Téli tájolóCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Adventi pozsonyi kirándulás- Kóstold meg a legfinomabb adventi forró italokat!

2 perces olvasási idő
Hagyományos adventi vásár Pozsonyban

Már régóta foglalkoztatott egy pozsonyi kirándulás gondolata. Egy kellemes hétfői napon vonatra szálltam a barátnőmmel és elutaztunk Pozsonyba Budapestről, hogy megnézzük az adventi ünnepi vásárt. A város belopta magát a szívembe, mert nagyon tiszta, jó állapotú műemlékekben gazdag az óvárosa, könnyen bejárható és befogadható. Az utcák és az épületek karácsonyi díszben vannak felöltözve, több helyszínen is megtalálhatjuk az egységes piros és fehér csíkos adventi sátrakat.

Adventi vásár Pozsony belvárosában – a pozsonyi kirándulásunk fő célpontja

Megközelítés

Pozsony a magyar határtól pár kilométerre fekszik a Duna partján. Budapestről kényelmes nemzetközi vonatok indulnak a Nyugati pályaudvarról. Az út 2 óra 40 perc, de ennél rövidebbnek tűnik, mert utazás közben gyönyörködhetünk a Duna menti panorámában.

A város a mohácsi csatavesztést követően évszázadokon át a Habsburgok által irányított országrész fővárosa volt 1848-ig. Országgyűlést tartottak itt és királyokat koronáztak a Szent Márton dómban.

A pályaudvartól kellemes sétával érhető el az óváros a Mihály kapun keresztül. Amikor megláttam a Mihály-tornyot, az az érzésem volt, mintha Sopronban lennék a Tűztorony előtt.  Érdemes sétánk során bemerészkeni a szűk sikátorokba és a kapualjakba, nagyon hangulatosak.

Forró italok nyomában

Az első adventi célpontom a Sétatérre vitt, ahol hatalmas adventi koszorú áll a tér közepén két oldalt sorban a karácsonyi kirakodó vásározókkal. Itt a legtöbb sátorban speciális téli forró italokat lehet és érdemes megkóstolni. Szinte felsorolhatatlan a választék, bármelyiket is választjuk nem fogunk csalódni, nagyon ízletesek.

A legnépszerűbb ünnepi ital a forralt bor

A forralt bor a legelterjedtebb téli alkoholos italunk, amit mindenki ismer. Az alaprecept a bor mellett karácsonyi illatot árasztó fűszereket tartalmaz, azaz szegfűszeget és fahéjat citrommal megbolondítva. A pozsonyi adventi választékban megtalálható az áfonyás, kakukkfüves, levendulás, mentás, citrusos forralt bor változata is.

A téli, ünnepi italkínálat egyik kedvenc főszereplője a puncs. Az angol eredetű ital könnyen összeállítható, rengeteg változata létezik. A 17. század elején, angol tengerészek egy különös, általuk nem ismert itallal találkoztak Indiában. A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely a benne lévő alkotóelemekre utal: arrakból (rum), konyakból, vízből, cukorból és narancsléből. Az ital hamar elterjedt az angol matrózok körében, majd Európában is népszerű lett. Az árusoknál megízlelhető a gyömbéres-narancsos, karamellás-abszintos, gyógylikőrös változata.

A harmadik népszerű forró alkoholos italunk a grog, ami párlat (elsősorban rum), cukor, citrom, szegfűszeg és víz keveréke. Elterjedése az angol Angol Royal Navy-nek köszönhető. A hosszú hajóutakon Vernon admirális a rumot vízzel higította, hogy matrózai használhatók legyenek. Ezt az admirálist a tengerészek Old Grognak hívták, mivel állandóan egy groghamnek nevezett vastag kabátot hordott, így ragadt a becenév az általa kitalált italra. Grogból is nagyon sokféle ízesítésű szerepel a vásár kínálatában például jázmin-narancsos, tátrateás grog.

A Sétatér egyik végében korcsolyapálya is található, ahol a szülők gyerekek együtt sportolhatnak a kivilágított pályán. A tér másik felén pedig egy hatalmas és gyönyörű karácsonyfa áll.

Korcsolyapálya a belvárosban – ha szeretnéd aktív programokkal is színesíteni a pozsonyi kirándulást

Advent a Fő téren

Következő állomásom a Fő térre vitt, ahol többnyire kézműves termékeket lehet vásárolni a finom ételek és italok mellett. A teret békebeli hangulatú épületek és kávéházak veszik körbe. Legfőbb nevezetessége a 14. században épült városháza, amely különböző stílusjegyeket visel magán. Belső árkádos udvarán keresztül az Óvárosháza belső árkádos udvarára érkezünk, ahol szintén gyertya-, méz- és forróital-árusok várnak ránk.

Belső vásár

TIPP: Sötétedés után érdemes újra végigjárni a vásár helyszíneit, mert az ünnepi kivilágítás teljesen más hangulatot ad a helyszíneknek.

Látnivalók Pozsonyban

Az adventi vásáron túl számos látnivalóval kecsegtet a város. Aki több napra érkezik – márpedig érdemes -, annak lehetősége van felmenni a várba, aminek falai mögül rálátni a városra. A vár négy saroktornyos, Pozsony szimbóluma. Az eredeti vár leégett 1811-ben egy véletlen tűzvész miatt. 1552 és 1784 között itt őrizték a magyar Szent Koronát a korona-toronyban.

A Duna egyik partján az UFO, vele szemben a pozsonyi vár látható

Szemben a várral, a Duna túloldalán található az UFO névre hallgató étterem az Új híd tetején. Feljutni a 95 méter magas híd tetejére lifttel lehet és innen is fantasztikus panorámában lehet részünk egy kávé mellett. Ez az első aszimmetrikus kötélhíd Szlovákiában és a maga nemében a világon a második.

Az advent időszaka tipikusan olyan része az évnek, amikor mindenki rohan és siet. A vásárok lehetőséget kínálnak arra, hogy városaink terein elengedjük magunkat egy kicsit. A hidegben és a nagy rohangálásban kényeztessük magunkat lélekmelegítő italokkal!

Puncs – a pozsonyi kirándulás kihagyhatatlan kelléke

Ha kedvet kaptál a forró italokhoz, de most nem fér bele egy pozsonyi kirándulás, itt egy nagyszerű puncs recept, amivel otthon is megidézheted a karácsonyi vásárok hangulatát!

Karácsonyi mézes-narancsos puncs recept

Hozzávalók:
0,8 liter almalé
5 cl rum
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
4 filter narancstea
3 teáskanál méz
3 karika citrom

Elkészítés:
1. Forraljunk fel a teához 5 dl vizet, majd hagyjuk 5 percig ázni a filtereket.
2. Melegítsük fel az almalevet, adjuk hozzá a teához a citromlével és a narancslével és a rummal együtt.
3. Ízlés szerint édesítsük mézzel, tálaljuk melegen citromkarikákkal és fahéjrúddal.

Kinek ajánlom Pozsonyt?

A pozsonyi adventi forgatagot annak ajánlom, aki inkább a könnyen átlátható, kisebb létszámú adventi vásárokat részesíti előnyben. Ellenben minőségi dolgokat szeretne vásárolni, közben korcsolyázna vagy kalandozna a romantikus sétálóutcákban.

Tölts el egy hétvégét Pozsonyban! Szállást itt találsz >>

/Fotók: Zsinóros Andrea, pixabay/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%