Téli tájolóBudapest és környékeCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

5 adventi vásár, ahonnan nem térhetsz haza üres kézzel

2 perces olvasási idő

Van az a típusú karácsonyi vásárló, aki ránéz valamire, amin egy parányi karácsonyi minta van, és azonnal beleszeret. Bár van belőle otthon még vagy öt, akkor is megvásárolja. És vannak, akik ugyan nem adnak ki bármire pénzt, de az igazán izgalmas kézműves apróságokra mindenképpen lecsapnak a karácsonyi vásárokon.

Bármelyik típusba is tartoztok, a következő adventi vásárokról nem tértek haza üres kézzel, lemerném fogadni!

Bécs, Rathausplatz

A turisták körében ez a bécsi vásár a legnépszerűbb, nem véletlenül. Aki csak egyetlen napra utazik a városba, az általában azonnal bele szeretné vetni magát az adventi forgatagba. A fényekbe, az illatokba, a vásári hangulatba és a forraltbor különlegességekbe.

A Városháza előtti téren rendezik minden évben Bécs legnagyobb adventi vásárát

Ha nem egy pici, meghitt adventi vásárra vágytok, hanem élvezni akarjátok a nyüzsgést, akkor a Rathausplatz a ti helyetek. A sok portéka között valódi kincsekre lehet bukkanni, bár igaz, hogy nem túlságosan jutányos áron.

Tipp: A színes, üvegből készült kis „mécsesházikókat” mindenképpen keressétek meg. Egymás mellett kivilágítva gyönyörű karácsonyi falut alkotnak, így őket látva nem vágytok majd másra, mint hogy otthon is ez a látvány fogadjon benneteket egy hosszú munkanap után. A házikók ára általában 4.90-19 Euro mérettől függően, de ha egyszerre többet vásároltok, szuper kedvezményekhez juthattok.

Bécs, Schönbrunn

Schönbrunn télen-nyáron csodálatosan szép, több százezer kiránduló keresi föl évente. Télen azonban – ha lehet ezt mondani – még különlegesebb. A kastély parkjában az adventi vásár megidézi a régmúlt karácsonyok hangulatát, legszívesebben földig érő abroncsos szoknyában járnánk körbe az árusok fából készült házikóit.

Adventi vásár a schönbrunni kastélynál

Ebben a karácsonyi vásárban annyi élménnyel gazdagodunk, hogy nehezen térünk innen haza, és semmiképpen sem üres kézzel. Biztos vagyok benne, hogy a forró egytálételek különleges ízvilágát szívesen beköltöztetitek majd ti is a konyhátokba, hogy elmondhassátok: Schönbrunnban pontosan ilyen csodás illatokat és ízeket éreztünk karácsonykor!

Tölts el több napot Bécsben! >>

Adventi vásár a Bazilikánál

Talán nem pénztárcabarát, de nagyon szerethető ez a vásár a fényfestéssel, a korcsolyapályával, és a tengernyi apró bódéval együtt. Számomra bájosabb, mint a Vörösmarty tér, általában kevesebben is vannak, legalábbis nem olyan hangos.

Karácsonyi vásár a bazilika előtt

Akár jótékonykodhattok is, ugyanis minden évben képviselteti magát egy-egy civil szervezet a Szent István téri adventi vásárban. Tavaly például egy karácsonyi süteményes fülbevalóra tettem szert, és jó érzéssel adtam érte párszáz forintot.

A vásárosok portékái között érdemes megkeresni azokat az apró angyalkákat, házikókat, és fenyőfákat, amelyek fából, üvegből, vagy éppen kerámiából készültek. Nagyon igényes, minőségi darabok, amelyek helyet kaphatnak az otthoni dekorációban, és a karácsonyfán is.

Anyagtól és szolgáltatótól függően 300-800 forintba kerülnek, de gyönyörűek, úgyhogy egy évben egyszer bizony érdemes megfontolni, hogy felvásároljátok-e az angyalsereget a családnak!

Budapesti szálláshelyek >>

Óbudai adventi vásár

Ha jártatok már ebben a vásárban, akkor pontosan tudjátok, miért olyan varázslatos. A családias hangulat, a korcsolyapálya és a gőzölgő forraltbor olyan elegyet alkot, ami kiemeli Óbudát a szürke téli hétköznapokból.

Adventi vásár Óbudán

Mi minden évben beszerzünk itt néhány fából vagy méhviaszból készült aprócska karácsonyfadíszt, amit aztán általában elajándékozunk, mert a fánk már így is olyan zsúfolt, mint egy kirakat. De tény, hogy nem lehet otthagyni ezeket a különös gonddal és figyelemmel készített ízléses darabokat. Az áruk nagyjából 300-1200 Ft között mozog.

Tipp: Ha szeretitek a termelői mézet, és a mézből készült finomságokat, akkor mindenképpen tankoljatok fel belőlük Óbudán. Sokféle íz közül választhattok, és igazi különlegességek is vannak, a picitől az egészen nagy kiszerelésig. Az üvegek is nagyon szépek, öröm utána használni őket.

Siófok

Ha van olyan város, ami leginkább nyáron kap főszerepet, az a Balaton fővárosa, Siófok. Milyen kár, mert télen is megvan a maga bája, ahogyan a picike adventi vásárnak is a Víztoronynál.

Egyik évben a Balaton mellett utaztunk, és egy hirtelen ötlettől vezérelve megálltunk Siófokon. Bátran állíthatom, hogy bár jó pár karácsonyi vásárban jártam az elmúlt 10-12 évben, ilyen hangulata csak nagyon kevésnek volt.

Ha tehetitek, foglaljatok magatoknak télen szállást Siófokon, és ismerkedjetek meg a téli Balatonnal. Esténként kellemesen forró teát vagy bort szürcsölgethettek a Fő téren, és még a karácsonyi ajándékok egy részét is be tudjátok szerezni az adventi vásárban.

Tipp: A néhány árusból álló vásárban csodaszép és egyedi sapkákat, sálakat és kesztyűket találtok, de mégis inkább a fantasztikus kürtős kalácsokra hívnám fel a figyelmeteket. Akár többet is vásárolhattok, másnap, hidegen is elképesztően finomak!

Szállást keresel Siófokon? Itt tudsz válogatni >>

Meglátjátok, egy-egy apró, adventi vásárban vásárolt karácsonyi díszre még évek múlva is szívesen emlékeztek majd vissza. Tudni fogjátok, hogy azon a hűvös téli estén tettetek rá szert, amikor kipirosodott arccal, de boldogan néztétek közösen a karácsonyi fényeket.

/fotók: shutterstock/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Családi kiruccanás

    Top 5 húsvéti gyerekbarát program, ahol fergeteges móka vár a kicsikre

    2 perces olvasási idő
    Családi kiruccanás

    Lássuk a medvét! Medveébresztő a Veresegyházi Medveotthonban

    1 perces olvasási idő
    Programok hétvégére

    Ezekbe a múzeumokba ingyenes a belépés március 15-én

    2 perces olvasási idő