Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Ezek a legjobb látnivalók Dublinban és környékén

2 perces olvasási idő
Moher-sziklák

Utazzunk a whisky és sör hazájába, Dublinba, a Liffey folyó partjára. Egy viking és kelta történelemmel átitatott városba, amely évszázadok óta nagy hatással van az turistákra és művészekre egyaránt. S ha szeretnétek tudni, hogy mivel nyűgözte le a város és az ír vidék a Rettenthetetlen vagy a P.S I Love You című filmek rendezőjét, akkor itt a helyetek! Gyertek, járjuk be együtt a színes ajtós, virágos erkélyű utcákat, fedezzük fel a pubok világát és az óceán partját!

Guinness Storehouse

A whisky és a sör hazájában a Guinness házba vezet az első utunk, amely 1904-ben épült. A gyártás egészen 1988-ig itt folyt, ma pedig interaktív látogatóközpontként várja az érdeklődőket.

Guinness múzeum

Megismerkedhetünk a Guinness történetével, a sör összetevőivel, a Guinness dinasztia múltjával és még a sörgyártás folyamatának részesei is lehettek. Tesztelhetitek a frissen elkészült sör ízét, színét és állagát is. Szóval akár szeretitek, akár nem a sört, ide mindenképp érdemes betérni, ha találkozni szeretnétek Írország ízeivel.

Old Jameson Distillery

Természetesen a pubok városában nem csak a sör, hanem a whisky is kikéri magának a figyelmet. Így a következő állomás a dublini The Old Jameson Distillery a Bow Streeten. Kétszáz éven át volt Írország leghíresebb és legismertebb szeszfőzdéje, ma pedig kedvelt turisztikai célpont a Liffey folyó mentén. Az érdeklődőket és a látogatókat számos szervezett túrával és különböző programokkal várják, ráadásként a szeszfőzdében minden vezetett túra egy rövid videóval kezdődik, mely összefoglalja az ír whiskeyk, s az Old Jameson történetének alakulását.

Kocsmatúra Dublinban

Ha elég vagányak vagytok, akkor nem álltok meg, és tovább keresitek a leghíresebb pubokat, de ehhez adunk egy kis segítséget, hogy el ne tévesszétek az irányt.

Autentikus pub Dublinban

Természetesen az autentikus helyeket ajánljuk, ahová a helyiek is járnak és különlegesek. Ilyen a Brazen Head, amely 1198 óta áll nyitva, egy igazi kobold lak. Aztán a The Bank on College Greenben is érdemes inni egy pohár sört. Ez a régi bankból átépítettek pub egyszerűen gyönyörű, biztosan lenyűgöz majd titeket is. S ha már átépítés, akkor a The Church is egy olyan hely, amely megér egy villanásnyi időt. Eredetileg templomként funkcionált, ma az imakönyvek helyett söröskorsókkal találkozunk itt, szóval elég érdekes az atmoszférája.

Phoenix Park

Talán a sok sör, whisky és egy jó ebéd után jól esik egyet sétálni és levegőzni Európa legnagyobb összefüggő, bekerített városi zöld terültén, amely egyben a világ legnagyobb városi közparkja. Hihetetlen, de kétszer akkora, mint a Hyde Park és még New York-i Central Parknál is méretesebb. Ha jó időben jártok erre, megnézhetitek, hogyan űzik a kelte focit a helyiek.

Trinity College

Egy kis történelem… Hiszen Dublinban járva kihagyhatatlan látnivaló a Szentháromság Főiskola (Trinity College), amely az ország leghíresebb intézménye, melyet I. Erzsébet királynő idejében, 1592-ben alapítottak.

A Trinity College könyvtára

Itt található a nyugat-európai kereszténység középkori, egyik leghíresebb alkotására, a Kellsi Kódex. A kódex különlegessége, hogy keveredik benne a kelta és a viking művészet és az iniciálék mellett állatfigurákat is használtak a megírói. A főiskola másik nevezetessége pedig a híres könyvtár, itt 200 ezer könyvet őriznek, s a Csillagok Háborúja legújabb epizódjaiban szereplő Jedi archívum ötletadója is a könyvtár hosszú terme volt.

Dublin Kastély

Történelmi sétánkat folytatva a következő állomás az 1204-ben alapított Dublin Castel, amely ma elsősorban az államfők látogatásakor, tárgyalások alkalmával, uniós megbeszélések és protokolláris események során használt helyszín.

A dublini kastély

A kastély Szent Patrik terme (St. Patrick Hall) az ír köztársasági elnökök beiktatásának helyszíne. Ám látogatásunkkor mi is sétát tehetünk a királyi kápolnában, a kincstári múzeumban, a rendőrségi múzeumban, a kriptában, és a fent említett szalonban.

Kilmainham börtön

Kissé morbidnak tűnhet, de érdemes ellátogatni Európa egyik legnagyobb börtönébe, ahol az ír forradalmárokat tartották fogva egészen 1924-ig és ahol kizárólag vezetett sétákat lehet tenni. Egy egyszerű múzeum, ám a közeg mégsem hétköznapi, ráadásul sokat elárul az ország történelméről, főleg az 1916-os lázadásról, amelynek vezéralakjait itt végezték ki.

A dublini Modern Művészetek Háza

A börtön szomszédságában találjuk a dublini Modern Művészetek Házát, amely napjainkban a Kilmainham Királyi Kórház épületében helyezkedik el. Az épület 1684-ben épült azzal a céllal, hogy otthont adjon a nyugdíjazott katonáknak. 2012 májusától pedig Dublin modern és kortárs művészeti kiállításának helyszíne.

Szent Patrik katedrális

Egy látogatást tegyünk az írek kedves szentjének templomában is.

Szent Patrik katedrális

Az írek úgy hiszik és a hagyomány is úgy tartja, hogy Szent Patrik egyetlen szavára a tengerbe menekült a szigetország összes csúszómászója, vagyis a gonoszság megtestesítői. A Szent Patrik katedrálist a normannok előtti időszakban építették, sőt Jonathan Swift, aki 1733 és 1745 között a Szent Patrik esperese volt, itt írta a Gulliver utazása című művét is.

Dublin és környéke

Három helyszínt szeretnénk ajánlani, hisz ha a városban jártok, érdemes egy kis kitérőt tenni. Az első a Dublintól 20 kilométerre, délre található Wild Wicklow, amely számos híres film forgatási helyszíne volt a zöld hegyeivel, a mélykék tavaival és érintetlen természetével. Ez a táj ihlette meg a P.S. I Love You és A rettenthetetlen rendezőit is. Aztán elnézhettek az Óriások útjára, amely Írország északi részén fekszik, Dublintól 150 kilométerre, északra. Ezért a látványért megéri utazni. A vulkanikus tevékenység során létrejött hatalmas hatszögletű bazaltoszlopokból 40000 darab emelkedik az óceán felé a parton, amelyek a napszaktól és fényviszonyoktól függően sárga, szürke és zöld színekben pompáznak.

Moher-sziklák

S végül a Moher-sziklákat említenénk, amelyet Írország leglátványosabb természeti képződményének tartanak, s ha csak egy napotok van kirándulni, akkor mi erre a célpontra szavazunk.

A végtelen zöld mezők és a főváros forgatagában elmerülve egészen biztos, hogy csak az itt készült képekkel lesz tele a fotóalbumotok. Egy ilyen nyüzsgő, jókedvű, fiatalos főváros, mint Dublin és az őt körülölelő élettel teli természet örökre rabul ejti a szíveteket.

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
60%
Imádom
Imádom
20%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
10%
Nem tetszik
Nem tetszik
10%