Hegyek-völgyekBarátokkalCsaládi kiruccanás

Csúcsra járatjuk az élményeket – Adrenalinvadászat Magyarország legjobb via ferrata útjain

1 perces olvasási idő

Szívesen barangoltok a természetben, de szeretnétek egy kicsit feldobni a hegyi kirándulást valami izgalmas, új kalanddal? Akkor a hazai via ferrata útvonalakat nektek találták ki! A sziklamászás ugyanis kezdőknek is pont olyan jó móka lehet, mint haladóknak. Gyertek velünk, és elkalauzolunk benneteket a legjobb vasalt útvonalakhoz, ahol még a panoráma is elképesztő lesz!

Via ferrata útvonal

A „vasalt út” kifejezés az olasz „via ferrata” magyarosított változata, mely olyan hegyi útvonalat jelent, ahol előre kiépített létrák, hidak, lépcsők és fémkábelek segítik a mászókat a célba érésben. Hazánkban 2013 óta egyre több helyen hódolhatunk ennek a különleges, extrém élménynek, ami a bátorságon túl a tériszonymentességet is megköveteli. Cserébe viszont felejthetetlen emlékben és varázslatos kilátásban lesz része azoknak, akik belekóstolnak a sziklamászás hangulatába. A legkönnyebb pályákat a kevésbé edzetteknek ajánljuk, ahol már 5-6 éves kortól gyermekek is indulhatnak.

Adrenalin-vadászat Magyarország legjobb via ferrata útjain

1. Csúcshódítás a vár szomszédságában: Csesznek

A vadregényes Bakony mesés vidékén nem csupán a túrázás szerelmesei fogják jól érezni magukat, hanem azok is, akik egy kis adrenalin fröccsre vágynak. A Cseszneki vár árnyékában ugyanis a sziklákon araszolva számos remek vasalt útvonalat is meghódíthattok a könnyűtől az extrém nehézig. A legrövidebb szakaszt kivéve a mászásidő körülbelül egy óra, így ideális kiegészítő program lehet mindenki számára, aki szívesen tölt időt a természetben és szereti az extrém kalandokat.

Szállások a közelben >>

Jó, ha tudod: Bár ezek az útvonalak egész évben mászhatók, indulás előtt mégsem árt tájékozódnod az aktuális időjárásról, ugyanis viharos és nedves időben nem ajánlott a via ferrata útvonalak használata a fokozott balesetveszély miatt!

Via ferrata Cseszneken

2. Erdei próbatétel: a Cuha-völgy

A Bakony vidékén, az erdő mélyén egy másik izgalmas vasalt útvonal is rejtőzik, mely a híres hegymászó után, a Bucsek Henrik Emlékút nevet kapta. A Cuha-völgyében kialakított szakasz – a maga 300 méterével – hazánk leghosszabb via ferratajának számít, mely még kezdőknek is ideális választás lehet. Azoknak viszont, akik nagyobb kihívásra áhítoznak, érdemes megküzdeniük az „Ariadné fonalával”, ami már az edzettebb „versenyzőknek” lett megálmodva. 

Vendégházak a Bakonyban >>

Cuha-patak völgye a Bakonyban

3. Méterekkel a város felett: Tatabánya

Sportos kezdőktől a gyakorlott via ferratazóknak is tartogat leküzdésre váró akadályokat a Tatabánya fölé magasodó Kő-hegy. A három különböző útvonal egyike közvetlenül a Turul-emlékmű alatt fut keresztül, akik pedig kedvelik a vietnámi hidak nyújtotta extrém pillanatokat biztosan örülni fognak, ugyanis mindegyik pályán megtalálható ez az elem. 

Tatabányai szállást keresel? >>

 Jó, ha tudod: A Turul-út gyermekek számára nem ajánlott!

Turul-szobor

4. Mesebeli vidék a természetrajongóknak: Sárospatak

A Megyer-hegyi Tengerszem önmagában is csodaszép látványt ígér. Itt lelt otthonra az ország negyedik via ferrata útvonala is, melynek köszönhetően 6 különböző hosszúságú és nehézségű útvonalat is bejárhatunk. A pályaszakaszok igazán izgalmas kalandokat ígérnek, ugyanis 6 méter magasan, a víz felett is mászhatunk, az igazán elhivatottak pedig a malomkőbányászat alkalmával használt párkányokra is felkapaszkodhatnak. 

Irány Sárospatak! >>

Mennyibe kerül? A beülő és a sisak (500 Ft), a kantár (2000 Ft), míg a kesztyű ingyenesen jár a mászáshoz. A Megyer-hegyi Tengerszemnél a túravezetés kötelező (2500 Ft), amennyiben még sosem használtatok via ferrata pályát!

Ha kedvet kaptatok a sziklamászáshoz, akkor bővebb információt itt találhattok.

Belföldi szálláshelyekért pedig érdemes körülnézni a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%