Külföldi kalandokVárosnézések

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (+ szállástippek!)

2 perces olvasási idő

A történelmi óváros és nevezetes látnivalók feltérképezése mellett sétahajózásra, barlanglátogatásra és kulináris kalandokra is benevezhetsz a látnivalókkal teli lengyel városban. Mutatjuk, hogy 3 nap Balaton árából mennyi élményt gyűjthetsz Krakkóban! 

(Hogy számoltunk? A Szallas.hu adatai szerint az utazók átlagosan 116 ezer forint értékben foglalnak egy 3 napos tartózkodás során. Az egyéni igények természetesen ettől eltérhetenek, de ha ehhez hozzáadjuk az úti költséget és a költőpénzt, akkor egy krakkói és egy balatoni utat is körülbelül 250 ezer forintból tudunk kihozni.)

Irány Krakkó, Európa egyik legszebb városa!

A Visztula folyó partján fekvő Krakkó több mint 500 éven keresztül volt főváros és királyi székhely, a történelmi városrész szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. 

Krakkó szépségéhez kétség sem fér, a város annyi programmal, látnivalóval, érdekességgel és ízzel várja a turistákat, hogy kár lenne egyetlen napot szánni rá.

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Óvárosra néző kilátás Adam Mickiewicz emlékművel és a Szent Mária-bazilikával

Top 10 program és látnivaló Krakkóban 

Egy többnapos kikapcsolódás alkalmával érdemes minél több látnivalóval megismerkedni, annál is inkább, mert ha reggeltől estig járod a várost, akkor sem fogsz unatkozni. 

Vedd fel a túracipőd, kapd a hátadra a hátizsákod, és gyűjts minél több élményt Krakkóban.  Mutatjuk, merre indulj!

1. Rynek Glówny, Krakkó főtere

Krakkó főtere a legnagyobb középkori főtér, a 13. században piachelynek tervezték. A főtéren található a Mária-templom, a Szent Adalbert- templom, a Posztócsarnok, valamint a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Kulturális Központ épülete is. 

Foglalj szállást a főtér közelében >>

2005-ben a „Világ legnagyszerűbb tere” díjat is elnyerte a pezsgő életéről, fesztiváljairól és koncertjeiről is ismert tér. Ne hagyd ki a megnézendő krakkói látnivalók listájáról.

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Krakkó főtere

2. Kościół Mariacki – Szent Mária-templom

A 14-15. században épült, gótikus stílusú templom oromzatát két jellegzetes torony fogja közre. A kisebb torony harangtoronyként működik, míg a nagyobb toronyból minden órában felhangzik a Mariacki, a város nevezetességévé vált kürtszó

Tudtad? A templom bejáratánál egy falra szerelt nyakbilincs látható, amely egykor a büntetésvégrehajtás eszközeként szolgált.

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Szent Mária Bazilika

Szállástipp a közelben: Cafe Garden Residence

3. Szent Adalbert-templom

A főtér délkeleti sarkában található Szent Adalbert-templom Krakkó legrégebbi kőtemploma, a legenda szerint itt prédikált Szent Adalbert, a lengyelek védőszentje, mielőtt poroszországi küldetésére indult. 

Szállások a közelben >>

Az alagsorban érdemes megtekinteni a Krakkói Régészeti Múzeum kiállítását, amely a főtér és a templom történetét mutatja be.

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Szent Adalbert-templom

4. Sukiennice – Posztócsarnok

A Posztócsarnok a középkorban a keletről érkező fűszerek, textilek, helyi bőráruk, és a só központi piaca volt. A kétezres években az épület felújításon esett át, ám a Posztócsarnok elegáns árkádsora alatt manapság is vásárolhatsz lengyel portékákat. 

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Posztócsarnok Krakkó főterén

Szállástipp: Apartamenty Raj Kraków

5. Wawel Királyi Palota és Wawel Székesegyház

Már az első lengyel uralkodók is a Wawelt nevezték ki fő tartózkodási helyüknek, itt épült meg a Királyi Palota árkádos, boltíves udvarokkal, illetve a Székesegyház, amely a királyok, majd a 19. századtól a nagy nemzeti hősök temetkezési helye volt. 

A legjobb szállások a közelben >>

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
A Wawel domb

6. Az óváros és a Barbakán

Napjainkban is láthatóak a várfalaknak nyomai, amelyek egykor az óvárost védték a tatárok támadásától. A Flórián-kapu, és a mellette található városfal is épségben maradt, a héttornyú erődítmény feladata az volt, hogy a Flórián- kaput, a város bejáratát védelmezze

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Barbakán, Krakkó

Szállástipp a közelben: Apartament Happy Tower Kraków

7. Sárkány-barlang

A Sárkány-barlang egy kisméretű mészkőbarlang, amely a krakkói Wawel-domb alatt található. Nevét a legendás Wawel sárkányáról kapta, a barlang bejáratát a Wawel-sárkány szobra őrzi. A 276 méter hosszú, 15 méter magas, három teremből álló barlang egy része jelenleg is látogatható.

Szálláshelyek a barlangnál >> 

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Sárkány-barlang

8. Kazimierz zsidónegyed

Az óvárostól délre található a különleges hangulatú zsidónegyed, ahol napjainkban hagyományos zsidó házak, zsinagógák és temetők találhatók. 

Ez a negyed roppant népszerű a lengyel történelem iránt érdeklődő turisták körében, ide költözött a krakkói zsidó lakosság a zsidókkal szembeni erősödő ellentétek miatt. 

Érdekesség: A Kazimierz negyedben forgatták a Schindler listája c. film egyes jeleneteit, illetve itt tekinthető meg Oskar Shindler gyára, amely ma múzeumként működik. + 1 kihagyhatatlan látnivaló Krakkóban.

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Kazimierz zsidónegyed

1941-ben, a német megszállás idején a város Podgórze negyedében létrehozták a zsidó gettót, innen deportálták a zsidó lakosságot. A Podgórze negyedban ma is látható az a fal, amely a zsidó gettót választotta el a város többi részétől.

3 nap Balaton árából ez jön ki a lebilincselően szép Krakkóban (szállástippek!)
Podgórze negyed, Krakkó

Szállástipp a közelben: Antique Apartments Kraków

9. Kikapcsolódás a Visztula-parton

Ha Krakkóba látogatsz, sétálj egyet a Visztula partján, ahol piknikezésre, kerékpározásra és sétahajózásra is van lehetőség. A hajók a Wawel alatt, a Visztula mellett húzódó sétánytól indulnak, hajózás közben megtekintheted a város legszebb vízparti szakaszát

Foglalj szállást most >>

Visztula-part

10. Mit érdemes megkóstolnod, ha Krakkóban jársz?

A pierogis az egyik legnépszerűbb lengyel tésztaétel, amit hússal, savanyú káposztával, túróval vagy szezonális gyümölcsökkel töltenek meg. A placki ziemniaczane hasonlít a tócsnihoz, míg a borscsot – barszcz czerwony – legtöbben lengyel céklalevesként emlegetik

A bigos egy tradicionális lengyel étel, amely a székelykáposzta rokona, míg a húslevest hasonlóan készítik, mint mi, magyarok. 

Tradicionális lengyel ételek, Piac tér

Ha szereted az édes ízeket, a pączki, azaz a lengyel fánk nagy kedvenced lesz, leginkább csokoládét, pudingot vagy lekvárt töltenek bele. 

A sós ízekért rajongsz?  Az obwarzanki, amely a perechez hasonlít leginkább, népszerű harapnivaló. Tetején szezámmaggal, mákkal vagy sajttal találkozhatsz, míg a zapiekankit, vagyis melegszendvicset baguette formájában vásárolhatod meg. 

Obwarzanki Krakkó főterén

Szállástipp: Hotel Kazimierz III Kraków***

Szívesen megismernéd Krakkó legizgalmasabb programjait és legszebb látnivalóit? Foglalj szállást, ne halaszd jövőre az élményt >>

Még több szuper szállás a városban >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
25%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    9.8
    Kedvenc szállások

    Mediterrán pihenés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Városnézések

    10+1 kihagyhatatlan látnivaló a Hírös városban, szállásajánlóval

    3 perces olvasási idő
    Programok hétvégére

    TOP 10 magyar város, ahová érdemes lesz húsvétkor kiruccanni

    2 perces olvasási idő