Vidéki víkendÉrdemes megnézniProgramok hétvégéreToplisták

Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban

2 perces olvasási idő

Nem kell ahhoz a távoli keletre utaznod, hogy közel kerülhess a lelkedhez. Magyarországon is vannak olyan, a varázslatos napkeletet idéző helyek, ahol könnyebben megtapasztalhatod a valódi belső csendet. Íme az ország néhány különös energiával átitatott épülete vagy parkja, ahol megállhatsz egy pillanatra, és megízlelheted a keleti filozófia erejét.

Krisna-völgy, Somogyvámos

A tanyasi élet és a védikus India elképesztő találkozásának eredménye a Balatontól alig 20 kilométerre található Krisna-völgy. A somogyvámosi pusztán elterülő, közel 300 hektáros közösségben minden a természetközeliségről szól.

Az áramot napkollektorokkal állítják elő, a vizet kutakból nyerik, és még a füvet is ökör vontatta kaszával nyírják. Az itt élő vallási közösség egy példaértékű, önfenntartó ökofalut alakított ki az egykor birkalegelőként szolgáló pusztában.

Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban
Krisna-völgy, Somogyvámos

A völgy békés hangulatát csupán két, kapuként szolgáló elefánt választja el a hétköznapok zajától. Ki itt belép, háborítatlan természeti környezetet, pazar arborétumot, bocifarmot, bioélelmiszereket, izgalmas programokat és nem utolsó sorban lelki menedéket talál. 

Aki pedig akár több napra is szeretne elmerülni az ökovölgy hangulatában, annak szállást is kínál a falu:

Kamala Kutir Vendégház Krisna-völgy

Gurudeva Bhavana Vendégház Krisna-völgy

További szállások a közeli Balatonszemesen >>

Zen buddhista templom, Esztergom

A Pilis ölelésében, a Fárikúti-forrás közelében egy csipetnyi Korea rejtőzik. Itt találjuk ugyanis hazánk egyik különleges, tradicionális koreai építészeti stílusban megálmodott zen buddhista templomát.

Az Esztergomhoz tartozó Búbánatvölgyben fekvő Eredeti Fény Zen Közösség és Templom területén nemcsak imádkozni lehet, hanem azt is kipróbálhatjuk, hogy milyen egy egynapos zen gyakorlat vagy egy többnapos elvonulás

Búbánatvölgy Apartman Esztergom

Töltődjetek fel a hely pozitív energiáival, és kiránduljatok egy nagyot a környéken. A Búbánatvölgy Apartman meleg hangulatú épülete szeretettel vár benneteket! 

Búbánatvölgyi Cseresznyevirág Vendégház Esztergom

Szintén a völgyben találjátok közel a horgásztavakhoz a Cseresznyevirág Vendégházat.

További remek szálláslehetőségek a közeli Esztergomban >>

Béke Sztúpa, Zalaszántó

A Kovácsi-hegy szőlőtől roskadozó dűlői fölé egy ragyogó, hófehér épület magasodik. Közép-Kelet-Európa legnagyobb sztúpája Zalaszántón, az Országos Kéktúra jelzett turistaútvonala mentén, színes imazászlókkal körülvéve várja a megbékélésre vágyókat. 

A különleges energiájú hely érdekessége, hogy elkészülte után személyesen a 14. Dalai Láma szentelte fel. Ajtaját folyamatosan két szerzetes őrzi, így belülről nem látogatható, de alapjaiba temetve Buddha-ereklyéket rejtettek el, belsejében pedig egy 24 méter magas életfát is felállítottak. 

Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban
Béke Sztúpa, Zalaszántó

Szálláshelyek reggelivel a sztúpa közelében >>

Buddhista szentély, Garáb

Kivételes méretű meditációs eszköz rejtőzik díszes tollú pávák és lomha teknősök által benépesített, buja kert mélyén, a Nógrád megyei aprócska Garábon. Samsarát a világ legnagyobb hangtálaként tartják számon a maga 2,5 méteres átmérőjével.

A Cserhát legmagasabb pontján fekvő zsákfaluban az alapító egy olyan háborítatlan komplexumot hozott létre, ahol  vendégházak, étterem, japán fürdő, zöldellő kert, fantasztikus szobrok és egy lélegzetelállító szentély is fogadja az érdeklődőket.  

Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban
Buddhista szentély, Garáb

Grabensia Vadvirág Apartmanház Garáb

Ha felkerekednétek megnézni a világ legnagyobb hangtálát, akkor a Grabensia Vadvirág Apartmanház bájos, kék tornácos épületében is foglalhattok szállást!

További barátságos fogadók és apartmanok a bűbájos faluban >>

Buddha Park – Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, Tar

A mesébe illő Zagyva-völgyi Tar község közelében Tibet titkai tárulnak a látogatók elé. A buddhisták által nagy tiszteletnek örvendő, neves tibetológusnak, Kőrösi Csoma Sándornak emléket állító parkban éteri nyugalom és béke honol.

Itt akár a boldogságot és a jólétet is megszilárdíthatjuk az életünkben, ha a fénylő tetejű Béke-sztúpánál megpörgetjük az imamalmokat.

A vakítóan fehérre meszelt kegyhely mellett hazánk legnagyobb, tibeti stílusban épített buddhista temploma kapott még itt helyet, illetve tavaly a szkíta és magyar kultúra emlékeit ápoló Kőrösi Csoma Sándor Központtal nőtt a parkban felkereshető helyek száma.

A füstölőillatú túrát pedig a park távoli keletet megidőző kávézójában pihenhetjük ki, ahonnan pazar kilátás nyílik a Mátrára és a Cserhátra.

Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban
Buddhista templom, Tar

Boróka Vendégház Pásztó-Mátrakeresztes

Pihenjétek ki a sztúpához tett kirándulást a közeli Pásztón a napfényes Boróka Vendégházban.

Centrum Home Apartman Pásztó

A Mátra és a Cserhát vonulataiban is egyaránt gyönyörködhettek, ha a Centrum Home Apartmant választjátok!

Még több apartman a Cserhát-hegységben >>

Megvilágosodás-Sztúpa, Becske

A dombokkal tarkított Galgavidék megkapó látványa tárul az elé, aki felkapaszkodik Becske határában található Csiga-hegyre. Ráadásul a festői panoráma mellett Buddha nyomaira is rábukkanhatnak a dombra vezető szerpentin végén a turisták.

Az itt található 9 méter magas Megvilágosodás-Sztúpa csupán 9 hét leforgása alatt épült fel – Hamburg helyett a Nógrád-megyei településen. Ez a néhány hét valódi rekordidőnek számít, mert a látszólag egyszerű épület általában egy hosszú és aprólékos munka eredménye.

A hely atmoszférája varázslatos, és az épületet jobb kéz felől háromszor körbejárva állítólag még a kívánságaink is teljesülnek.

Tavi-fészek Vendégház Bánk

Mindössze 20 percre a sztúpától, a Bánki-tó mellett vár rátok a családias Tavi Fészek Vendégház.

Tengerszem Panzió Bánk

Akár félpanzióval is megszállhattok a közeli Bánkon a Tengerszem Panzióban.

Még több hívogató szállás Bánkon >>

Szentendrei Japánkert

Az aprócska Japánkert a nyugalom szigete Szentendre óvárosának közelében. A meghitt hangulatú helyen érdemes megpihenni valamelyik padon, ahol a levelek susogását és a patak csobogását hallgatva egészen biztosan magunk mögött hagyhatjuk a rohanó világ zaját.

Az évszakok szimbolikája szerint felosztott parkot Dani Zoltánnak, a Japánkert Magyarország Egyesület elnökének köszönhetik a békét keresők. 

Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban
Szentendrei Japánkert

Centrum Panzió Szentendre

A víz hangját Szentendrén a Dunánál is élvezhetitek, ha a parthoz közel eső Centrum Panziót választjátok szálláshelyül.

Skanzen Hotel Szentendre

A Skanzen Hotel modern épülete ország legnagyobb szabadtéri múzeumának szomszédságában található.

Szentendre városa tele van jobbnál jobb szállásokkal. Válogassatok belőlük bátran! >>

Ha érdekelnek a magyarországi szakrális helyek is, akkor itt olvashatsz róluk bővebben >>

(Képek: Szallas.hu, facebook.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%