HorvátországNyári vakációTippek utazáshoz

Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép

2 perces olvasási idő

Ti mit szerettek jobban: ha kellemesen hűvös a tenger hőmérséklete, vagy ha jó meleg? Előbbi azért jó, mert kellően lehűt a kánikulában, az utóbbinak viszont előnye, hogy nem kell összeszorított fogakkal, centiméterenként bemerészkedni a vízbe. Ha érdekel, hogy Horvátországban hol meleg a tenger, jó helyen jársz: íme, az Adriai-tenger hőmérséklet előrejelzése a nyárra!

Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép

Képzeld el, hogy lemerülsz a vízbe, a hűs habok összecsapnak a fejed fölött, és végre felfrissülsz. Jó érzés, igaz? De aztán telnek a percek a vízben, elkezdesz dideregni… És azon töprengsz: lehet, hogy máshol melegebb a tenger, csak pont itt ilyen hideg?!

A horvát tenger hőmérséklete nagyban függ attól, hogy földrajzilag melyik partszakaszt nézzük, és az sem elhanyagolható tényező, hogy huzamosabb ideig forró hetek váltják egymást, vagy hűvösebb, esősebb nyárban van részünk. Mielőtt fejest ugrunk –majdhogynem szó szerint– a tenger vízhőmérsékletébe, nézzünk egy kis összefoglalót Horvátország éghajlatáról!

Nyaralás Horvátországban, így tölts el 3, 5 vagy 7 napot >>

Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép
Dubrovnik, Horvátország legdélebbi üdülővárosa

Érdekességek Horvátország éghajlatáról

Talán emlékeztek rá, hogy amikor dél felé autóztok a horvát autópályán, Zadar előtt keresztül kell haladni a Dinári-hegységbe vágott, egyik leghosszabb alagúton. Amikor behajtotok, még zöld növényzet fedi a hegyoldalt, de amikor kiértek a túloldalon, már kopár, száraz táj vesz körül. Ez azért van, mert az északnyugat-délkelet irányban húzódó hegység lényegében kettészeli az országot, és ez is hozzájárul az éghajlatok sokszínűségéhez.

Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép
A Dinári-hegység Horvátországban

Horvátországra 3 fő éghajlat jellemző: a partmenti területek éghajlata mediterrán, a belső szárazföld mérsékelt kontinentális, a hegységek vidékén pedig hegyvidéki. A part menti, tehát mediterrán részek átlaghőmérséklete nyár elejétől szeptember végéig 26-30 °C között mozog. Maga az Adria hőmérséklete régiónként eltérő, területenként akár 5 fokos különbség is lehet!

3 dolog, ami meghatározza a tengervíz hőmérsékletét

  • A napsütéses órák száma. Ez Hvar-szigetén a legtöbb, utána Split, majd Dubrovnik követi. Értelemszerűen minél többet süt a nap, annál jobban felmelegszik a tenger. Ezért gondolnánk, hogy minél délebbre megyünk, annál melegebb lesz – de ez nem minden esetben igaz! A következő pont megvilágítja, miért.
  • A víz mélysége is számít. Minél nagyobb víztömeget kell a napnak felmelegítenie, annál nehezebb, annál tovább tart. És mivel az Adria északon sekélyebb, délen pedig mélyebb, ezért szezon elején érdemesebb északra utazni dél helyett.
  • A szigetekkel megint más a helyzet. Ott a tengervíz állandó hűtésben van, míg a szárazföldi kis öblök védettebbek, így gyorsabban át tudnak melegedni. 
Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép
Kilátás Hvar szigetéről

Tehát hol meleg a tenger Horvátországban? Ha a nyár elejét vesszük, például júniust, akkor bátran ajánljuk a hozzánk közel eső Isztriai-félszigetet. A fent leírtak alapján hiába északon van, ott kevésbé mély a víz, így jobban fel tud melegedni. A szezon második felében viszont egészen nyugodtan utazzunk minél délebbre, mert addigra ott is „utoléri” magát a felmelegedés. 

Ajánlott helyek északon:

  • Rovinj: Rovinj romantikus óvárosában élmény elveszni a kis utcákban, a színes házak, a táj, és a nagyszámú olasz lakosság miatt kicsit Olaszországra is emlékeztet. 
  • Opatija: Opatija vagy Abbázia a magyarok egyik kedvence: nem csak közel van, de kulturált strandjai, pezsgő éjszakai élete és a part mentén húzódó gazdag villák igazán különlegessé teszik.
  • Pula: Az Isztria legnagyobb városa, melynek csodás tengerpartja mellett kihagyhatatlan látnivaló a híres, remekül fennmaradt ókori amfiteátrum is.
  • Rabac: Egy igazán hangulatos kis üdülőközpont az Isztriai-félszigeten, ahol az erdőkkel körülvett öböl védett és kellemes strandolást biztosít. 
  • Fažana: Pula szomszédságában bújik meg ez a hangulatos kis halászfalu, így ha nyugalmasabb pihenésre vágytok, tökéletes választás. 
Opatija, Horvátország

Ajánlott helyek délen: 

  • Trogir: Az apró szigeten található óváros a világörökség részét képezi, a környéken pedig számos eldugott és népszerűbb gyerekbarát strand is található.
  • Split: Dalmácia legnagyobb városa tele van történelemmel és nyüzsgéssel, legjobb strandjai a Marjan-félszigeten és a város kompkikötőjének szomszédságában találhatók.
  • Omis: A meredek sziklafalak tövében megbújó festői óváros mellett kellemes homokos strandokkal is büszkélkedhet Omis. 
  • Makarska: A Makarska Riviéra az ország egyik leghíresebb partszakasza, aprókavicsos és homokos strandok váltják egymást. A város fölé magasodó hegyek pedig pazar hátteret nyújtanak!
  • Dubrovnik: Egészen délen található, sok-sok évi napsütéses órával, egyes strandjairól pedig fantasztikus kilátás nyílik az óvárosra.
Makarska

Az Adria átlaghőmérséklete júniusban

  • Isztriai-félsziget: 23 °C
  • Kvarner-öböl: 23 °C
  • Zadar-Sibenik-Split régió: 22 °C
  • Makarska: 22,5 °C
  • Dubrovnik: 23 °C

Az Adria átlaghőmérséklete augusztusban

  • Isztriai-félsziget: 25 °C
  • Kvarner-öböl: 25,5 °C
  • Zadar-Sibenik-Split régió: 25,5 °C
  • Makarska: 26 °C
  • Dubrovnik: 26 °C
Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép

TIPP: Ha a parton épp nincs is hatalmas kánikula, viszont a közelben akad egy tipikus horvát óváros, látogassatok el oda! Ezeknek a régi épületei, kövei nagyon át tudnak melegedni, csak úgy ontják magukból a hőt. Jó példa erre Sibenik, Zadar és Split történelmi központja, illetve Trogir, Dubrovnik vagy Rovinj óvárosa, hogy csak néhányat említsünk. A szigeteken is akadnak ilyen gyöngyszemek, például Rab, Hvar vagy Korcula.

Horvátország szállástippek: minden régióra van egy szuper ajánlatunk!

Apartmani SI Rovinj

Apartmani SI Rovinj

Apartmani Olga Opatija

Apartmani Olga Opatija

Villa in the Natural Environment Šibenik

Villa in the Natural Environment Šibenik

Apartmani Slavica Biograd na Moru

Apartmani Slavica Biograd na Moru

Vila Apartmani Sumic Gino Makarska

Villa Tramonto Dubrovnik (Zaton-Veliki)

Villa Tramonto Dubrovnik (Zaton-Veliki)

Válasszatok ki egy régiót, ahol jó eséllyel kellemesen meleg lesz a víz, és irány az Adria! Az összes horvátországi szállást megtaláljátok itt >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
90%
Imádom
Imádom
10%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%