Balcsi

Badacsony látnivalói – Ahol a hegyvidék és a Balaton összeér

2 perces olvasási idő

Ahol a Balaton kék vize partot mos, és ahol a tanúhegyek kezdődnek, ott terül el hazánk egyik legszebb része, a Badacsony vidéke. A jellegzetes külsejű Badacsony-hegy és környéke rendkívül sokszínű élményeket kínál: romantikus panorámától kezdve a finom borokon át a turistautakig minden van. Összeszedtük, melyek a legfontosabb badacsonyi látnivalók és legizgalmasabb programok Badacsony környékén, hogy nektek már csak utazni kelljen!

Kinek ajánlott Badacsony, mint úti cél?

Az a helyzet, hogy mindenkinek. Egész pontosan: azoknak, akik…

  • imádják azt a fajta gyönyörű balatoni panorámát, ami fejbe kólintja az embert,
  • szeretik a jó borokat,
  • a tanúhegyek különleges vidékén szeretnének kirándulni,
  • romantikus helyre vágynak, és
  • azoknak is, akik kisgyerekkel érkeznek.

Itt mindenki megtalálja azt, amiért jött.

Badacsony látnivalói - Ahol a hegyvidék és a Balaton összeér

Ha nem csak a strandolás vonz: Badacsony látnivalók és környékbeli programok

Amit senkinek sem szabad kihagyni: Folly Arborétum és Borászat

Lenyűgöző kilátás és isteni borok – röviden ezekre számíthattok az északi part egyik legkülönlegesebb helyszínén. Bővebben ez annyit tesz, hogy az arborétum a Badacsonyörs és Ábrahámhegy közti hegy tetején fekszik, így a kertben lévő kilátóból csodásan rálátni a Balatonra. A pincészetben pedig a legzamatosabb helyi borokat kóstolhatjátok végig. Viszont kisgyerekkel is nyugodtan jöhettek, mert ők is élvezni fogják: árnyékot adó fák alatt húzódó tanösvény fut a fenyőmúzeumon keresztül, és egy izgalmas játszótér is található a kertben. 

Badacsony látnivalói - Ahol a hegyvidék és a Balaton összeér
Folly Arborétum és Borászat

TIPP: Még több naprakész információt és programtippet találhattok személyesen a badacsonyi Tourinform irodában vagy az oldalukon, ahol előre is tudtok tájékozódni az aktualitásokat illetően.

… és még egy program, ami mindenkinek kötelező: Szigligeti vár

Jöhet egy kis időutazás, egyedülálló kilátással megspékelve? A várlátogatást garantáltan élvezni fogják kicsik és nagyok egyaránt. A várudvaron középkori játékokkal játszhatnak a gyerekek, a vár különböző pontjain pedig izgalmas kiállításokat tekinthettek meg – mindezt úgy, hogy a tanúhegyek és a Balaton szikrázó kék vizének látványa vesz körül a távolban.

Badacsony látnivalói - Ahol a hegyvidék és a Balaton összeér
Szigligeti vár

Természetbarátoknak: kilátópontok és turistautak Badacsonyban

  • Szent György-hegyi panorámatúra a bazaltorgonák mellett: Túrázzatok az egyik legkülönlegesebb tanúhegyen, 25 méteres bazaltoszlopok mellett! A hegy körülbelül negyedóra autóval Badacsonytomajtól, az útvonalairól és látnivalóiról itt írtunk bővebben >>
  • Badacsony tanösvény: A 4 km hosszú tanösvény során szintén láthattok elképesztő bazalt tornyokat és kőtengereket, akár szakvezetés is kérhető.
  • Kisfaludy-kilátó: A jellegzetes formájú, 437 méter magas Badacsony „koronája” a látványos kilátó, ahol lélegzetelállító, 360 fokos panorámában lesz részetek. 3 turistaút is vezet a kilátóhoz, emellett több tűzrakó- és pihenőhely is várja a látogatókat.
  • Ábrahámhegy panoráma kilátó: A Bökk-hegy tetején lévő kilátóból tiszta időben fantasztikus körpanoráma tárul a kirándulók elé, és táblák tájékoztatnak arról, hogy pontosan miket is látunk. Ingyenes, egész évben látogatható, és előnye még, hogy autóval is megközelíthető, ha nincs kedvetek a gyalogláshoz.

Ínyenceknek: Gasztronómiai élmények a badacsonyi borvidéken

  • Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum, Badacsony: Ahogy a neve is mutatja, amolyan „2 in 1” helyről van szó, mert a bormúzeum mellett a badacsonyi romantika ihlette irodalmi múlttal is megismerkedhettek. Pazar helyen, a Badacsony „szoknyáján” található. 
  • Laposa Birtok, Badacsonytomaj: A 30 hektáros szőlőbirtokon a Balaton szemet kápráztató látványa üdvözöl, úgyhogy az itteni, családias vendéglátóhelyen külön élmény lesz megkóstolni a legfinomabb helyi nedűket. 
  • Pláne Badacsony borterasz, Badacsony: Fiatalos ugyanakkor hagyományőrző borbár, ahol a széles borválaszték végig kóstolása mellé szuper kilátás társul.
  • Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj: Vezetett borkóstolón vehettek részt egy csendes, festői szőlőterasz mellett, ahol a friss, fahordós borok mellé igény esetén meleg ételt is kínálnak.
Badacsony látnivalói - Ahol a hegyvidék és a Balaton összeér
Laposa Birtok

Kifejezetten gyerkőcös családoknak: sétahajózás, vadaspark és játékos ismeretterjesztés

  • Hajókirándulás Fonyód és Badacsony között: A menetrend szerint közlekedő hajó egyúttal turisztikai élményt is kínál; Fonyódról indul, és 25 perc alatt ér Badacsonyba. A pontos menetrendet a Balatoni Hajózás Zrt. oldalán tudjátok megnézni.
  • Salföldi major, Salföld: Igazi pusztai hangulat fogad a farmon, ahol elsősorban őshonos hazai háziállatokat tekinthettek meg. A lurkóknak nyújt szórakozást a játszótér és az állatsimogató is. Badacsonytól körülbelül 10 km-re terül el, a Káli-medence csodaszép vidékén.
  • Ökoturisztikai Látogatóközpont, Badacsonylábdihegy: A Badacsony lábánál egy nagyon interaktív, gyerekbarát és izgalmas látogatóközpont található, ahol sok-sok program segít lekötni a kicsiket. Például: állomásokkal tűzdelt túra a hegy körül; vezetett vízitúra kenukkal; interaktív tárlatvezetés (rossz időben is jó program!); kézműves foglalkozások – és még sok más.
Badacsony látnivalói - Ahol a hegyvidék és a Balaton összeér
Salföldi major

A kultúra kedvelőinek: kastélytól a rendhagyó múzeumig

  • Keszthelyi Festetics-kastély: Ezt talán nem kell bemutatni; elég az hozzá, hogy az ország egyik legnagyobb és legszebb kastélya, amit egyszer mindenkinek ajánlott élőben felfedezni! 15-20 perc alatt elérhetitek autóval Badacsonytól.
  • Afrika Múzeum, Balatonederics: Egy csöpp egzotikus Afrika a Balatonnál? Végülis, miért ne. A mini szafari parkot tarkító maszáj kunyhók mellett többek közt zebrák, struccok, antilopok és tevék éldegélnek, de néprajzi kiállítás is vár.
  • Egry József Emlékmúzeum, Badacsony: Egry József festőművész a Balaton megszállottja volt; egykori villájában kapott helyet a múzeum, ahol megtekinthetjük a vizet (is) megörökítő főbb műveit. Művészetéhez nem igazán lehet semmit hasonlítani, egyedi figura volt, egyedi alkotásokkal.

Fontos: A koronavírus alatt minden (főleg beltéri) helyszín látogatása előtt tájékozódjatok előre a pontos nyitvatartást illetően!

Badacsony szállás – 6 szuper tipp, hova foglaljatok a környéken:

Szivárvány Vendégház Badacsony

Neptun Badacsony

Borbarátok Panzió és Étterem Badacsonytomaj

Hotel Bonvino Badacsony Badacsonytomaj

Family Nyaraló Badacsonytomaj

Balaton Eldorado Camping Badacsonylábdihegy

Fedezzétek fel ezt a páratlan vidéket, párostul, családostul – bőven lesz mit csinálni! Már csak foglalni kell >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%