Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében

1 perces olvasási idő
A lugas

El tudod képzelni, milyen az, mikor több mint 8000 tő rózsa egyszerre nyílik, és ontja az illatát? Ha nem, akkor irány Fertőd, légy élőben részese a színpompás és illatos élménynek Cziráky Margit rózsakertjében!

2016 óta látogatható a fertődi Esterházy-kastély parkjában hazánk legszebb és egyben legrégebbi rózsakertje, melyet Cziráky Margit hercegnének köszönhetünk. Nekünk tavaly nyár végén volt szerencsénk látni, és bár akkor már sok virág elnyílt, még úgy is szemet gyönyörködtető látvány volt, és akkor az illatokról még nem is ejtettünk szót! A rózsakert 2020 májusától ismét fogadja látogatóit.

Esterházy-kastély Fertődön, amelyet „Magyar Versailles”-nak is neveznek >>

Ki volt Cziráky Margit?

Úgy tartja a mondás, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet…, Cziráky Margit pedig egyenesen imádta a rózsákat. A nemesi családból származó nő 1898. november 16-án kötött házasságot Esterházy Miklós herceggel. A házasságból öt gyermekük született. Az 1900-as évek elején költöztek Eszterházára, ahol a fényűző kastély akkor már igencsak lepusztult állapotban volt. Felújítására, a régi pompa visszaállítására rengeteg pénzt költöttek.

A hercegnét mindenki szerette, mert nemesi rangja ellenére szívesen töltötte az idejét hétköznapi emberekkel, gyakran személyesen is látogatást tett a kastélyhoz tartozó majorok lakóinál, sőt, szívén viselte a birtokaikon élő gyerekek taníttatását is. Szépsége mellett jóságáról, és kedvességéről is híres volt. 1910. augusztus 18-án, mindössze harminchat évesen érte a halál, de rövid életében rengeteg maradandót alkotott, és nagyon sokat köszönhet neki Fertőd.

Az egyik legszebb műve, aminek ma is csodájára járhatunk, az ő kívánságára épített pompás rózsakert, ami a kastély parkjában található.

8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében

Cziráky Margit rózsakertjének története

A hercegné kedvenc virága a rózsa volt, így az ő kívánságára készült el 1908-ban a már akkor is páratlan szépségű virágoskert. A kialakításával Hulesch Károlyt bízták meg, aki legalább húszezer rózsatövet ültettetett ki. A kert Cziráky Margit egyik kedvenc helye volt a parkon belül, de halála után sajnos lassan elenyészett. Sokáig csak a kereszt alakú lugasrendszer váza, és a pagoda szerű pavilon emlékeztetett a szebb napokat megélt rózsakertre, míg végül uniós forrásból megvalósulhatott a lugas rekonstrukciója. A kert újraélesztése során 8000 tő rózsa került kiültetésre, ami közel 300 fajtából áll, melyeket a nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely nemesített.

Mikor érdemes felkeresni a rózsakertet?

A virágzás várhatóan május végén kezdődik, és egészen szeptemberig tart majd, de a látvány és az illatélmény júniusban és júliusban a legerőteljesebb.

Bár mi tavaly augusztusban tudtuk megcsodálni, de még akkor is sok rózsa virágzott, és isteni illat lengte be a kertet. Az élmény szinte leírhatatlan, ahhoz, hogy igazán átélhessük, ott kell lenni, és beszippantani, megérinteni, megcsodálni. Igazán fantasztikus lehet főszezonban is, mikor szinte egyszerre borul virágba az összes tő.

8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében

A rózsakert látogatása

A rózsakert fő szezonban 500 Ft-os plusz jeggyel látogatható.

Attól függően, ki mennyire szeret elmerülni a színpompás virágok nézegetésében és az illatokban, körülbelül fél, egy órás kényelmes sétával körbejárható. Közben érdemes kicsit megpihenni a lugas valamelyik árnyas padján, és élvezni a kellemes zenét, ami a pavilonból szól.

8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében

Természetesen a kastélyt sem szabad kihagyni, hiszen nem csak a parkja, maga az épület is gyönyörű. Bővebb ismertető az Esterházy-kastélyról >>

Szállásajánló a közelben

Fertődi Kúria Vendégház

Fertődi Kúria Vendégház

Rabensteiner Panzió

Rabensteiner Panzió

Pénztárcabarát tipp: Ujvári Vendégház

8000 tő rózsa nyílik Cziráky Margit rózsakertjében
Ujvári Vendégház

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%