Vidéki vendégségCsaládi kiruccanásNyári vakációTavaszi zsongás

Madárcsicsergés és családias légkör fogadott a Füzesi Papa Vendégházban

1 perces olvasási idő

Egy híres mondás szerint „Sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elmenni Rómába és kötelezően megnézni a Sixtus-kápolnát, kétszázezer másik turistával együtt, akik a füledbe kiabálnak.” Nos, amióta járom az országot és keresem a szebbnél szebb helyeket és szállásokat, én is igyekszem szem előtt tartani ezt a filozófiát. Persze fontos, hogy megismerjük a főbb látnivalókat is, de ha van rá lehetőség, járjunk mindig egy lépéssel a tömegek előtt és fedezzünk fel olyan helyeket is, amelyeket csak kevesen ismernek.

Naplemente a hartai Duna-parton

Múlt hétvégén én is pontosan ezt tettem. Mialatt a magyarok nagy része már a balatoni vagy horvátországi nyaralását tervezi, én egy kevésbé ismert Duna-parti faluba, Hartára utaztam.

A Bács-Kiskun megyei Harta főutcája.

Sváb település a Duna-partján

A kis sváb falu neve talán nem mindenkinek csenghet ismerősen, hiszen nincs világhírű bazilikája, múzeuma, sem menő kávézói vagy Michelin-csillagos étterme. Van viszont egy csodálatos Duna-partja, a határában húzódik a Kiskunsági Nemzeti Park vadászati és horgászati lehetőségekkel, keresztülfut rajta az Eurovelo 6-os kerékpárút, és ami a legfontosabb: Hartán található a Füzesi Papa Vendégháza, amely igazi gyöngyszem a hazai szálláshelyek között.

Füzesi Papa Vendégháza

Füzesi Papa Vendégháza

Madárcsicsergés fogadott, amikor megérkeztünk a szállásra és ez az idill csak fokozódott, amikor megláttam a rengeteg rózsát és cserepes növényt, amelyek a ház körül és a kertben illatoztak. A 2014-ben felújított vendégház a Füzesi családi öröksége, névadója a Papa, aki a család egyik fő összetartó ereje volt.

A szálláshely háromágyas szobákkal (pótágyazhatóak, kérésre gyermekeknek kiságyat helyeznek el) és saját fürdőszobával rendelkezik, továbbá egy közös nappali, egy teljesen felszerelt közös konyha és étkező várja a vendégeket. Az udvarban parkoló, saját játszótér, kemence, bográcsos főzési lehetőség és fedett terasz került kialakításra.

Foglalok a Füzesi Papa Vendégházba >>

Hálószoba

Nappali

Mi tetszett benne?

1. Nem túloztam, amikor gyöngyszemet említettem, hiszen a Füzesi Papa Vendégháza 2 km-re fekszik a Duna-parttól, amely akár gyalog, akár kerékpárral is könnyen megközelíthető. Én a biztonság kedvéért egy naplementét és egy délelőtti Duna-parti sétát is megejtettem, biztos, ami biztos 🙂

Duna-part

2. A szálláshely „zöld házként” szem előtt tartja a környezetkímélő megoldásokat (pl. a fűtés terén), az egyik szoba pedig kifejezetten mozgássérült vendégek részére lett kialakítva. A ház modern elemei azonban senkit ne tévesszenek meg: a Füzesi Papa Vendégház ízig-vérig családias hely, ahonnan jó elindulni és ahová jó hazatérni.

3. Kisgyermekesek számára ez a hely maga a Kánaán, mert amíg a kicsik a zárt udvaron található játszótéren töltik az idejük nagy részét, addig a felnőttek néhány méterrel odébb, a teraszon pihenhetik ki a hétköznapok fáradalmait.

4. Nem csak családoknak, hanem baráti társaságoknak is ideális lehet a vendégház, hiszen a szoba 9 vendég elszállásolására alkalmas, a kertben található kemence és bográcsozási lehetőség pedig mindig jó hangulatot ígér. Mivel a település kevesebb, mint másfél órányira fekszik Budapesttől, ezért az utazással sem telik el sok idő, akár munka után is autóba pattanhatunk és meg se álljunk Hartáig!

Kemence (fotó: Dankó Zsuzsanna)

5. A vendégház gyakran szervez közösségi programokat, ottjártunkkor épp egy cukorvirág-készítő workshop zajlott.  De aki inkább egyénileg szeretné eltölteni az időt, pattanjon kerékpárral és irány a Kiskunsági Nemzeti Park, a Szelidi-tavak vagy a Duna-part!

Cukorvirág-készítés zajlik (fotó: Dankó Zsuzsanna)

Kiknek ajánlom? Kisgyermekes családoknak, pároknak, mozgássérült vendégeknek, kerékpárosoknak, baráti társaságoknak

Melyik évszakban? Tavasztól őszig (de a jövőben téli programokkal is készülnek a tulajdonosok, részletek hamarosan…)

Hangulatkép a kertből (fotó: Dankó Zsuzsanna)

Kulturális látnivalók Harta környékén:

Kalocsán érdemes megnézni az Érseki Palotát és főszékesegyházat, a  Porcelán manufaktúrát, a Paprikamúzeumot, a Visky Károly Múzeumot és a Népművészeti Tájházat.

– A hajósi pincefaluban kb. 1300 présház és borospince található, emellett a Barokk kastély felújított kertje is remek kikapcsolódást ígér.

Kiskőrösön Petőfi Sándor szülőháza és a múzeum ér meg egy látogatást

Kiskunhalason a világhírű halasi csipke készítését csodálhatjuk meg a Csipkeházban.

A hartai népművészet remekei

Programajánló: A Hartáért Egyesület 4. alkalommal rendezi meg az Őrült Hajók Versenyét 2017. augusztus 11-13. között. Idén is a legőrültebb tákolmányok, úszó alkalmatosságok szelik a Duna vizét, vagy süllyednek alá. Jó móka lesz!

Végül néhány vendégértékelés, hogy lássátok, nem csak én távoztam maximális elégedettséggel Hartáról:

Nagyon kellemes hely, kedves házigazdák, igényes körülmények. Jól éreztük magunkat. A falu is szép, finom a fagyi és a Panoráma éttermet sem szabad kihagyni a Duna parton.

Kedves vendéglátás, családias hangulat, szép, tiszta, kényelmes szobák, zárt udvar, parkolási lehetőség. Nagyon elégedettek voltunk.

Foglalok a Füzesi Papa Vendégházba >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%