Téli tájolóCsaládi kiruccanásHegyek-völgyek

Ezek a legjobb szánkópályák Magyarországon

1 perces olvasási idő

A téli időszak szerintem egyik legjobb kikapcsolódási lehetősége a szánkózás. Önfeledt szórakozás az egész család számára. Manapság már jobbnál jobb szánkókat, csúszkákat lehet beszerezni, mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt.

TIPP: Érdemes indulás előtt webkamerán megnézni (ahol van) a hó helyzetet. Ha gyerekekkel megyünk akkor váltóruháról, meleg italról, nasiról is érdemes gondoskodni.

Kedvelt budapesti szánkózási lehetőségek:

Budapesten a legismertebb szánkópálya Normafa és környéke. Nincsen kifejezett pálya kialakítva, mégis igen közkedvelt. Az Anna-rét nem túl meredek dombjai tökéletesen megfelelnek a kicsiknek.

Normafa, Budapest

Másik kedvelt szánkópálya a Hármashatár-hegyen található, ahol változó meredekségű pályák közül választhatunk. A budai oldalon még a Gellért-hegy és Tabán környéke is kedvelt célpont, ha leesik a hó. A pesti oldalon a városligeti Királydomb a legnépszerűbb szánkópálya. Teljesen a központban, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Bár a Népligeti domb elhanyagoltabb, mégis jó lehetőség szánkózásra, ha nem akarunk messzire utazni.

Tölts el egy hétvégét Budapesten! Szállásajánlatok >>

Budapesten kívüli szánkózási helyek:

Budapesthez közeli szánkópálya a Dobogókőn található közel 200 m hosszan, a sípályán túli átjásztóállomástól, a sípálya tetejéig vezet. Díjmentesen használható.

Visegrádon a Nagyvillám szánkópálya ingyenes, 150 m hosszú és egészen este 21:00 óráig várja a vendégeket.

Bővebben: www.visegradsipalya.hu

Zebegényben is elkülönített szánkópálya vár ránk. A sípálya rész 2012 óta nem üzemel.

Mátraszentistvánon komplett Hócsúszda Parkot lehet kipróbálni, igazán felejthetetlen élményt nyújt a 130 m hosszú pályarendszer. Fizetős pályaként annak minden előnyével rendelkezik, nem kell magunkkal vinni szánkót, helyben kapunk snowtubing-ot. Sőt webkamerán is megnézhetjük indulás előtt az aktuális állást.

Bővebb információ: www.sipark.hu/hocsuszdapark

Mátraházán, Mátrafüreden és Mátraszentimrén is ajánlanak szánkózásra alkalmas területet.

Bővebb információ: matrahegy.hu/sportok/szankopalyak

Kékestetőn az Angyalok tisztáson 60-80 m hosszú pályát élvezhetjük és a Déli sípálya alján közel 1 km-es szakaszán szórakozhatunk.

Eresztvényi szánkópálya a Dornyay Turistaháznál található, a Salgó és Somoskő vára között várja a látogatókat.

Bánkúton is külön szánkópálya biztosított, továbbá Dunakömlődön, Szilvásváradon is elkülönített, 200 m hosszú szánkópálya került kialakításra.

Sopronban több lehetőség biztosított szánkózásra: Dalos-hegyi sípályanál elkülönített részen, Bécsi-dombon, Szent István-parkban.

Kőszegen külön szánkópálya várja a látogatókat a Szabó-hegyen.

Eplényi sípályánál is van természetesen szánkózási lehetőség, ami igazán jó alternatíva a legkisebbek számára. Elegendő hó esetén remek lehetőséget biztosított Veszprémben a Gulya domb és Lackó forrásnál. A Bakony erdeiben sokfelé bukkanhatunk remek leejtőkre.

Pécsen a Misina, mint hivatalos sípálya mellett biztosított a szánkózási lehetőség, Makár-tető, Béke-Park, Rókus-domb is igazán közkedvelt, hogy csak néhányat említsek.

Szánkózási szabályok

Most, hogy megnéztük milyen sok lehetőség van kis hazánkban egy jót szánkózni, vegyük át a szánkózási szabályokat, amit minden esetben tartsuk be:

1.Sose szánkózzunk sípályán!

2. Szánkózás közben figyeljünk az előttünk és mellettünk haladókra!

3. Pálya közepén ne álljunk meg!

4. Mindig a pálya szélén sétáljunk vissza a dombetetőre!

 

Semmiképpen se hagyjuk ki az idei téli szezonban a szánkózást. Sőt, ha tehetjük foglaljunk szállást előre és töltsünk el néhány napot ezeken a csodaszép (remélhetőleg) hófedte tájakon. Szánkózásra fel!

Szállást keresel a szánkópályákhoz közel? Nézd meg a szallas.hu ajánlatait és foglalj! >>

/fotók: Pajor Csilla, shutterstock, pixabay/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
83%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
17%