Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásNyári vakáció

Ezekbe a múzeumokba ingyenes a belépés augusztus 20-án

2 perces olvasási idő

Talán sokan nem is tudnak róla, hogy nemzeti ünnepeken több állami múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható. Hogy hová érdemes menni az államalapítás ünnepén, ahol ingyenes a belépés? Már mutatjuk is!

Budapesti múzeumok, ahol ingyenes a belépés

Szépművészeti Múzeum

A megújult múzeum 2018-ban új koncepció alapján hozta létre állandó kiállításait, melyeket időszaki tárlatokkal is kiegészítenek. Az egyetemes és a magyar művészet történetét a 18. század végéig mutatják be, az 1800 utáni gyűjtemény darabjai pedig a Magyar Nemzeti Galériában láthatók. Ahogy általában, úgy a 2022-es nemzeti ünnepen is minden kiállítás díjtalanul látogatható állampolgárságra való tekintet nélkül. 

Szállások a közelben:

The Three Corners Lifestyle Hotel Budapest

Expo Congress Hotel Budapest ****

Magyar Nemzeti Galéria

A Budai Várban, a Szent György téren lévő galéria is sok érdekességet tartogat a műkedvelők számára. Többek között itt láthatók Munkácsy Mihály csodálatos alkotásai, vagy a fent már említett 1800 utáni gyűjtemény, ami a Szépművészeti Múzeumból került át ide.

Szállásajánlónk:

Lion’s Garden Hotel Budapest ****

Dean’s College Hotel Budapest ***

Magyar Nemzeti Múzeum

Augusztus 20-án szintén minden látogató előtt ingyenesen nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum kapui is, ahol Magyarország története mellett megtekinthetjük a Seuso-kiállítást, vagy akár a koronázási palástot is.

TIPP: Az augusztus 21-én záródó Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig – a Magyar Nemzeti Múzeum új műtárgyai című izgalmas időszaki kiállítást szinte még az utolsó percben csíphetitek el, ha ebben a lélegzetelállító épületben töltenétek a napot.

Szállásajánlatunk:

Hotel Nemzeti Budapest Mgallery ****

Up Hotel Budapest ****

Néprajzi Múzeum

A Városligetben tavasszal megnyitott Néprajzi Múzeum is ingyenesen várja látogatóit augusztus 20-án. A látványos, új épületben izgalmas, interaktív kiállításokon keresztül mutatják be lenyűgöző etnográfiai gyűjteményüket. A múzeumba nem csak a kiállítások miatt érdemes ellátogatni, hanem modern, formabontó külseje miatt is. 

Szállások a közelben:

Impulso Fashion Hotel Budapest ****

Marmara Hotel Budapest ****

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A Mátyás templomtól csak néhány percre Budapest egyik legizgalmasabb kiállítóterére bukkanhatunk. A budai Vár alatt működő múzeum 2007-ben nyitott és csak tárlatvezetéssel látogatható.  A kb. egy órás túrán szembesülhetünk a világháború valódi arcával, megtapasztalhatjuk azt, hogy milyen volt egy légoltalmi szükségkórház. Az augusztus 20-án ők is ingyenes nyitvatartást terveznek. A részletekről a honlapjuk ad majd bővebb tájékoztatást. 

Fontos tudnivaló: 6 év alatt tilos a belépés, de 12 év alatt sem ajánlják a kiállítás megtekintését.

Szállásajánlat:

Mercure Budapest Korona Hotel ****

Ambra Hotel Budapest ****

Magyar Vasúttörténeti Park

Egy kitűnő családi program, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezni fognak. Azt érdemes tudni, hogy az interaktív programok általában a díjmentes napokon is térítéskötelesek. Több mint 100 vasúttörténeti érdekesség tekinthető itt meg egészen az 1870-es gőzmozdonyoktól napjaink járműveiig.

Szállások a közelben:

Roombach Hotel Budapest Center Budapest ***

Terror Háza

A kicsit komolyabb történetekre vágyókat szintén ingyenes belépéssel várja az idén 20 éves Terror Háza, amely kiállítótermeiben a 20. századi diktatúrák áldozatainak állít emléket.

Szállásajánló:

12Revay Hotel Budapest ***

The Three Corners Hotel Anna Budapest ***

Magyar Természettudományi Múzeum

A nemzeti ünnepeken a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításai is díjtalanul látogathatók. Nagyobb gyerekekkel érdekes lehet az egyiptomi múmiák titkait feltáró kiállítás, míg a kisebbel a Dinókert egy kihagyhatatlan program ezen a napon. Az elmúlt évekkel ellentétben ráadásul ez utóbbi idén szintén ingyenesen lesz látogatható augusztus 20-án.

Szállásajánló:

Danubius Hotel Arena Budapest ****

K + K Hotel Opera Budapest ****

Aquincumi Múzeum

A „magyar Pompeji” néven is emlegetett tárlat igazán különleges régészeti leleteket mutat be, ami a régi korok iránt érdeklődőket biztosan le fogja nyűgözni.

Szállásajánló:

Connection Guest House Budapest

Aphrodité Apartman Budapest

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

Maga a helyszín felkeresése is kitűnő családi program, hiszen a múzeum a Városliget egyik legszebb épületében, a Vajdahunyadvárban kapott otthont. Itt található Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye 9 állandó kiállítással. Remek családi program, a gyerekek nagy kedvence a páratlan trófeagyűjtemény, a toronyból pedig csodálatos panoráma nyílik a Városligetre.

Szállások a közelben:

Milford Suites Hotel Budapest 

Bo18 Hotel Budapest ***

A legjobb budapesti szállások >>

Vidéki múzeumok, ahol ingyenes a belépés

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szentendrei Néprajzi Múzeum területén 8 tájegységgel ismerkedhetnek meg ingyenesen az augusztus 20-án ide látogatók. Azokat, akik szeretnek bicajozni egy különleges bringatúra is várja majd ezen a napon. A kerékpáros túrán az élet különleges pillanataihoz kapcsolódó étkezési szokásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A biciklis programhoz előregisztráció szükséges, amit a Skanzen honlapján keresztül lehet megtenni. 

Fontos: A Skanzenben 2022-ben nagyszabású felújítási munkák kezdődtek, így nem biztos, hogy  minden tájházat nyitva találunk. 

Még több látnivaló a városban: Szentendre – egy csipetnyi délvidék a Dunakanyarban >>

Szállás:

Hotel Róz Szentendre ***

A. Hotel Panzió100 Szentendre

Mezőkövesdi Matyó Múzeum

Gyönyörű viseletek, hímzések és szőttesek láthatók itt, amik egy közösség mindennapjaiba engednek bepillantást nyerni a születéstől az esküvőn át az elmúlásig. Egyaránt bemutatják a matyó élet ünnepeit és hétköznapjait is.

Tipp: pici múzeum lévén érdemes az érkezést telefonon előre jelezni.

Szállásajánló:

Hajnal Hotel Mezőkövesd ***

Hidaskapus Vendégház Mezőkövesd

RepTár – Szolnok

Szolnok repüléstörténeti kiállítása nem mindennapi élmény, hiszen európai szinten is nagy jelentőséggel bír. Jó hír, hogy nemzeti ünnepeken ide is ingyenes a belépés.

Részletek a múzeumról: Szolnoki RepTár – Európa egyik legnagyobb repüléstörténeti kiállítása >>

Ezekbe a múzeumokba ingyenes a belépés augusztus 20-án
A Csőrike névre keresztelt MIL MI-24D harci helikopter

Szállás:

Hozam Wellness és Apartman Szolnok

Tulipán Villa Panzió*** Szolnok

Még több szállás a városban >>

Kohászati Múzeum – Miskolc

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeként szintén ingyenesen látogatható augusztus 20-án a Miskolc-Felsőhámor városrészben található kohászati gyűjtemény. Érdekessége, hogy működő modellekkel teszik még szemléletesebbé a vaskohászati technikákat és eljárásokat. Hozzá tartozik a Massa Múzeum is, ezt se hagyjuk ki!

Szállás:

Premier Hotel Miskolc ****

Orgona Vendégház Miskolc

Még több miskolci szállásajánlat >>

Balatoni Múzeum – Keszthely

A Balaton története mellett a magyar tenger halait is megismerhetjük itt, ráadásul augusztus 20-án mindezt díjtalanul.

Szállás:

Hotel Bacchus Keszthely ***

Kristály Hotel Keszthely ****

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – Hatvan

A hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő gazdag tárlatnak, ami 3 szinten tekinthető meg.


Szállás:

Kerek Apartmanok Petőfibánya

Erzsébet Királyné Szálloda Gödöllő ***

Éljetek ezzel a szuper lehetőséggel! Nézzétek meg valamelyiket a fenti múzeumok közül!

Virtuális múzeumi séták >>

Még több szálláslehetőség a Szallas.hu oldalán >>

(Fotók: Szallas.hu, Shutterstock.com, Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
84%
Imádom
Imádom
13%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
3%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
Töltsétek le a Szallas.hu appot és nyerjetek!🧳

✔︎ Töltsétek le a Szallas.hu appot! 

✔︎ Raboljatok rá a jobbnál jobb nyereményekre!