Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációTavaszi zsongás

Mesebeli falu Hollandiában, ahol autók helyett csónakokkal közlekednek

1 perces olvasási idő
Giethoorn, Hollandia

Nézzünk be az egyik legbájosabb holland falu életébe, ahol mai napig a természet az élet fő mozgatórugója. Irány Giethoorn, a hollandok Velencéje!

Giethoorn, Hollandia

A kezdetek…

Mozgalmas világunkban kevés olyan hely létezik, ahol egy településen belül még mindig a természet és főleg a víz az úr. Ismerjük Velence báját, történelmi romantikáját, de nem láttunk még üdébb, frissebb települést, mint Giethoorn. Ebben a mesebeli holland faluban csak gyalog vagy hajókkal lehet közlekedni a kora középkor óta. A szigetekkel és lagúnákkal borított, sűrű fás, bokros terület kitűnő menedékhelyként, később lakóhelyként szolgált.

És hogy honnan ered nevének eredete? Az ide érkezőknek az első dolog, ami feltűnt, az a rengeteg kecskeszarv volt, amik valószínűleg egy korábbi árvíz következtében elpusztult kecskéktől származtak. Emiatt kapta a falu a „Giethoorn” nevet, ami szó szerint azt jelenti, hogy kecskeszarv.

Giethoorn, ahol a hajó a fő közlekedési eszköz

Giethoorn bája

Hollandia 16,5 milliós lakossága igen szerencsés helyzetben van, hiszen több száz kisebb városban és faluban, többségében nagy, zöld területekkel körbevéve, vízpartok közelében élhetnek. Ha nem látnánk, talán el sem hinnénk, hogy mennyire idilli az a hangulat, amely a holland vidéket uralja.

Mesebeli házak Giethoornban

A Nationaal Park Weerribben-Wieden területén fekvő Giethoorban is a helyiek szoros kapcsolatban élnek a természettel és a vízzel. Ez a csendes, bájos kis falucska napjainkban kedvelt turistalátványosság, hiszen a 18. századi nádtetős házakkal, lagúnákkal és 150 kis fahíddal olyan az egész falu, mint egy Andersen mese díszlete. Ebben a vízzel körülvett faluban a forgalom többnyire a vízen bonyolódik. Eljuthatunk egyik helyről a másikra ladikkal, kenuval, kajakkal, de a legnépszerűbb jármű az úgynevezett „suttogó hajó”, melyek nagyon halk, elektromos motorral működnek. Csupán a kacsák hápogását és a madarak csicsergését hallhatjuk a nyugalom szigetén.

Parkoló Giethoorn városában

Egy kis holland humor, hogy a csatornák találkozásánál teljesen szabályosan táblák irányítják a forgalmat, és van olyan vízi kereszteződés, ahol tükör segít a kanyarodásban, akárcsak a közúton.

Főutca – Giethoorn, Hollandia

Látnivalók és programok

Giethoorn a Weerribben-Wieden Nemzeti Park területén található, amit szintén csatornák hálóznak be, így fantasztikus vizes élőhelyet biztosítva az itt található gazdag madárvilágnak. Akár a faluból is elindulva a térség csatornarendszerén eljuthatunk a legszebb madármegfigyelő helyekre, vagy csónakkal a szomszédos településekre is áthajózhatunk, amely kiváló program és mozgás a friss levegőn, egy igazán természet közeli holland élmény.

Giethoorn, Hollandia

Giethoorn az 50-es évekig önálló település volt, ma Brederwiede része, ami szintén egy hasonló hangulatú település rengeteg parti és úszóházzal, vízi múzeummal, cölöpökön álló éttermekkel, vendégházakkal, csónakkikötőkkel. Az év bármely szakaszában számos lehetőség van a sokszínű vizes programok kipróbálására. Tavasszal a nyíló természet, nyáron a fürdőzés, ősszel a madárvonulás a legfőbb látványosság, télen pedig a befagyott csatornákon a helyiekkel együtt korcsolyázhatunk háztól házig.

Amszterdam tavasszal

Giethoorn nincs messze Amszterdamtól. Így ha a városban van dolgunk vagy ott is szállunk meg, akkor is érdemes ellátogatni a vidékre. Talán nem is tudjuk még, hogy milyen jó érzés eltölteni egy zaj és autómentes övezetben néhány órát és napot, amíg ki nem próbáltuk Giethoorn stégjein az ücsörgést, vagy a szótlan csónakázást a csatornák között. Azonban vannak szervezett hajóutak is és az örök fiatalok kedvence lesz a legújabb vízi alkalmatosság, a felfújható labda, amibe ha beleállunk, szó szerint végigsétálhatunk a csak 1 m mély csatornákon.

⇒ Megnyílt a világ legnagyobb virágoskertje

 

Bármennyire meglepő ezen a helyen múzeumokat is találunk. A Het Olde Maat Uus múzeum és a De Oude Aarde múzeum bemutatja a régmúltat, az egykori giethoorni életet. Előbbi, egy farmház, amely 1988-ban lett újjáépítve és azt mutatja be, hogy milyen is volt az élet 100 évvel ezelőtt. Utóbbit Rene Boissevain alapította 1969-ben, aki a világ minden részére elutazott, hogy kristályokat és ásványokat fedezzen fel. Jelenleg a Visser családé a múzeum, ahol elbűvölő gyémántokat, őskövületeket láthatunk, de megcsodálhatjuk a világ legnagyobb tojását is itt.

Giethoor és a gasztronómia

A csatornák mentén rengeteg kis éttermet találunk. Az egyik legnépszerűbb a De Lindenhof, ami egy tradicionális farmházban található, gyönyörű kerttel körbevéve. A borospincéjében kiváló borokat kóstolhatunk, éttermében pedig igazi helyi különlegességekkel találkozhatunk. Egy másik kedvelt étterem a De Molenmeester. Hangulatos, mert egy malomban lett kialakítva, s persze hogy a turisták kedvence, hiszen ezzel is mélyítik a hollandokról alkotott autentikus idilli képek mélységét, miszerint Hollandia a virágok, madarak, fák, vizek és malmok birodalma.


(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
45%
Imádom
Imádom
55%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%