanem egy interaktív kiállításra, ami ráadásul nem túl nagy, így könnyedén bejárható. 

Belépő: Teljes árú 500 Ft/fő, Kedvezményes 300 Ft/fő.

Kiállítás a Lápok Házában

Mit lehet még csinálni a környéken? Fontosabb Szőce látnivalók és programtippek

Pankaszi szoknyás harangláb

Hangulatos vendégházak a közelben:

Aranymoha Vendégház Szőce

Őrségi Nádkunyhó Vendégház Hegyhátszentjakab

Tobzos-patak Vendégház Viszák  

Szőce leghíresebb látnivalója a tőzegmohás tanösvény, ami egyúttal az ország egyik legjelentősebb természeti értéke is. Kellemes túralehetőséget kínál, gyönyörű táj mellett – akár kisgyerekkel is bátran jöhettek! Ha az Őrség területén foglalnátok szállást, itt mindent megtaláltok >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version