Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Itt a farsang… Év eleji fesztiválok Velencétől Dániáig

2 perces olvasási idő

Farsang időszakában Skóciától Szlovéniáig, Dániától Spanyolországig számos fesztivál és karneváli program várja a táncos lábú utazókat. Részesei lehettek a legnagyobb viking fesztiválnak, ellátogathattok a citrusos Côte d’Azur elbűvölő városaiba, de belekóstolhattok a dániai jazz zenei fesztivál világába is. Az időpontok adottak, a helyszínek már farsangi, karneváli díszbe öltöztek, már csak Ti kellettek ahhoz, hogy teljes legyen az élmény.

Up Helly Aa – Shetlandi vikingfesztivál – Lerwick, Skócia – 2019. január 29.

Skóciában újra megtelik élettel a Föld, hiszen a Shetland-szigeteken található Lerwickben vikingek énekétől és dobok hangjától lesz hangos a vidék. Az ősi hagyományok újra életre kelnek és a tél legnagyobb karneválja veszi kezdetét. A látványos Viking Tűz Fesztiválon a helyiek viking ruhát és fényesen csillogó szárnyas sisakok viselnek, fejszékkel és pajzsokkal felszerelkezve, több mint 1000 fáklyával vonulnak a kikötőig. A karnevál legnagyobb attrakciója a viking hajó végighúzása a város utcáin, amit maguk a harcosok égetnek el a vízhez érve harci kiáltások közepette. Miután a hatalmas lángokba borult hajó elégett az ártó szellemekkel együtt, hajnalig tartó mulatság következik, ahol vikingénekekkel és természetesen új sörrel köszönti az új esztendőt.

Téli Jazz Fesztivál – Dánia – 2019. február 1-24.

A Vinterjazz minden idők legnagyobb jazz fesztiválja. A fesztivál három héten át több mint 600 koncerttel, 100 helyszínen szórakoztatja a közönséget. A program lehetővé teszi, hogy a Vinterjazz igazi nemzetközi forgataggá váljon, ahol megismerkedhetünk az új dániai díjnyertes produkciókkal és előadókkal.

Koppenhága esti fényei

A Vinterjazz különleges zenei rendezvény, hiszen a helyszínek és a szervezők, a zenészek és a közönség, a nagyvárosok és egész Dánia együttműködik annak érdekében, hogy Európa a zenétől legyen hangos a farsangi időszakban. Olyan városok, mint Sorø, Silkeborg, Lemvig és Sønderborg koncerttermei is megtelnek élettel a koppenhágai csarnokok mellett.

Santa Cruz de Tenerife – Spanyolország – 2019. február 24- március 10.

Karneválig és farsangi mulatságig nem kell Rióig mennünk, hiszen hasonló volumenű rendezvényeket Európában is találunk. Elég csak ellátogatni a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre. A Santa Cruz de Tenerife-i farsangtól ízlésesebb, színpompásabb karnevált alig lehet találni a világon. Hatalmas felvonulás, grandiózus díszletek, lélegzetelállító színek jellemzik. A tenerifei karnevált 1980-ban regisztrálták a Nemzetközi Turisztikai Értékek közé, és a szervezők több éve azon fáradoznak, hogy mihamarabb felkerüljön az UNESCO Kulturális Világörökségeinek a listájára is. A karnevál nagyságát jelzi, hogy 1987-ben a kubai Celia Cruz fellépésére közel 250 ezer ember volt kíváncsi, amivel azóta is tartják a legnagyobb létszámú szabadtéri koncert Guiness-rekordját.

Velencei karnevál – Olaszország – 2019. február 16. -március 5.

A velencei karnevál a középkor óta tartja fogva Európa szívét. A gondolák és lagúnák világában az olaszos temperamentummal fűszerezett hagyományos farsang utánozhatatlan élményt nyújt a látogatóknak.

karnevál - farsang - velence

A karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és olyan, mint egy hatalmas színjáték, amelynek mind a városban élők, mind a vendégek aktív résztvevői. Szinte elveszünk a harsonák, a díszes maszkok, a léggömbök, a csókok, az édességek, a fenséges épületek termei között és az utcai forgatagok sokaságában. Csodás álarcokat pedig ajánlott vásárolni, ha be akartok zsebelni a „Ciao Bella” bókokból párat 🙂

A binche-i karnevál – Belgium – 2019. március 3-6.

A belga kisvárosban bizarr viaszmaszkokkal, vérnarancsháborúval és középkori hangulatú forgataggal ünneplik a farsangot. Története a XIV. századra nyúlik vissza. A karnevál legnagyobb attrakciója ma is a fehér viaszmaszkot és díszes jelmezt viselő Gille-ek (zsilek) felvonulása, amelyre az ünnepségsorozat lezárásaként kerül sor. A Gille-ek általában 3 és 60 év közötti binche-i férfiak, akik tunikáit és nadrágjait pontosan 150 oroszlános, csillag és korona minta díszíti. A hasukat és a hátukat szalmával tömik ki. Fejfedőjük fehér, a délutáni felvonulás alkalmával erre teszik fel a látványos strucctollakkal díszített kalapot. Lábukon fapapucsot viselnek. Ehhez jön még a seprűvég, amellyel a rossz szellemeket űzik el, illetve egy kosárral teli vérnaranccsal vonulnak, amellyel a látogatókat veszik célba. Végül a város főterén hangos szóval és hajnalig tartó tánccal űzik el a telet.

Sárkány karnevál – Ljubljana, Szlovénia – 2019. március 2.

A Ljubljanában hagyományosan megrendezett sárkánykarnevál számos tipikus szlovén karneváli figurát vonultat fel, amelyek a pogány hagyományokban gyökereznek.

Ljubljana, a sárkányok városa

Az utcákon haladó forgatag teljes mértékben a hagyományos karneváli csoportokat és a gyermekek csoportjait mutatja be. A maszkokkal és karneváli felvonulásokkal való ünneplés hagyománya az ókori időkből származik, amikor a pogány és keresztény hagyományok keveredésével a maszkolt ünnepségek felütötték a fejüket a 40 napos böjt előtt. S most itt részesei lehettek egy valóban nemzeti motívumokat tartalmazó, ám nagyon színes forgatagnak.

Szállástipp a szlovén fővárosban

Nizzai karnevál – Franciaország – 2019. február 16. – március 2.

A Nizzai Karnevál több száz éves hagyományokkal rendelkezik, előzményei a középkorba nyúlnak vissza. Az írások szerint 1873-ban született meg a mai Nizzai Karnevál alapja, s ma már téli programja a világ legnagyobb karneváljai közé tartozik. Több mint 2 héten át a város a karnevál ritmusában vibrál. Húsz különböző, színes és egyedi kocsi vonul fel a menetben, a zenét pedig közel 1000 zenész biztosítja, akik a világ különböző tájairól érkeznek. A Côte d’Azur elbűvölő fővárosa a színházi előadások, a színes standok, a tűzijátékok, a bámulatos parádék színterévé válik ezekben a napokban.

Citromfesztivál – Menton, Franciaország – 2019. február 16. – március 3.

A gyümölcsfesztivált először 1933-ban rendezték meg, azóta szinte meghódította egész Európát. A Menton-i citrom amúgy is különleges, hiszen a hagyományostól eltérően kerek és óriási. ezért sokkal gazdagabb illóolajokban is. A legenda úgy tartja, hogy a citrom innen, Mentonból terjedt el a világban, amit maga Éva, mint arany gyümölcsöt választott ki a Paradicsomban.

A fesztivál egy virág- és citruskiállításból nőtte ki magát, s ma már az eseményt csodálatos citrom témájú felvonulások, gólyalábasok, tűzevők, zenészek, akrobaták mutatványai díszítik. A fesztivál különlegessége, hogy a citrus illatú műalkotások, a gondosan elhelyezett narancs, citrom és a mediterrán virágok a tél derekán egy trópusi világba röpítenek minket.

Hát nem csodálatos, ahogy Európa országai sorra felvonultatják nemzeti hagyományaikat, büszkeségeiket a farsang időszakában is? Szinte lehetetlen eldönteni, hogy mely élménynek legyünk a részesei, hisz egyik színesebb program, mint a másik. Ti melyiket néznétek meg szívesen élőben is?

/fotók: shutterstock/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%