CsobbanóhelyekBalcsiCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Felbecsülhetetlen kincsünk, a Hévízi Gyógytó

1 perces olvasási idő
heviz

Kevesen tudják, hogy a Hévízi tó nem csupán egy meleg vizű tő Magyarország területén, hanem a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termál tava. A szállásfoglalások tekintetében az egyik legkeresettebb úti cél hazánkban, lássuk, minek köszönheti Hévíz hihetetlen népszerűségét.

heviz

A 4,4 hektár vízfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása egy 38 méter mélyen található barlangban fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással.  A tó vízhozama 410 l/mp, így a víz 72 óránként teljesen kicserélődik, hőmérséklete télen nem csökken 22 oC alá, nyáron eléri a 38 oC-ot is.

heviz

A hévízi tó vize kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogénkarbonátos gyógyvíz, gazdag ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos betegség gyógyításában hatásos.

Szállások Hévízen >>

Programok Hévízen >>

Javallatok:

  • Reumás mozgásszervi panaszok
  • Gyulladásos ízületi és gerincbetegségek
  • Belső elválasztású mirigyek zavara
  • Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladások
  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot
  • Anyagcsere csontbetegségek ellátása
  • Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét utókezelése
  • Krónikus nőgyógyászati betegségek

A fedett fürdőt 1964 és 1968 között építették fel, ezzel biztosítva a téli fürdőzést és kezeléseket. A vendégek az év minden napján igénybe vehetik a Fedett fürdő terápiás szolgáltatásait, úgy mint a fizioterápiás kezeléseket (gyógymedencék, kádfürdők, iszappakolások, súlyfürdő, különféle gyógymasszázsok, elektroterápia, balneoterápia), vagy a diagnosztikai egységeket (röntgen, labor), továbbá a különféle szakorvosi konzíliumi lehetőségeket.

heviz

Érdekesség

Télen és a kora tavaszi, hűvösebb őszi reggeleken a tó egyedülálló látványt nyújt, hiszen a felszínét könnyű pára borítja. Ez a gőzből kicsapódó páraréteg gátolja a víz lehűlését és lehetővé teszi a szabadtéri fürdőzést télen is.

Hévíz télen

Hévíz télen

Legenda

„A tó keletkezéséről, gyógyító erejéről született ókori legenda szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára forrást fakasztott. A dajka egy lebénult gyermeket szeretett volna meggyógyítani. A mélyből feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a sovány, csenevész gyermektest teljesen felgyógyult. A legenda a római korból származik, az említett gyermek pedig nem más, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki 391-ben a keresztény vallást saját birodalmában állami vallássá nyilvánította. A fakasztott forrás azóta is táplálja a világon egyedülálló hévízi tavat.” (heviz.hu)

Szállások Hévízen >>

Programok Hévízen >>

***

(fotók: pixabay, 123rf.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%