Site icon Szallas.hu Blog

Levendulamezőktől a panorámás kirándulásokig: TOP 20 mesés balatoni látnivaló


Vessétek bele magatokat a balatoni barangolásokba legfrissebb bakancslistánk alapján, melyre tündérkerteket idéző sétányok, meseszép panorámákat ígérő kilátók, valamint történelmi várak és kastélyok is felkerültek! 

Íme a TOP 20 balatoni látnivaló

1. Lehengerlő panoráma: Gömbkilátó

Gyönyörködjetek a magyar tenger igézően szép panorámájában a Balatonboglár szívében elhelyezkedő Várdombról, a 165 méter magasan fekvő Gömbkilátóból! A különleges formavilág és az Eiffel-toronyra emlékeztető acélhálós épület alkonyat után is csodás látványt ígér – ilyenkor ugyanis páratlan kivilágítást kap. 

TIPP: A legszebb látnivalók mellé itt találod a legkényelmesebb balatoni szállásokat >>

2. Interaktív tárlat és káprázatos látkép: Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

Stílusosan egy óriási vízi jármű alakját formázza meg a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, melynek fedélzetén egy lenyűgöző, interaktív kiállítás kapott helyet. A számos makettet, terepasztalt és szimulátort magába foglaló épület 3D-s mozitermet is rejt, de a legnagyobb attrakciója a gigantikus hajóárbócra emlékeztető, 70 méteres kilátó

3. Szuper retró mozi: Ancsika Kertmozi és Kultkert

Jöhet egy kis mozizás a szabad ég alatt? Akkor ne szalasszátok el a lehetőséget és nézzétek meg a legjobb filmeket a balatonszemesi Ancsika Kertmozi és Kultkertben! Szerezzétek be a büfében a popcornt, a nachost vagy a kedvenc édességeteket, amihez frissítő üdítőt, illetve sört, bort is kortyolgathattok a mozizás alatt.

4. Misztikus híd: Magaspart

Tekintsétek meg a végtelenbe nyúló, türkizkék vizet a balatonvilágosi Magaspartról, ahonnan tiszta időben a Bakony távolba vesző hegyeit is megpillanthatjátok! A löszfalon andalogva a 12 méter magas Szent Korona emlékmű mellett is elhaladtok majd, és feltétlen keljetek át a Sóhajok hídján, ami a legenda szerint új szerelmet hoz, vagy a meglévő párkapcsolatot kovácsolja még erősebbé!

5. Kihagyhatatlan balatoni látnivaló romantikus pillanatokhoz: Szaplonczay sétány

Fonyódon járva ne felejtsétek el útba ejteni a Szaplonczay sétányt, mely kőből faragott padjaival, százéves fáival, szobraival, emléktábláival és pazar panorámájával egyből elrabolja majd a szíveteket! Andalogjatok a naplementében a festői táj bűvöletében, majd hazatérés előtt készítsetek közös képet – háttérben az egyeduralkodó Badacsonnyal!

TIPP: Kipróbálnád a Balaton legjobb éttermeit? Ennél egy jó lángost? Kiváncsi vagy, hol a legfinomabb a fagyi? Jöhet egy pohár kéknyelű a badacsonyi naplementében? Imádsz jókat enni, inni, de annyi a lehetőség, hogy nem tudod merre indulj, mit próbálj ki? A Balaton 111 nevű térképünkön összegyűjtöttük a nyár kihagyhatatlan programtippjeit >>

6. Egy bűbájos hely, ami tuti megnyugtat: Kőröshegyi Levendulás

Lila színbe öltözött, végtelen virágmezők szelíd dombjain sétálhattok végig a Kőröshegyi Levendulásban, mely megnyugtató illatával az utolsó stresszmorzsáktól is megszabadít benneteket a nyaralás alatt. Érdemes az érkezéseteket a szüretre, vagyis június 12-től augusztus 22-ig időzíteni! Készítsetek szép fotókat és hintázzatok a levendulák felett!

7. Zavarba ejtő látnivaló: Fordított Ház

Állítsátok feje tetejére a világot Siófokon, ahol egy igazán különleges attrakciót valósítottak meg – külföldi mintára. A híres, kétszintes Fordított Házba lépve találkozhattok majd fürdővel, nappalival, szobákkal – ám mindezt fejjel lefelé, ami alaposan összezavarja majd az érzékeiteket.

TIPP: itt találod a legkényelmesebb balatoni szállásokat >>

8. Csodás panorámapont: Szántódi kilátó

A Szántódi kilátóban akkor is jól érezhetitek magatokat, ha tériszonnyal küszködtök. Ez a 20 négyzetméteres pihenőterasz ugyanis úgy nyújt tökéletes látképet a távoli Balatonra, hogy előtte nem kell több 10 méter magasba másznotok. A pompás panorámára pedig biztosan nem lesz panasz, mert szép időben a Badacsonytól egészen a Kőhegyi-kilátóig is kalandozhat a tekintetetek. 

9. Séta a pincesoron át: Kőhegyi Kilátó

Nem messze a legendákkal átitatott Szamárkőtől magasodik a zamárdi Kőhegyi Kilátó, melyet hangulatos pincék és hétvégi házak ölelnek körül. A város központjától nagyjából 10 perces sétára található épület tetejére egy meredek lépcsősort megmászva juthattok fel, ahonnan az északi part teljes szépségében mutatkozik meg előttetek.

10. Kitartóak jutalma: Festetics kilátó

Helyenként meredek, kavicsos utak vezetnek a gyenesdiási Festetics kilátóhoz, ahová megérkezve még a háromszintes faépítmény tetejéig is fel kell mászni, de higgyétek el: teljesen megéri! A több mint 230 méteres magasságból ugyanis a Keszthelyi-hegység és –öböl is megmutatja nektek a titkait!

11. Piknikkel egybekötött túra: Kisfaludy Kilátó

A fákkal körülfogott, homokórára emlékeztető, 18 méter magas Kisfaludy Kilátó a Badacsony tetejéről kápráztat el benneteket 360 fokos panorámájával, amit kár lenne kihagyni. Válasszatok az ide futó 3 mesés turistaútvonal közül, és kössétek össze a kirándulást egy kis szalonnasütéssel az erre a célra kialakított tűzrakóhelyeknél!

12. Életre kelt mesevilág: Folly Arborétum és Borászat

Milyen érzés a színpompás, árnyas fákkal szegélyezett badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatban barangolni? Hihetetlen! Fogjatok neki a felfedezésnek és keressétek meg a csodálatos kilátót, a felnőtteket is játékra csábító játszóteret, majd egyetek egy jót a mennyei fogásokat felvonultató étteremben! 

13. Tündérkert a part mentén: Tagore sétány

A kis híján 1 km hosszú Tagore sétány Balatonfüred varázslatos helyszínének számít, melyet híres emberek emlékfái, rózsával befuttatott lugasok, buja virágfüzérek, játékos szökőkutak, gondosan megmunkált szobrok és lazításra hívogató pihenőpadok színesítenek. Ha tetszett, amit láttatok, akkor dörzsöljétek meg a halász és a révész szobrok csizmáját, mert – a monda szerint – így egyszer biztosan visszatértek még a városba!

14. Díjnyertes fagyizás egy csodás helyen: Szépkilátó

Közvetlenül a 71-es főút mentén bukkanhattok rá a balatongyöröki, szemet gyönyörködtető Szépkilátóra, melynek látványa Eötvös Károly írót is megihlette. Miután leparkoltatok, először az út túloldalán álló Promenád Kávéházba térjetek be, ahol zseniális fagylaltot vihettek magatokkal a kiránduláshoz! Egy finom fagyival még élvezetesebb ez a balatoni látnivaló!

15. Lilába borult, illatos mezők: Levendula Major

A 7 hektáros dörgicsei Levendula Major a színek és illatok kavalkádjával valósággal rabul ejti majd az érzékeiteket. A több mint ezer éves Árpád-kori ikerrom közvetlen közelében elnyúló területen egy szemrevaló bemutatókert is helyet kapott, az ide látogató csoportok pedig a látványos lepárlásokat is megnézhetik közelebbről.

16. Egzotikus pálmaház és főúri elegancia: Festetics-kastély

Pillantsatok bele hazánk hajdani, egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának otthonába, a megkapó Festetics-kastélyba! A Keszthely szívében magasodó, hatalmas komplexum összesen 5 épületen és 6 állandó kiállításon osztozik. A mi személyes kedvencünk a történelmi modellvasút kiállítás, valamint a pálmaház és madárpark volt!

17. 336 méter magasan: Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Már messziről kiszúrhatjátok a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely gigászi bazaltoszlopait, melyekre egy hosszú lépcsősoron át gyalogolhattok fel. Útközben megállhattok a kialakított pihenőhelyeknél, információs tábláknál, fotópontnál és rácsodálkozhattok a mesébe illő kilátásra is.

18. Újjászületett jelkép: Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

Pár évvel ezelőtt villámcsapásból keletkezett tűz pusztította el Révfülöp egyik ikonikus épületét, a Fülöp-hegyi Millenniumi kilátót, melyet újra kellett építeni. Ma azonban már teljes pompájában, több pihenőterasszal, csigalépcsővel és mesés körpanorámával vár bennetek a 22 méter magas balatoni látnivaló!

19. Lebilincselő kiállítás: Szigligeti vár

Vita nélkül a leggyönyörűbb erődítmények között tartják számon a Szigligeti várat, melyre felkapaszkodni ugyan nem könnyű, de nagyon is ajánlott. Az izgalmas, interaktív kiállítások sok ötletes elemmel vannak kiegészítve, hogy még többet megtudhassatok a vár múltjáról és az egykor itt zajló életről.

20. Balatoni ékszerdoboz: Tihanyi Bencés Apátság

A közel 1000 éves Tihanyi Bencés Apátság hamarosan új fényben fog tündökölni, de a felújítási munkálatok mellett továbbra is zavartalanul látogatható az épület. A templom küszöbén átlépve megkapó barokk terek tárulnak majd elétek, lenyűgöző festményekkel, szobrokkal és aprólékosan megmunkált oltárokkal. Kihagyhatatlan balatoni látnivaló!

Szállást keresel a Balaton közelében?

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version