Site icon Szallas.hu Blog

A Krk-sziget ékszerdoboza, a kihagyhatatlan horvát üdülőparadicsom: Baška


Mesés, kavicsos strandok, kitűnő éttermek és színvonalas programok sorakoznak Horvátország egyik legszebb és talán legelszigeteltebb részén, Baškában, ami egyszerre nyűgöz le benneteket akkor is, ha passzív vagy épp aktív kikapcsolódási lehetőségeket kerestek a nyaraláshoz. Utazzatok velünk a hegyekkel körülzárt, védett öbölbe, ahol életetek legjobb vakációja várhat rátok!

Képzeljétek el, ahogy egy élményekkel teli nap után az Adriai-tenger mellett sétáltok, alkonyodik, miközben a hullámok simogatják a lábatokat, ti pedig épp egy isteni vacsoráról tartotok álmaitok szálláshelye felé, hogy másnap újult erővel vágjatok bele a kalandokba! Megvan? Akkor most itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjetek, és meg is valósítsátok álmaitokat, mert a horvátországi Krk-sziget déli végén, egy elszigetelt kis öbölben található Baška olyan üdülőparadicsom, ahová egyszer az életben mindenkinek el kell látogatnia. Miért? Azt cikkünkből megtudhatjátok!

Baška partja

Mit kell tudnotok Baškáról?

A meredek sziklafalakkal körülölelt település olyan, mintha elzárna benneteket a külvilágtól, hiszen a legközelebbi nagyváros, Krk is jó félórányi autóútra van innen. A zöldellő, völgyben fekvő horvát települést közel 2 kilométer hosszan, finom kaviccsal bélelt partszakasz határolja, melyen úszásra hívogató, kristálytiszta vizű strandok osztoznak.

Ám nem csupán a láblógatós fürdőzések és napozások szerelmesei fogják jól érezni magukat itt. A környező hegyek ugyanis rengeteg túraútvonalat rejtenek, amiket kerékpárral vagy akár gyalog is felfedezhettek. Emellett búvárkodni, vitorlázni és szörfözni is tudtok, ha esetleg ahhoz lenne kedvetek. 

Baška strandja

Milyen programok várnak rátok a városban? 

Segítségképpen csokorba gyűjtöttük nektek, milyen kalandokat próbálhattok ki:

1. Kirándulás az óvárosban

Romantikus házikók és keskeny sikátorokba botlotok majd lépten-nyomon, ha nyakatokba veszitek a település hangulatos óvárosát. A legszebb fotók készítéséért keressétek fel a Sveti Ivan templomot, mely az öböl keleti részén terül el!

Sveti Ivan templom

2. Történelmi emlékek nyomában

Alig 2 km-re a településtől, Jurandvorban a Szent Luca templomot is érdemes útba ejteni, mert itt fedezték fel a horvátok egyik legjelentősebb nyelvi emlékét, a baškai kőtáblát! Az 1100-as évekből származó, 2 méter széles és 1 méter magas homokkőből készült történelmi ereklye másolatát megtekinthetitek a templomban. A Városi múzeumból egyébként ennek miniatűr másolatát haza is vihetitek!

3. A Glagolita útján

A 35 szoborból álló Glagolita utat sem szabad kihagyni a látnivalók közül. Kövessétek a glagolita ABC betűit, melyek különleges kőfaragványok formájában vezetnek fel benneteket a tengerparttól egészen a pazar panorámát kínáló dombokig!

A Glagolita út egyik állomása

4. Adriai akvárium

Akár a szárazföldön járva is bepillantást nyerhettek az itteni tenger lenyűgöző élővilágának mindennapjaiba, ha felkeresitek a város központjában elhelyezkedő Adriai akváriumot, mely több mint 100 halfajnak, valamint 400 kagylónak- és csigafajtának ad otthont. Harcsák, murénák, homárok, polipok, tengeri csikók, ráják lesznek mindenhol, akárhová is néztek!

Melyik strandot javasoljuk?  Vela plaža!

A Kék Zászló minősítéssel rendelkező Vela plaža, vagyis Nagy strand tiszta vize évről évre rengeteg látogatót csalogat az Adriai-tenger partjára. Ennek részben az is az oka, hogy a viszonylag keskeny, kavicsos terület mögött már egyből az éttermektől, fagylaltozóktól, kávézóktól és bároktól zsúfolt sétányon találhatjátok magatokat. Ez kifejezetten hasznos lesz, ha az egész napos pancsolás után szeretnétek visszapótolni a kiesett kalóriákat.

Tipp: Amennyiben kedvencetekkel vágnátok neki a nyaralásnak, akkor ne a Nagy strandra induljatok, mert ez négylábúakkal sajnos nem látogatható!

Primorsko-goranska strand

Hová érdemes menni, ha jókat szeretnétek enni és inni? 

Ennyi szuper program után garantáltan megéheztek majd, ezért listába szedtünk nektek 3 kiváló éttermet, amiben biztosan nem fogtok csalódni:

Hol bukkanhattok rá a legjobb szállásokra?

Természetesen remek szálláshelyekről is gondoskodtunk számotokra, így nektek már csupán annyi a dolgotok, hogy kiválasszátok a TOP 10-es listánkról azt a helyet, ahol szívesen pihennétek.

1. Jobb, mint otthon: Apartmani Prestige Baška 

2. 300 méterre a strandtól: Studio Blue Wave Baška 

3. Mesés kilátások: Apartmani Patricia Baska 

4. Panorámás éjszakák és nappalok: Vendégház Baška – CKK898 

5. Jól felszerelt és ízléses: Apartmani Berisha II Baška

6. Kiváló elhelyezkedés és hangulatos erkély: Apartmanok Parkolóhellyel Baska, Krk – 18716

7. Modern kényelem: Apartmani Plese Baška

8. Minden egy karnyújtásnyira: Apartmani Akvarij Baška

9. Romantikus kuckó: Apartments Rose Baška

10. Gyerekekkel a legjobb választás: Apartments Bruno Baska 

Ezek is érdekelhetnek, ha Horvátországba készülsz

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version