Site icon Szallas.hu Blog

Tatai Vadlúd Sokadalom 2021 – családbarát program, ahol vadlúdból idén sem lesz hiány


Az „Élővizek Városában”  idén már 21. alkalommal élvezhetitek a természetbarátok egyik legkülönlegesebb ünnepét, a Tatai Vadlúd Sokadalmat. Nincs még programotok november utolsó hétvégéjére? Akkor itt az idő, szervezzetek egy vagy többnapos programot a városban, és nézzétek meg a több ezer vadludat az Öreg-tó partján!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakmai programokkal és izgalmas előadásokkal készül november 27-én a Vadlúd Sokadalomra. Kicsik és nagyok számára egyaránt garantált lesz a remek szórakozás!

Tatai Vadlúd Sokadalom

Fontos! 2021-ben a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvény zárt, rendezvénysátrak (Előadások és Játszóház) területét csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Készüljetek a fantasztikus látványra! Tatai Vadlúd Sokadalom – programok

Madármegfigyelő verseny – minden korosztálynak!

A rendezvény legnépszerűbb programja egyértelműen az országos madármegfigyelő verseny, amelynek az a célja, hogy adatokat gyűjtsünk a területen mozgó madarakról. A 12 órán keresztül tartó verseny szombaton reggel 6:00 órakor kezdődik, a versenyhelyszínen térképet és fajlistát kapunk regisztráláskor. A versenyben kizárólag 3 fős csapatok indulhatnak, a csapatot egy fő kísérheti. Nevezni „felnőtt” és „ifjúsági” kategóriában lehet. Az eredményhirdetésre 19:30-kor kerül sor.

Az Építők parki madármegfigyelő toronynál a rendezvény ideje alatt solymászbemutató, madárgyűrűzés, és harkálymegfigyelő séta is lesz, a nap pedig a hazaérkező vadludak köszöntésével zárul. 

Tudtátok? A hazánkba érkező ludak rendszeres pihenőhelyként kb. 18 nagy gyülekezőhelyet használnak. A kiemelt éjszakázó helyeken akár 40-50 ezer madár is összegyűlhet. Elképesztő ez a szám, nem?

Több ezer vadlúd mutatja magát a tatai Öreg-tó partján

Tatai Vadlúd Sokadalom – Egész napos programok 

Az egynapos program a családok, baráti társaságok és csoportok számára is tartogat élményeket. A madármegfigyelés mellett mellett olyan sokszínű programokkal várnak, mint:

A Tatai Vadlúd Sokadalom alatt részt vehetünk filmvetítéseken és előadásokon is, ennek köszönhetően többet tudhatunk meg  a gyöngybagoly, a kuvik, a parlagi sas, az erdei fülesbagoly és a macskabagoly helyzetéről. Sőt! Egzotikus külföldi madarakról is hallhattok izgalmas újdonságokat, például a „Pápua lenyűgöző paradicsommadarai” (nov. 26.) vagy a „Fülöp-szigetek madárvilága” (nov. 27.) című előadás során.

Vadlúd a tóparton

Tipp: 2021. november 15-től on-line közvetítik 2 kamerával a Tatai Öreg-tó vadlúdjait. De a valódi élményt élőben kell átélni, valami elképesztő látványban lesz részetek!

Programtipp gyerekeknek!

A szakmai programok mellett a gyerekek biztosan élvezni fogják a különféle gyerekprogramokat, például a játékos távcsöves madárkeresést, a madaras memóriajátékot, a Hahó együttes gyerekműsorát, vagy a „Cincér” Játszóházat. 

Kiknek ajánljuk?

Szálláshelyek Tatán

Érdemes időben lecsapni a legjobb szállásokra a városban, ugyanis rengetegen kíváncsiak az évente megszervezett programra. A Tatai Vadlúd Sokadalom idején Tatán és a környező településeken is remek szálláshelyekre bukkanhatunk!

Szállástippek Tatán:

Zöld Kocsi Apartman Tata – előrefizetési és lemondási díj nélkül!

Kristály Imperial Hotel Tata **** – ha egy wellness hétvége keretében néznétek a vadludakat

Platán Udvarház Tata – 50 méterre az Öreg-tótól, a vár lábánál

További szállások Tatán >>

Szállások Vértesszőlősön >>

Érdekességek és látnivalók Tata környékén

Amellett, hogy a Tatai Vadlúd Sokadalom ezerféle programmal várja az érdeklődőket, érdemes felkeresni a város nevezetességeit is. 

Az Öreg-tó mellett áll a Tatai vár, amely minden korosztály számára izgalmas látnivaló Tatán. A vár kertjében az építmény többi részének feltárt alapfalai állnak, amelyeknél a helyi lakosok és az ide kirándulók is gyakran megpihennek. A kertben sétálva megízlelhetjük Tata történelmét, a tóparton pedig akár órákat is eltölthetünk. 

A közelben található a Tatai Fényes Tanösvény, ahol érdemes bejárni az 1350 méter hosszú cölöpsétányt, hogy megismerkedjünk a láperdők világával. Tata népszerű látványossága még a Fellner Jakab-kilátó, ahonnan csodaszép panoráma nyílik a városra, és az Angolpark, ahol számos látnivaló vár bennünket. A műromok, a Török Mecset, a Pálmaház és az Avernus-barlang kihagyhatatlan úti cél. 

Még több látnivaló Tatán >>

Hogyan juthatunk el Tatára? 

A város, remek elhelyezkedésének köszönhetően autóval, busszal és vonattal is megközelíthető, emellett Tata elkötelezett kerékpáros barát város. Mindössze 60 km-re fekszik Budapesttől, egy és többnapos kikapcsolódáshoz is kiváló programokat nyújt. Hogyan juthatunk ide?

Az Öreg-tó körül sokan tesznek egy kört kerékpárral, a gyerekek pedig előszeretettel hozzák magukkal a görkorcsolyájukat és a rollereiket is.


Nézzétek meg az év egyik legnagyobb természeti csodáját Tatán! Ismeretterjesztő és szórakoztató programokból és lélegzetelállító látványból nem lesz hiány. Ne felejtsetek el időben szállást foglalni Tatán! >>

(Fotók: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version