Külföldi kalandokBarátokkalCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Barlangok, víznyelők, patakok: kirándulások Erdélyben, a Pádis-fennsíkon

1 perces olvasási idő

A Pádis-fennsík a Bihar-hegység egyik legszebb része. Akár egynapos kirándulást is lehet ide szervezni, mert a fennsík Nagyváradtól másfél óra alatt elérhető, ha pedig Gyuláról indulunk, akkor két óra. Ha Gyula felől érkeznénk, és kicsit több időt szánunk az autózásra, érdemes a Fekete-Körös völgyén át megközelíteni a Nagyvárad-Déva főutat.

Szállást keresel a környéken?

Néhány érdekesség a Pádis-fennsíkról

Pádis üdülőtelepe kb. 1200 méteren fekszik. Maga a fennsík nem nagy, 36 négyzetkilométeren terül el, de ezen a kis területen rengeteg karsztjelenség, barlang, víznyelő, patak zsúfolódik össze. Ezen a vidéken szinte naponta esik az eső, ezért mindenképp legyen esőkabát nálunk. A különleges mikroklímának köszönhetően a fauna rendkívül gazdag.

Varaso-tisztás

A fennsíkon legeltetés folyik, gyakran találkozhatunk birkákkal, tehenekkel, lovakkal. A birkákat kutyák is szokták kísérni, a tehenek és lovak tudnak magukra vigyázni. Fontos, hogy a figyeljünk a kutyák jelzéseire. Ha nem látjuk a pásztort, akkor a nyájat nagy ívben kerüljük el. Ha a kutyák éppen nem dolgoznak, akkor általában barátságosak: ételt, simogatást kunyerálnak.

Glavoi-rét nyáron

Tavasszal a krókuszvirágzás idején Pádis kedvelt úticél. Április végén, május elején érdemes menni, ha a krókuszokban szeretnénk gyönyörködni. Ilyenkor teljes hegyoldalak lila színben játszanak. Télen sem lehetetlen a fennsíkra feljutni, ugyanis a Pádison található panziók tisztán tartják az utat.

Krókuszvirágzás idején

Merre túrázzunk?

Ebben a vidékben az a jó, hogy a könnyű útvonalakon is nagyon látványos helyekre juthatunk. A Glavoi-rétre be lehet hajtani autóval, mert ott van kijelölt táborozóhely. Innen fél óra kényelmes sétával elérhető a Ponor-rét. Ha sok eső esett, akkor a víznyelő nem tudja elvezetni a vizet, és a rét helyén tavat találunk.

Ponor-rét tavasszal

Ha kihívásra vágyunk, akkor a Glavoi-rétről indul a túraút a fennsík egyik fő látványosságához, a Csodavárhoz, amely Európa legnagyobb exo-karsztjelensége. A Nagy Portálén be is mehetünk a barlangba, amely a két dolina között szabadon látogatható. A Csodavár felső körútja a sziklák tetején vezet, ahonnan megcsodálhatjuk felülről a töbröket.

Csodavár télen

A Galbena körút is a Glavoi-rétről indul. Leglátványosabb szakasza a Galbena-kőköz, ahol a patak vájta szurdokban haladunk, gyakran drótokba kapaszkodva, vagy a vízben gázolva. A patak vízesésként zúdul alá a kőköz végén, ahol kilép a barlangból.

Galbena-barlang nyáron

Utána sokáig a föld alatt folyik, néha be is látunk a barlangba. Végül elérjük a Galbena-vízkeletet, amely egy nyugodt vizű medencének látszik. Itt elbúcsúzhatunk a Galbenától, mert legközelebb a Csodavárnál láthatjuk felszínen a patakot.

A Varasó-ház felől megközelíthető Szamos-bazár a Pádisra látogatók fő célpontja. A Szamos-bazárban rengeteg karsztjelenség megfigyelhető. A patakot követhetjük le az Aragyásza-barlangba. Ha nem szeretjük a sötétet, könnyebb túrát szeretnénk, akkor a felszínen is haladhatunk a kis körúton. Sajnos, a tavalyi viharok megtépázták a fenyvest, jelenleg a Bihar megyei Hegyimentő Szolgálat nem javasolja ezt a túrát a kidőlt fák miatt.

Pádisról nehéz, de rövid túra a Mócok templomához felmenni. A Mócok temploma 1476 méteren található, csodálatos kilátás nyílik innen a fennsíkra.

Mócok temploma

Kinek ajánlom a Pádis-fennsíkot?

Pádis azoknak tökéletes célpont, akik szeretnének a természetben kikapcsolódni. A különböző nehézségű túraútvonalak közül mindenki megtalálja a megfelelőt. Az előfordulhat, hogy nem ússza meg szárazon az ember a kirándulást. Aki nem szeret megázni, annak nem ajánlom a Bihar-hegységnek ezt a vidékét, amelyet Európa egyik legcsapadékosabb vidékeként tartanak számon.

Közeli látnivalók:

  • Medve-barlang (Kiskoh)
  • Boga környéki vízesések
  • Aranyosfői-jégbarlang

További szálláshelyek Erdélyben >>

/Fotók: Tandari Anita, Kávézombi/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
50%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%