Érdemes megnézni

Élménydús természet, avagy ez az igazság az orgazmust kiváltó hawaii gombáról

2 perces olvasási idő

Teljesen igazad van, ha a címet olvasva leesett az állad. Talán még te sem hallottál a hawaii „orgazmus gombáról”, mely a szóbeszéd szerint frenetikus hatással van minden nőre, aki megszagolja. Hogy ez igaz-e? Ezt derítette ki Christie Wilcox újságíró, nyomozása eredményeit pedig a Discovery Magazine-ban publikált cikkében mesélte el. 

A hawaii csoda goma nyomában

Wilcox 2016-ban épp Hawaii-ra tartott repülőgépen, amikor megakadt a szeme egy Twitter –bejegyzésen. „Azok a nők, akik megszagolják ezt a hawaii gombát, spontán orgazmust élnek át.
Mint tudományos újságírót azonnal lázba hozta a téma, s elhatározta, nyomába ered a titokzatos gombának.

Kíváncsian követte a cikkben található hivatkozást egy másik cikkre, amely egy majdnem tizenöt évvel korábbi előadás kivonatára hivatkozott. Az előadás alapját egy állítólagos kutatás képezte, melyet John C. Holliday és Noah Soule jegyzett, s humán tesztek után írták le megfigyeléseiket a gomba döbbenetes hatásáról. 

Hosszasan kutakodott az interneten, de Wilcox nem találta meg sem a publikált kutatást, sem az előadás kivonatát, csak szórványos történeteket velük kapcsolatban. Az egyetlen hitelesnek tűnő anyag Ben Sostrin 2002-es cikke volt az Oregon Mycological Society hírlevelében, „Gomba és Maui II: Mamalu o Wahine” címmel, egy a hawaii gombákról készült kétrészes sorozat második felében, amihez az újságírónő nem fért hozzá. 

Elolvasott minden fellelhető cikket, jegyzetet, ám olyasvalakit, aki a kutatásban részt vett volna és megoszthatta volna első kézből származó élményeit, nem talált. Ugyan sikerült felvennie a kapcsolatot Holliday-jel, a tudós nem volt a segítségére. Állítása szerint szigorú titoktartás köti, mivel egy nagy gyógyszergyár vizsgálja a gomba lehetséges gyógyászati hatását, ám ennek ellentmondott az a bizonyos előadás és a régi újságban megjelent rövid cikk. Akármi is történt, a kutató most hallani sem akart arról, hogy bárki újra foglalkozni kezdjen a témával.

Ám akár akarta, akár nem, nyolc nappal azután, hogy az IFLS tudományos hírösszesítője újra elővette az orgazmust kiváltó gombáról szóló kivonatot, Holliday és Soule tizenöt évvel azelőtti munkája éles reflektorfénybe került. Az IFLS – bejegyzés több százezer megosztással, és ki tudja, hány megtekintéssel vírusként terjedt a közösségi médiában.

Élménydús természet, avagy ez az igazság az orgazmust kiváltó hawaii gombáról
A csoda gomba

Habár a történet némileg hihetetlennek tűnt, valószínűleg az óriási érdeklődés hatására Wilcox végül szabad jelzést kapott, hogy írjon a témáról egy jelentősebb kiadó számára, de csak akkor, ha új módon tálalja a történetet. Mivel Hawaii-on él, úgy gondolta, olyasmit tud megtenni, melyet más újságírók nem: megkeresi a gombát és kipróbálja saját magán.

A hawaii csoda goma lelőhelye

Māmalu o Wahine – az orgazmust kiváltó hawaii gomba – létezése mesebelinek tűnt. Wilcox azonban úgy vélte, mégsem lenne tanácsos kizárni annak lehetőségét, hogy a hawaiiak jóval a modern tudomány előtt azonosítsanak egy bioaktív növényt.

Wilcox ezután hawaii barátjához fordult, aki töviről – hegyire ismerte a szigetország hagyományait, ám ilyesfajta nővényről még nem hallott. Egy állítólagos régi mese is e gombafaj döbbenetes hatásáról regélt, ám a történetnek, mint kiderült, nem volt valós alapja.

Hogy megtalálja a gombát, szüksége volt további információkra, kezdve a gomba lelőhelyével, megjelenési formájával. Számos, a témában otthonosan mozgó, világhírű tudóssal beszélt, köztük többször Holliday-jel is, aki végre ellátta hasznos tudnivalókkal. Elmesélte, hogy a Lava Tree Nemzeti Parkban érdemes keresni ezt a Dictyophora gombát, mely lávafolyások közelében, illetve bizonyos fafajták tövében él.

Élménydús természet, avagy ez az igazság az orgazmust kiváltó hawaii gombáról
Lava Tree Nemzeti Park

Hosszúkás – leginkább fallikus – alakú, narancssárgás vagy rózsaszínes árnyalatokban pompázik, s helyre kis szoknyát visel. A szaga pedig finoman szólva is ellentmondásos. Sokak számára kifejezetten taszító és undorító, férfiakra állítólag semmi hatása nincs, legfeljebb kellemetlennek találják, no, de ami a nőket illeti…

Wilcox ekkor úgy döntött, minden lehetséges információ a birtokában van, eljött a pillanat, hogy szemtől szemben álljon a gombával, és nagyot szippantson legendás odőrjéből. Mivel fogalma sem volt, milyen hatással lesz rá a növény, magával vitte kedvesét, Jake-et is, aki szintén tudós volt, így nemcsak férfiként, de tudományos munkatársként is megfigyelő lehetett.

A Lava Tree Nemzeti Parkban sokáig keresték a gombát, mely ott sem túl gyakori, s már feladták a reményt, amikor Jake egyszer csak sosem tapasztalt bűzt érzett. A férfi nem talált jobb szót, szerinte spermaszag volt. Ez csak a gomba lehet, gondolta Wilcox, s a szagot követve kisvártatva rábukkantak a hírhedt Dictyophorára. Úgy nézett ki, ahogyan azt Holliday leírta.

Élménydús természet, avagy ez az igazság az orgazmust kiváltó hawaii gombáról
Dictyophora nemzetség

Az igazság az orgazmust kiváltó hawaii gombáról

Eljött az igazság pillanata. Vajon tényleg önkívületbe esik és mennyei pillanatokat él át, ha megszagolja a gombát? Ezt csak egyetlen módon tudhatja meg. Christie letérdelt és teleszívta tüdejét a furcsa szaggal.

Sok mindent ígértek a legendák és az állítólagos kutatás, de arra a leírhatatlan, orrfacsaró rothadásszagra, mely eltöltötte az orrát és tüdejét, nem volt felkészülve. Hátratántorodott, és alig tudta elfojtani a rátörő hányingert, hosszú percekbe telt, mire összeszedte magát. Orgazmusról szó sem volt, bár a pulzusa megemelkedett. 

Ekkor Jake következett. Ő majdhogynem közömbösen reagált, legfeljebb kellemetlennek írva le a szagot, így elméletileg igazolást nyerhetett az ominózus kutatás azon állítása, hogy férfiak és nők különbözőképpen reagálnak a gombára. Kettejük tapasztalatai azonban kevésnek bizonyultak tudományos szempontból, szélesebb körben kellett volna kipróbálniuk a Dictyophorát.

A felemás élmények után hazafelé tartva azt latolgatták, mennyire zavaros mindaz, amit Holliday, a gombatudós elmondott a témáról az évek során. Mivel a kutatással kapcsolatban nem tudhatták az igazságot, csak spekulációkra hagyatkozhattak, illetve mindarra, amit barátaiktól és tudóstársaiktól megtudtak. Jelesül, hogy a tézisnek nincs tudományos alapja, s a hawaii hagyományok sem szólnak orgazmust kiváltó gombáról. Márpedig egy ilyen növény létezése nem maradhatott volna titokban.

Bárhogy is próbálta igaznak látni a történetet, Wilcox mindent összevetve arra jutott, hogy valószínűleg átverés volt az egész. De egy kis része még mindig reménykedik benne, hogy egy szép napon kiderül, mégis igaz a legenda, s a világban, ahol él, létezik olyan gomba, mely csak a nők örömére növekszik. 

Ha érdekelnek a különleges növények, járjátok be Magyarország tanösvényeit, ahol sok jellegzetes és érdekes fajjal találkozhattok:

Forrás: https://www.discovermagazine.com/

Fotók: https://www.discovermagazine.com/ (Christie Wilcox), shutterstock


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%