Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Csehország ékszerdoboza, Prága

2 perces olvasási idő

Létezik Európa közepén egy város, ami magában hordozza Európa minden stílusjegyét. Prágában otthon érzi magát az is, aki Párizs, Loreto, Velence, Amszterdam, Budapest szerelmese, hisz történelem, hit, művészet, romantika és gasztronómia fellegvárába csöppenhetünk a prágai, városi forgatagban. Kis ékszerdoboz, hajrá, nyissátok fel!

A Károly-híd, háttérben a prágai vár

Petrin

Mintha csak Párizsban járnánk… Adott egy folyó, a Moldva, adott egy csodás őszi park, és a Petrin domb leghíresebb nevezetessége a 327 méter magas, 130 méterrel a Moldva folyó bal partja felett magasodó, az Eiffel-toronyra emlékeztető Petrínská rozhledna, a Petrin kilátó. Hihetetlen, ahogy az 1889-s Párizsi Világkiállításon résztvevő Cseh Turistaklub képviselői megalkották az Eiffel-torony mását itt Prágában. A torony amellett, hogy kilátó, adótoronyként is működik. Szép időben csodás kilátás nyílik innen Prágára.

Prágai Vár

A 12. században épült, román kori prágai vár – Prazsky hrad, Európa legnagyobb várkomplexuma, amely a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével. Cseh királyok uralkodásának központja volt, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. A történelem nem kímélte, hisz a számos háború, és tűzvész utáni felújítások eredményeképp változatos palotákat, erődítményeket, és templomokat húztak fel. Utolsó nagyobb átépítését a 18. század második felében Mária Terézia rendelte el. Csodás kilátása miatt is igen népszerű. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, az év bármely szakaszában.

Károly-híd

Egy hely, ami szabaddá teszi az embert a város nyüzsgő életében. Prága egyik fő látványosságának számító híd, 516 méter hosszával, és 10 méteres szélességével grafikusok, utcazenészek, mutatványosok, és fiatalokkal találkozó helye. 1357 óta ez Prága első állandó hídja. Alapkövét 1357-ben IV. Károly német-római császár fektette le, a híd végül 1402-re készült el. A Károly-híd 30 híres szoborral rendelkezik, olyan mintha ezek a szobrok őriznék a város nyugalmát. A híd két végén egy-egy torony áll, a 15. századi Mala Strana, és a 14. századi óvárosi hídtorony, mindkettő kilátóként is működik, így Prága látképe egy újabb perspektívával bővülhet.

A Károly-híd télen

Loreto

A Loreto, amely magában hordozza a katolicizmus minden szakrális elemét. Eredete az ellenreformáció 1620-as éveire tehető, amikor a Habsburgok a katolicizmus hatásának erősödét remélve birodalmukban több helyen is felépítették a loretói Santa Casa másolatait. A legenda szerint az eredeti Santa Casát – Szűz Mária názáreti háza – angyalok Loretóba menekítették ki Názáretből, a muszlimok elől a XIII. században. Itt Prágában 105 évig tartott felépíteni a Loretót, amelynek legnépszerűbb látványossága a 6222 gyémánttal kirakott szentségtartó, ami 90 cm magas és 12 kg. A Loretohoz később egy jellegzetes harangtornyot is építettek, ahol óránként 1694 óta 27 harangos harangjáték szól.

Akciós utak Prágába ⇒

Újvilág

Van egy utca, amit az Újvilágnak neveznek, amely a várhoz, és a Loretóhoz közel található, korábban a várban dolgozók legszegényebb réteg házainak helyszíne. Egy hely, ami megőrizte az idő sodrásában tartását, és becsületét, ezért ma sok műterem, és művészeti galéria működik ebben az igen inspiráló környezetben. A szűk utca, a kis házakkal a hulló falevelek között és a szállingózó hóesésben igazi romantikus pillanatokat hoz. Itt egy teljesen más világba csöppenünk, mint Prága többi részén. Csend, béke uralkodik ebben környezetben. A kis házak a 14. század közepén épültek, az itt élők az ajtók fölé névtáblákat tettek, amelyek ma is láthatók.

Lőportorony

Egy méltóságteljes, 65 méteres torony, ami kapuként szolgál a királyi úthoz, amely az óvároson keresztül, a Károly-hídon át a várba vezet. Eredetileg hegyi toronynak hívták, de mióta a 17. században lőporraktárnak használták, lőportoronynak nevezik. A toronyba 187 lépcső megmászásával fel lehet menni, a tetejéről 360°-os panorámában gyönyörködhetünk.

Prága ősszel

Spanyol zsinagóga

A prágai zsinagógák közül a Spanyol zsinagóga a legdíszesebb. A díszes, gyönyörű zsinagóga 1868-ban, mór stílusban épült, egy 12. századi zsinagóga helyére. Prága legszebb, és Európa egyik leggyönyörűbb zsinagógája. A zsinagógában a cseh zsidók történetét modern kiállításon mutatják be. Fantasztikus akusztikája miatt koncertteremként is funkcionál. Belső díszítése is a szefárd hagyományokat őrzi, így újra egy olyan prágai épületben sétálhatunk, ami Európa nagy múltú épített örökségeinek egyikét, itt most a spanyolországi Alhambra enteriőrjének hangulatát őrzi.

Hradzsin tér

Prága középkori nagy vásártere ma is igen népszerű, bár az idők folyamán, évről évre a városi rendezvények és az adventi vásárok alkalmával, számos elemmel bővül és szépül. Nem csoda, ha sorra épültek itt a szebbnél szebb főúri paloták. Itáliai, német és hazai mesterek építették a templomokat, parkokat, a Károly-hidat és a városban fellelhető monumentális szobrokat. Természetesen a tudomány és a művészet is virágzott a várnegyedhez tartozó téren és környezetében, hisz itt élt Kepler, játszott itt Beethoven és Haydn, Mozart pedig több alkalommal is járt a városban, sőt itt komponálta operái egy részét is.

Prága belvárosa ünnepi díszben

Ferencesek kertje

A Ferencesek kertje a Prágában eltöltött utunk oázisa, ahol a városnézés közben és után nyugodtan pihenhetünk meg. A Ferencesek a 17. század elején kezdtek ide fákat, és virágokat ültetni. A gyerekeket pedig a kert játszótere várja. A Vencel-tér, és a Jungmannovo tér között található e gyönyörű kert. A kommunista érában a Ferencesek elvesztették a kertet, így 1950 óta nyilvános parkként működik.

Kampa

Végül a prágai úton egy kis velencei hangulat, hisz a Kampa északi részét „Prága Velencéjének” hívják, csatornái, és vízre épült házai miatt.

Kampa szigete Prágában

A Károly-hídtól lefelé vezető lépcsőn lehet a szigetre jutni, s egy érdekesség, hogy ez a lépcső a Mission Impossible híres helyszíne volt. A csendes, békés sziget remek kikapcsolódást nyújt a nyüzsgő Prága közepén. A város egyik legromantikusabb részén járunk, ahol remek éttermekkel és sörözőkkel is találkozunk.

***

Egy prágai városnézés minden évszakban remek program lehet, de ősszel és télen és tavasszal különösen szép a város. A szallas.hu oldalán most több, mint 500 prágai szálláshely közül válogathat.

Szálláshelykínálat Prágába >>

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
50%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%