Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekÍzkalandNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Piknik és koncertek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban

1 perces olvasási idő
Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Fejér megye nem szűkölködik kastélyokban, amelyek legtöbbje szépen felújítva várja ma is a látogatókat. Az egyik legszebb nemesi épület minden bizonnyal a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amely nem csak múzeumként, hanem hotelként is működik. Sőt, ezen a nyáron programokban sem lesz hiány a kastélykertben. Lássuk, miért érdemes Fehérvárcsurgóra utazni!

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó
Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

A Károlyi-kastély története

A fehérvárcsurgói birtokon 1844-1851 között, tehát közel 175 évvel ezelőtt alakították át a Károlyi család kastélyát klasszicista és eklektikus stílusban. A timpanonnal ellátott kastély mellett emelkedik 30 méter magasságú tornya, míg a kastélyudvarban franciakertet alakítottak ki. A 2. világháború alatt a birtokot a katonák használták, majd államosították, később üdülőként, gyermekotthonként is üzemelt. 1980-ban kezdődtek meg az állagmegóvási munkafolyamatok, és 2007-ig helyreállították a két pavilont és két szárnyat, majd 2011-ben a főépület is átadásra került. 

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó

Kastélyszálló Fehérvárcsurgón

A Károlyi – Kastély Hotel & Restaurant a történelmi múlt titkait őrzi és ma is teljes pompájában fogadja a szállóvendégeket. Aki rajong a gasztronómiáért, a csodaszép parkokért, a nyugalomért és szeretné egy különleges szálláshelyen tölteni az estét, a legjobb helyen jár! A hotelszobák a kastély északi és déli szárnyában kaptak helyet, melyek a grófi család tagjairól és a Bakony gyöngyszemeiről lettek elnevezve.

A 21 szoba mindegyike minibárral és laptop méretű széffel, WiFi kapcsolattal rendelkezik. Az emeleti szobákban légkondicionáló berendezés biztosítja a hűsítő pihenést. A lakosztályoktól a sztenderd szobákig minden szoba saját fürdőszobával rendelkezik.

Szallas.hu TIPP: A vendégeknek lehetőségük van egy különleges, idegenvezető által vezetett kastélylátogatásra is.

Gasztronómia

A hotel konyhája magyaros és francia ételkülönlegességekkel várja vendégeit, tavasztól őszig akár a díszudvarra néző teraszon is. Az ételeket gondosan megválogatott, helyi és környékbeli termelőktől frissen vásárolt alapanyagokból készítik. Az étterem uralkodó bordó színe hangulatba ejtő atmoszférával párosul, melyet lágy zene leng körül, hogy az étterembe belépve valóban egy arisztokrata miliő fogadja a vendégeket.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó
Magyaros és francia ételkülönlegességek

Szallas.hu TIPP: Pihentető piknik

Kösd össze a délutáni sétát egy pihentető piknikkel! A két személyes piknikkosarat, amelyet a hotel konyháján állítanak össze, a kastély parkjában található ősfák árnyékában lehet elfogyasztani. A kosarak tartalma: szendvicsek, ásványvíz, sütemény, friss gyümölcsök és a ház bora (vagy gyümölcslé). 

Tovább a hotel és étterem oldalára >>

Nyári rendezvények a Károlyi-kastély területén

A kastély egész évben nyitva áll a látogatók számára, állandó és időszaki kiállításokat lehet itt megtekinteni. A kastély egyben Európai Kulturális Találkozó Központ is, számos komolyzenei programnak, kiállításnak ad otthont.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó

Június első hétvégéjén rendezik meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti napokat, amely minden évben több ezer főt mozgat meg. Idén június 28-án különleges Liszt-estet rendeznek Sass Sylviával és Fülei Balázzsal. Augusztus 11-18. ingyenes Echo Nyári Kamarazenei Akadémia, míg szeptember 27– 29. között Quartettissimo X. Európai Vonósnégyes Fesztivál és Vonóshangszer kiállítás szerepel a programok között.

Nyáron szabadtéri előadások, musical estek színesítik a programot. 2019. július 3-án 20 órától a Legyetek jók, ha tudtok című musicalt, augusztus 8-án a Valahol Európában című musicalt mutatják be a Szabadtéri Színpadon.

Szallas.hu TIPP: Ha a szallas.hu oldalán foglalod le a szállásod, 10 % kedvezmény jár a belépőjegyek árából + 38 db további kedvezménykupont kapsz >>

Látnivalók a közelben

A Károlyi-kastély közvetlenül az országos kéktúra útvonal mentén található, 5 perc sétányira a fehérvárcsurgói víztározótól, amely közkedvelt horgásztó. Emellett népszerű túraútvonal vezet a Gaja-völgybe is.

A kastélyhoz tartozó park állományában ősfák és olyan faóriások láthatók, mint a császárfa, görög jegenyefenyő, vadgesztenyefa, tiszafa.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó
Kastélykert

Szallas.hu TIPP: A kastély minden hónap harmadik vasárnapján időjárástól függetlenül induló Botanikai sétát szervez a kastélypark megismerésére.

Időpontok 2019-ben: július 21.; augusztus 18.; szeptember 15.; október 20.; november 17.; december 15. 

Indulás helyszíne: Károlyi Kastély Recepciója, 14:00 óra, a séta időtartama: kb. 2 óra.

Belépők (megvásárolhatók a recepción)

  • Teljesárú (felnőtt) jegy: 1 500 Ft/fő; kastélylátogatással 2 000 Ft/fő
  • Diák, nyugdíjas, csoportjegy 10 fő fölött: 1 000 Ft/fő; kastélylátogatással 1 500 Ft/fő

Városnézés Székesfehérváron

Székesfehérvár kb. 20 km-re fekszik Fehérvárcsurgótól, a megyeszékhelyen fürdők, múzeumok és egyéb programok közül válogathatunk, akár 50 %-os kedvezménnyel! Kihagyhatatlan látnivaló a Bory-vár is!

Bory-vár

Induljatok el és fedezzétek fel nyáron is Fehérvárcsurgót! De előtte nem árt szállást is foglalni 😊  >>

(fotók: Károlyi-kastély, szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%