Site icon Szallas.hu Blog

Világhírű lillafüredi látnivalók – Ezért megéri útra kelni


Palotaszálló, Hámori-tó, Szinva-patak, Szent István-barlang – csupa olyan látnivaló, ami egy pillanat alatt felidézi bennünk Lillafüred festői szépségét. Magyarország egyik legromantikusabb üdülőhelye a Bükk-hegység szívében terül el, és évszaktól függetlenül mindig felejthetetlen élményeket tartogat. Nem tudod, merre indulj? Sebaj, kifőztük neked a tökéletes lillafüredi kirándulás receptjét!

Hámori-tó

Tündérszép Lillafüred, látványosságok és programok

Reneszánsz l’amour Lillafüred Palotaszállójánál

A Hámori-tó partján magasló Kastélyszálló olyan látvány nyújt, ami egy életre rabul tudja ejteni a szívedet. 1925. és 1929 között épült meg Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, így tornyaival és tágas teraszaival a Mátyás-kori udvarok élményvilágát hívja életre.

A Palotaszálló Lillafüred legragyogóbb ékköve

A világszerte ismert Palotaszálló környékén szinte tapintani lehet a romantikát. Csak képzeld magad elé a kanyargós utakat, a szállodát körülölelő buja természetet, a patak csobogást és a csillanó napfényt a Hámori-tó tükrén, és rögtön megérted, hogy mitől kapott ihletet József Attila, az Óda című szerelmes verséhez.

Tudtad? A Meseautó egy részét is itt forgatták

Nincs Lillafüred függőkert nélkül!

Következő állomásként érdemes a Függőkerti Sétány felé venni az irányt, ahol 9 különböző, tematikus teraszt járhatunk be. A meseszép függőkert 2012–2014 között komoly ráncfelvarráson esett át, aminek köszönhetően hazánk egyik leghangulatosabb látványosságává nőtte ki magát.

Magyarország legnagyobb zubogója: a Lillafüredi vízesés

A Lillafüredi vízesés többet szerepel esküvői fotókon, mint néhány vőlegény, de ezen nincs is mit csodálkozni: komoly kihívás ennél mutatósabb hátteret találni. Az sem lepne meg, ha egyik napról a másikra kiderülne, hogy erdei tündérek fészkelnek a közelében, mert tényleg olyan, mintha egy meséből ragadták volna ki.

Tipp! Ha azt hiszed, hogy csak nyáron és ősszel nyújt kihagyhatatlan látványt, akkor ajánlott tél idején is meglesni, amikor kisebb-nagyobb jégcsapokká dermed a zuhatag. Biztosan elvarázsol!

Érdekel a többi látványosság is >>

Fedezd fel az Anna-barlang titkait

A Szinva-vízesés tőszomszédságában található Magyarország egyik legérdekesebb járata, az 507 méter hosszú Anna-barlang. Világszinten is ritkaságszámba megy, amikor egy hozzá hasonló mésztufabarlang látogatható a nagyközönség számára. Összesen 208 méternyi kőzetkincset csodálhatsz meg odabent, de készülj megfelelő ruházattal: a hőmérséklete egész évben 10°C körül mozog.

Evezőt fel! Csónakázás a Hámori-tó zavartalan vizén

A lillafüredi bakancslista egyik sarkalatos pontja, hogy egy színes csónak fedélzetéről is végigpásztázd a tájat. A Csónakkikötő közvetlenül a Palotaszálló alatt található, és április közepétől egészen október 15-ig biztosít tartalmas kikapcsolódást az ide érkező családok, párok számára.

Sokan a szlovéniai Bledi-tóhoz hasonlítják

Habár a Hámori-tó mesterségesen jött létre még 1813-ban, a Garadna-patak felduzzasztásával, annyira szépen simul a környezetébe, hogy akár természetes víznek is hihetnénk. Vadregényes séta vár a körülötte futó útvonalon, ahol a madárcsicsergés és a fejed fölött susogó fák biztosan felszabadítanak majd a hétköznapi stressz alól.

Lillafüred libegő, ha magasba vágysz

A Lillafüredi Libegőpark 2016 óta nyújt emlékezetes utazást a Szinva-völgy látogatóinak. A negyedórás kaland több mint 1000 méteren át szállítja utasait a 300 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő Jávor-hegyi állomáshoz. Itt nyújtózik az Oxigén sétakör, ahol a természeti kincsek mellett Lillafüred klimatikus gyógyhelyét is megismerhetjük.

Kétszemélyes ülések visznek a kötélpályán

Szent István-barlang, a lillafüredi látnivalók netovábbja

A Bükk legszebb barlangját egy váratlan, bundás hős fedezte fel: egy környékbeli kutyus addig-addig kíváncsiskodott, hogy belehuppant a Szent István-barlang cseppkő világába. 1913-ban tárták fel, és a járatok 1500 méteres hosszából ma 170 méternyi kőfolyosót járhatunk végig. Az őszi időszakban 09:00 és 15:00 óra között indulnak túravezetések, a részvételhez előzetes bejelentkezésre van szükség.

Nosztalgiázz egyet a Lillafüredi kisvasúton

A hegyvidéki kirándulóhelyek felfedezésének nincs jobb módja a kisvasutazásnál, a Lillafüredi Erdei Vasút pedig az ország egyik legjobb ilyen élményét kínálja. Alagutak, meredek hegyoldalak és a természet zsongása színezi a kalandot, ráadásul a környék számos látnivalóját elérheted vele. Jelenleg rendkívüli menetrend szerint közlekedik.

Lillafüredi Erdei Vasút

Rendkívüli menetrend

Muti a többi látnivalót a környéken>>

Szállás ajánlatok Lillafüred környékén

Királyi kényelem a Hunguest Hotel Palotában

A híres lillafüredi Palotszállót nem csak kívülről csodálhatod meg, hiszen ha itt foglalsz, egy négycsillagos szálloda kényelme vár a neoreneszánsz falak között. Tipp-topp wellness élmény, külön fürdőrészleg és sokszínű gasztronómiai kínálat teszi majd felejthetetlenné az itt töltött éjszakáidat.

„Nagyon tetszett, hogy a toronyba is fel lehetett menni, ahol szép kilátásban részesültem és a torony-múzeumban betekinthettem a palotaszálló történetébe” – foglalói vélemény a Szallas.hu oldalán

A Hotel Tókert szobáitól leesik majd az állad

Az egykori Weidlich-villa épületében működő Hotel Tókert 1999 óta képvisel állandó, magas színvonalat a Hámori-tó partján. A páratlan bükki környezetbe illeszkedő szálláshely modern szobákkal és meggyőző éttermi választékkal szolgál rá töretlen népszerűségére.

„Csendes, nyugodt, kellemes környezet, lenyűgöző kilátással. Kedves, udvarias, előzékeny, segítőkész személyzet. Tiszta, higénikus szállás, könnyed megközelítéssel. Akár a helybeli, akár a környék nevezetességeinek, látnivalóinak felkereséséhez kiválóan alkalmas kiindulási pont.” – foglalói vélemény a Szallas.hu oldalán

Mutass még több szállást Lillafüreden >>

Élvezd a természet csendjét a Bükk Vendégházban

Ebben a bűbájos, szaunával is felszerelt gerendaházban igazi testi-lelki feltöltődésben lesz részed. A Bükk Vendégházat egy csendes zsákutcában találod, ahol reggelente csak az erdei madárdal zavarhatja meg álmaid.

„Csodaszép, gondosan karban tartott kisház a hegyek ölelésében. Nagyon jól éreztük magunkat itt, minden percét élveztük a nyaralásnak, szülők-gyerkőcök egyaránt. Aki itt száll meg, biztosan nem fog csalódni, ennek a háznak lelke van és minden szegletében érződik a tulajdonosok vendégszeretete.” – foglalói vélemény a Szallas.hu oldalán

Bükkszentkereszten foglalnék >>

Házikó az erdő mélyén: Lili Vendégház

A Lili Vendégház csodálatos bükki környezettel, a természet békéjével és kiváló felszereltséggel hódítja meg a vendégek szívét. A tündéri rönkházban kandalló is helyet kapott, úgyhogy romantikus téli összebújásra kifejezetten ajánlós!

Lili Vendégház

Most, hogy megismerted Lillafüred kihagyhatatlan látnivalót, biztosan több napos kikapcsolódásról álmodozol. Ha már úgyis a környéken kirándulsz, ugorj be az Európában is egyedülálló Miskolctapolcai Barlangfürdőbe! >>


Exit mobile version