Site icon Szallas.hu Blog

Ingyenes múzeumok országszerte augusztus 20-án


Talán sokan nem is tudnak róla, hogy nemzeti ünnepeken több állami múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható. Hogy hová érdemes menni az államalapítás ünnepén, ahol ingyenes a belépés? Már mutatjuk is!

Budapesti múzeumok, ahol ingyenes lesz a belépés

Szépművészeti Múzeum

A megújult múzeum 2018-ban új koncepció alapján hozta létre állandó kiállításait, melyeket időszaki tárlatokkal is kiegészítenek. Az egyetemes és a magyar művészet történetét a 18. század végéig mutatják be, az 1800 utáni gyűjtemény darabjai pedig a Magyar Nemzeti Galériában láthatók. Ahogy általában, úgy a 2023-as nemzeti ünnepen is minden kiállítás díjtalanul látogatható állampolgárságra való tekintet nélkül. 

Szállások a közelben:

Res City Residence Hotel Budapest***

Central Hotel 21 Budapest*** 

Magyar Nemzeti Galéria

A Budai Várban, a Szent György téren lévő galéria is sok érdekességet tartogat a műkedvelők számára. Többek között itt láthatók Munkácsy Mihály csodálatos alkotásai, vagy a fent már említett 1800 utáni gyűjtemény, ami a Szépművészeti Múzeumból került át ide.

TIPP: a festészet szerelmesei számára minden bizonnyal igazi csemege lesz a Gulácsy Lajos életművét bemutató kiállítás, illetve a bikaviadalok világába kalauzoló kamaratárlat is. 

Szállásajánlónk:

Mediterrán Hotel Budapest****

Danubius Hotel Arena Budapest****

Magyar Nemzeti Múzeum

Augusztus 20-án szintén minden látogató előtt ingyenesen nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum kapui is, ahol Magyarország története mellett megtekinthetjük a Seuso-kiállítást, vagy akár a koronázási palástot is.

Szállásajánlatunk:

Ambra Hotel Budapest****

La Prima Fashion Hotel Budapest****

Néprajzi Múzeum

A Városligetben tavasszal megnyitott Néprajzi Múzeum is ingyenesen várja látogatóit augusztus 20-án. A látványos, új épületben izgalmas, interaktív kiállításokon keresztül mutatják be lenyűgöző etnográfiai gyűjteményüket. A múzeumba nem csak a kiállítások miatt érdemes ellátogatni, hanem modern, formabontó külseje miatt is. 

Néprajzi Múzeum

Szállások a közelben:

Dean’s College Hotel Budapest***

Expo Congress Hotel Budapest****

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A Mátyás templomtól csak néhány percre Budapest egyik legizgalmasabb kiállítóterére bukkanhatunk. A budai Vár alatt működő múzeum 2007-ben nyitott és csak tárlatvezetéssel látogatható

A kb. egy órás túrán szembesülhetünk a világháború valódi arcával, megtapasztalhatjuk azt, hogy milyen volt egy légoltalmi szükségkórház. Az augusztus 20-án ők is ingyenes nyitvatartást terveznek. A részletekről a honlapjuk ad majd bővebb tájékoztatást. 

Fontos tudnivaló: 6 év alatt tilos a belépés, de 12 év alatt sem ajánlják a kiállítás megtekintését.

Szállásajánlat:

Mamaison Hotel Andrássy Budapest

The Three Corners Lifestyle Hotel Budapest**** 

Ady Emlékmúzeum

Az Ady Endre utolsó otthonában berendezett Emlékmúzeumban olyan érzésünk lehet, mintha a költő bármelyik pillanatban betoppanhatna. Érdemes a Veres Pálné utca felé venni az irányt augusztus 20-án, hiszen a belépés itt is ingyenes lesz.

Szállások a kerületben:

Maverick Hostel & Ensuites Budapest

Amber Gardenview Studios Budapest

Magyar Vasúttörténeti Park

Egy kitűnő családi program, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezni fognak. Azt érdemes tudni, hogy az interaktív programok általában a díjmentes napokon is térítéskötelesek. Több mint 100 vasúttörténeti érdekesség tekinthető itt meg egészen az 1870-es gőzmozdonyoktól napjaink járműveiig.

Szállások a közelben:

SmartApart Budapest

Arpad Bridge Apartments Budapest

Terror Háza

A kicsit komolyabb történetekre vágyókat szintén ingyenes belépéssel várja az idén 20 éves Terror Háza, amely kiállítótermeiben a 20. századi diktatúrák áldozatainak állít emléket.

Szállásajánló:

Roombach Hotel Budapest Center Budapest ***

12Revay Hotel Budapest ***

Magyar Természettudományi Múzeum

A nemzeti ünnepeken a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításai is díjtalanul látogathatók. A múzeum dél-amerikai kiállításaihoz szervesen kapcsolódó Lepkeház vagy az Eltűnt világok – a dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállítás például kicsiknek és nagyoknak egyaránt lenyűgöző élmény lehet.

FONTOS: az elképesztően népszerű Dinókert július végével átmenetileg bezárt, mert a szobrok költöznek. Ősztől új helyen, a múzeum tetőkertjében várják majd a látogatókat.

Szállásajánló:

Bo18 Hotel Budapest***+superior 

Green Garden Plus Apartman Budapest

Aquincumi Múzeum

A „magyar Pompeji” néven is emlegetett tárlat igazán különleges régészeti leleteket mutat be, ami a régi korok iránt érdeklődőket biztosan le fogja nyűgözni.

Szállásajánló:

Prince Apartments Budapest

Baross City Hotel Budapest*** 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

Maga a helyszín felkeresése is kitűnő családi program, hiszen a múzeum a Városliget egyik legszebb épületében, a Vajdahunyadvárban kapott otthont. Itt található Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye 9 állandó kiállítással.

Remek családi program, a gyerekek nagy kedvence a páratlan trófeagyűjtemény, a toronyból pedig csodálatos panoráma nyílik a Városligetre.

Szállások a közelben:

Vagabond Downtown Budapest

Estilo Fashion Hotel Budapest****

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 

Krúdy Gyula egykori otthonában is izgalmas kiállításokkal várják a látogatókat az államalapítás ünnepén. A belépőjegyért itt sem kell majd fizetni. A nosztalgiafaktor a felnőttekben csúcsra járhat a bolti kávédaráló látványától vagy a KÖZÉRT üzletek hangulatától, de a gyerekek számára is nagyon élvezetes ez a múzeum. Rengeteg interaktív elem és érdekesség teszi élvezhetővé számukra is a látogatást.

Szállások a közelben:

Wine Cellar Boutique Apartment Budapest

Alfréd Panzió Budapest

A legjobb budapesti szállások >>

Vidéki múzeumok, ahol ingyenes a belépés

Szentendrei Skanzen

A Szentendrei Néprajzi Múzeum területén 8 tájegységgel ismerkedhetnek meg ingyenesen az augusztus 20-án ide látogatók. Azokat, akik szeretnek bicajozni egy különleges bringatúra is várja majd ezen a napon.

A kerékpáros túrán a gabonához és a kenyérhez kapcsolódó népszokásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A biciklis programhoz előregisztráció szükséges, amit a Skanzen honlapján keresztül lehet megtenni. 

Még több látnivaló a városban: Szentendre – egy csipetnyi délvidék a Dunakanyarban >>

Szállás:

Mathias Rex Panzió Szentendre

Centrum Panzió Szentendre

Mezőkövesdi Matyó Múzeum

Gyönyörű viseletek, hímzések és szőttesek láthatók itt, amik egy közösség mindennapjaiba engednek bepillantást nyerni a születéstől az esküvőn át az elmúlásig. Egyaránt bemutatják a matyó élet ünnepeit és hétköznapjait is.

Tipp: pici múzeum lévén érdemes az érkezést telefonon előre jelezni.

Szállásajánló:

Balneo Hotel Zsori Thermal és Wellness Mezőkövesd**** 

Bokréta Vendégház Mezőkövesd

RepTár – Szolnok

Szolnok repüléstörténeti kiállítása nem mindennapi élmény, hiszen európai szinten is nagy jelentőséggel bír. Jó hír, hogy nemzeti ünnepeken ide is ingyenes a belépés.

Részletek a múzeumról: Szolnoki RepTár – Európa egyik legnagyobb repüléstörténeti kiállítása >>

Szállás:

Baross-hat Apartmanház Szolnok

Sóház Panzió és Apartmanház Szolnok ****

Még több szállás a városban >>

József Attila Múzeum – Makó

Egy igazi, működőképes Ford T-modellt is megcsodálhatnak azok, akik augusztus 20-án Makó felé veszik az irányt. Az autó tervezője, Galamb József ugyanis a város szülötte volt. Ugyanúgy, ahogy a világhírű amerikai laptulajdonos, Pulitzer József is. Az ő életüknek emléket állító kiállítások mellett megismerhetjük itt a 19–20. század fordulójának piacát és a város 300 éves történetét is. 

Szállások a városban:

Szent István Wellness Panzió*** Makó

Bástya Hotel Makó***

Déri Múzeum – Debrecen

A gazdag, selyemgyáros műgyűjtő, Déri Frigyes gyűjteményéből megszülető debreceni Déri Múzeum az ország egyik legjelentősebb múzeuma. A látogatók találkozhatnak itt egyiptomi múmiákkal, Munkácsy festményekkel és még szamurájokkal is. Ráadásul augusztus 20-án ezért még fizetni sem kell.

Szállás:

Hotel Divinus Debrecen*****

Defne Apartman Debrecen

Balatoni Múzeum – Keszthely

A Balaton története mellett a magyar tenger halait is megismerhetjük itt, ráadásul augusztus 20-án mindezt díjtalanul.

Szállás:

Hotel Helikon Keszthely**** +superior

Wellness Hotel Kakadu Keszthely*** 

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – Hatvan

A hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő gazdag tárlatnak, ami 3 szinten tekinthető meg.


Szállás:

Erdőtarcsai Akadémiai Üdülő és Alkotóház Erdőtarcsa

Tündér Porta Galgahévíz

Éljetek ezzel a szuper lehetőséggel! Nézzétek meg valamelyiket a fenti múzeumok közül, a több napos kiruccanáshoz pedig foglaljatok szállást oldalainkon! >>

Virtuális múzeumi séták >>

(Fotók: Szallas.hu, facebook.com)


Exit mobile version