Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

A sarki fény nyomában – Izland természeti és épített csodái

2 perces olvasási idő
Sarki fény Izland felett

Izlandra érkezni olyan, mint ha a Holdon sétálna az ember, hiszen máshol nem látható tájakra lehet bukkanni (nem mellesleg Neil Amstrong is itt kapta az űrhajós kiképzését, mielőtt elindult a Holdra).

Izland a világ egyik legszebb helye. Egy kalandos túrára invitáltalak most titeket, ezért öltözzetek rétegesen, vízálló ruházatot vigyetek magatokkal, a sátrazást felejtsétek el, de vigyetek fürdőruhát, hogy egy forró vizes forrásban üldögélve nézhessétek a csodás égi jelenséget, az Aurora Borealist. Indulhatunk?

Színes házak Husavikban

Izland fővárosa, Reykjavík

Már fapados járattal is megközelíthető Budapestről Izland fővárosa, Reykjavík. A város környékén csodás környezetet alakított ki a Golf-áramlat és az Észak-atlanti áramlat együttes hatása, ami miatt télen is csak nagyon ritkán süllyed mély mínuszokba a hőmérő higanyszála. S ennek köszönhetően csodás zöld területekkel, mesebeli tájakkal találkozhat az utazó. A főváros pedig büszkén mutatja be mind építészeti, mind természeti értékeit.

Reykjavík, Izland fővárosa

Érdemes felkeresni a Hallgrímskirkja templomot, amely Reykjavík egyik legikonikusabb épülete, a város majdnem minden pontjáról látható az orgonasípra emlékeztető tornya, s a templom több mint ötezer sípból álló orgonája huszonöt tonnát nyom, s hangzása is káprázatos. A régi kikötő egykori halfeldolgozó üzemében pedig helyet kapott egy Tengerészeti Múzeum, ami izgalmas betekintést nyújt Izland tengerészeti és halászati történelmébe. Itt várja, hogy minden nap kihajózhasson az Óðinn hadihajó, amely 1959 óta szolgálja az országot. A múzeum mellett horgonyoz és része a múzeumi látogatásnak, hiszen minden nap indulnak vezetett túrák a hajó fedélzetére és belsejébe.

Videy-sziget

Reykjavíktól északra utazva fedezhetitek fel a festői Videy-szigetet, ahol képeslapra illő tájakban lehet gyönyörködni. Építészeti szempontból is fontos a sziget, hiszen a rajta álló templom egyike az ország legöregebb templomainak, az ikonikussá vált Videy-ház pedig az ország legelső kőből épült épülete. A szigeten található továbbá a Yoko Ono tervezte Imagine Peace-torony, mely a világbékét hirdeti.

Mesebeli tájakon: a Myvatn-tó

A Myvatn-tó Izland negyedik legnagyobb tava, átlagos mélysége 2,5 méter, legnagyobb mélysége pedig 4,5 méter. Egy hatalmas vulkánkitörés során keletkezett kb. 2300 éve.

Víti krátertó

A tó környékén különleges lávaoszlopok láthatóak, s a monda szerint ezek alkotják a misztikus Dimmuborgirt – a sötét várost – ahol a sátán földet ért, miután Isten kitaszította mennyből. A közeli lávamezők mélyedéseiben és barlangjaiban számos természetes hőforrás található, amelyek közül sok fürdésre alkalmas. Izland egyik legérdekesebb régiója ez, ahol mesebeli tájak váltják egymást, sok helyszínt felismerhetünk a Trónok Harca sorozatból, de a Krafla vulkán, vagy a Dettifoss vízesés is nem csak a filmvásznon keresztül látványos.

Aurora Borealis – Sarki fény Izlandon

Minden Izlandra utazó célja, hogy láthassa az északi fényt, amely jelenség leginkább október elejétől március végéig esedékes. A tudománynak köszönhetően ma már szinte percre pontosan tudják, hogy hol, mikor és milyen erősségű lesz az északi fény.

Sarki fény Izland felett

Gyűjtöttünk néhány hasznos linket, amit utazás előtt érdemes használni és közben reméljük, hogy tiszta lesz az idő és kevés lesz a fényszennyezettség ahhoz, hogy gyönyörködni tudjatok az égi jelenségben:

  • Vedur.is: Izlandi Meteorologiai Szolgálat figyelő oldala. Láthatjuk előre pár nappal, hol-mikor lesz/nem lesz felhős az ég, valamint a napkitörés ereje hogyan alakul

Ég és Föld, Víz és Tűz elemeinek találkozási pontja ez a hely, ahol a természeti elemek folyton harcolnak, fantasztikus felszíneket létrehozva ezzel. Egy hely, amit erdők, fekete sivatagi homok és gleccserfolyók vesznek körül. Itt találjátok a Svartifosst (fekete vízesés), ahol fekete bazaltoszlopokon ömlik a mélységbe a víz.

Svartifoss vízesés

Innen egy nagyon rövid sétával elérhető a Jökulsárlón gleccser kék lagúnája, ahol hajóval körbe is járhatók azok a jégtömbök, amelyek folyamatosan töredeznek le a gleccserről. Sok hollywoodi filmet forgattak itt, többek között a Tomb Raider, a Halj meg máskor, a Halálvágta és a Batman: Kezdődik filmeket.

Ásbyrgi-kanyon

Újabb mesebeli hely tárul elénk, hiszen Izland északkeleti részén fekszik a patkó alakú Ásbyrgi-kanyon. A kanyon a jelenlegi alakját a Jökulsá á Fjöllum-folyónak köszönheti. A helyi legenda szerint Odin Isten lova, Sleipnir nyolc lábának egyik patkója a földet érte és ekkor keletkezett. Más legenda szerint az izlandi elfek lakóhelye volt egykor.

Þingvellir Nemzeti Park

A Þingvellir Nemzeti Park a sziget egyetlen világörökségi helyszíne. Itt található az Alþing, ahol Izland és a világ első parlamentje ülésezett 930-ban egészen 1789-ig. Azonban földrajzilag is nagyon érdekes Izland története, nem csak történelmileg. Tudtátok, hogy itt húzódik a Közép – Atlanti-hátság? Ennek köszönhetően alakult ki a különleges búvárhely a Silfra hasadék is, ahol a búvárok szinte két kontinens között merülhetnek, hiszen az amerikai és az eurázsiai kőzetlemezek találkoznak vagy randiznak ezen a helyen.

Hekla vulkán

Nem mehetünk el szó nélkül a Hekla vulkán mellett sem, hiszen az 1500 méter magas tűzhányó a világ egyik legaktívabb vulkánjai közé tartozik.

Hekla vulkán

Az első írásos emlékek a legelső kitörésről 1104-ben számoltak be és azóta is folyamatosan aktív. A középkorban a “pokol kapujának” is nevezték, talán nem véletlen, hogy Ridley Scott itt forgatta a Prometheus című film egy részét is.

Izland és a gasztronómia – TIPP

Amit fontos tudni Izlandról, hogy nem olcsó, de a Reykjavik Food Walk által szervezett gasztronómiai túrára mindenképp érdemes benevezni. A hat helyszínt érintő túra során a látogatók tizenhárom helyi specialitást kóstolhatnak meg, köztük a tradicionális izlandi báránylevest, homárlevest, a híres izlandi hot-dogot, a helyben készült sajtokat és a lunda szívet. A négy órás túra 13900 ISK-ba kerül, de az élmény garantált, s pénztárcabaráttá is válhat a program, ha a többi napon saját magatok készítitek el az ételeiteket a helyi boltban bevásárolva.

S hogy miért pont Izland? Mert a most felsoroltakon kívül is számos csoda vár rátok, egy olyan helyen, ahol nincsenek tömegek, ahol kristálytiszta a levegő, ahol a természet párbeszédet folytat velünk. A sarki fény pedig a hab a tortán! 

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%