Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplisták

5+1 kihagyhatatlan őszi vértesi kirándulástipp

1 perces olvasási idő

A Mór – Tatabánya – Oroszlány között megbújó Vértesbe invitálunk titeket. Íme 5 + 1 izgalmas őszi vértesi kirándulástipp. Elő a bakancsot!

A Vértes nevét egy talán igaz történelmi közjátéknak köszönheti: a rosszban sántikáló III. Henrik német-római császár ellenünk indított hadjáratot, de a nem kevésbé dörzsölt I. András cselekkel a német sereget szinte kiéheztette a hegységben, majd utolsó pillanatban ő maga adott nekik enni a távozásért cserébe. A német katonák örömükben a vértjeiket eldobva hagyták el a helyszínt. Állítólag minden csupa vért volt. És lehet, hogy az egész nem is így volt.

5+1 kihagyhatatlan őszi vértesi kirándulástipp

A Vértes egyik legkisebb hegységünk, mind területre, minde pedig magasságra; átlagos magassága 300-400 méter. De azért ne gondoljátok, hogy a hófehér dolomittömbök tagolta hegyoldalak és völgyek nagyon laza túrák; akadnak itt is komoly kaptatók. Sőt, több mint 100 barlang található a Vértesben. Ezek persze nem olyanok, mint például az aggteleki, de az ősember szeretett itt élni. Akadnak még itt sokat látott várak és kedves kis falvak. Az egész táj csábít egy vértesi kirándulásra. 

 5 őszi vértesi kirándulástipp

Várgesztesi vár

A szinte szabályos téglalap alaprajzú várat az 1330-as években emelték. Ha a Villapark Várgesztes a vértesi szállásotok, bő egyórás túrával éritek el a várat. A vár 2013 okt. 31-én bezárt, egyelőre csak kívülről lehet megnézni, azt viszont bármikor és díjmentesen. Ha már ott vagytok, érdemes elidőzni, akár a közeli sziklák tövében piknikezni egyet.

Csókakői vár 

Csókakő vára szinte uralja a környéket a Vértesben magasnak számító 479 méteres hegy tetején. Valamikor a XIII. század végén épült. Fehérvár megfigyelőhelye volt. Nem véletlen; ha felmentek, rájöttök, hogy a Móri-árok teljes hosszát belátni. 

Vértesi Panoráma Tanösvény, Csákberény

4,6 km hosszúságú a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma tanösvény. Kellemes túra, amin megismerhetitek a Vértes déli lejtőire jellemző természetes vegetációt. Ez amolyan szubmediterrán. Nekem kicsit olyan érzésem van itt, mintha a horvát tengerparthoz közeli hegyeken bóklásznék. Csákberény környéki szállást itt találtok. Szintén Csákberényben találjátok a Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum kiállítását, ahol némi helytörténettel megfűszerezve szintén a Vértes növény- és állatvilágával ismerkedhettek; 10% kedvezménnyel.

Geszler Családi Pincészet, Mór 

Szerintem a móri borok méltatlanul nem szerepelnek még a magyar borfogyasztási köztudatban sem. Pedig az ezerjó nagyon jó. És nem csak az jó. Bátran vágajatok bele a móri borokkal egy közelebbi viszonyba mondjuk a Geszler Családi Pincészetnél, ahol 10% kedvezményt is kaptok, ha a Szallas.hu-n foglaltok móri vagy Mór közeli szállást. 20% kedvezmény vár rátok a Csetvei Pincészet és a Brigád Pince borkóstolóján.

Hegyi kerékpártúrák a Vértesben

Ha montisok vagytok, remek ötlet egy vértesi kerékpártúra is. Kezdjétek Csákváron, ahol a Hortobágyot idéző vizes és szikes pusztaságot csodálhattok meg. Én azon csodálkozom, hogy ezen a talajon valaha katonai repteret építettek. A maradványai még léteznek. Csákvárról kiindulva több, jelölt vértesi hegyi kerékpárutat is találtok.

 +1 Volt gánti bauxitbánya

Ha esetleg saját, tudományos-fantasztikus rövidfilm forgatásán gondolkodtok, olyanon, amit egy okostelefonnal és két LEGO-emberkével is meg lehet oldani, meg se álljatok Gánt felhagyott bauxitbányáig. Az 1962-ben bezárt bánya ma ipartörténeti emlék.

5+1 kihagyhatatlan őszi vértesi kirándulástipp
Gánti bauxitbánya

Amilyen kicsi, olyan varázslatos és minden értelemben sokszínű a Vértes. Találjatok egy őszi hétvégét és induljatok neki őszi vértesi kirándulásra! Szállásokat a szallas.hu oldalán találtok >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
100%