Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásTavaszi zsongás

Májusban ismét Labirintus Világnap!

1 perces olvasási idő
Csillagösvény Élménypark, Ópusztaszer

Világnapja szinte mindennek van. Miért lenne kivétel a labirintus? 2008 óta május első szombatja a Labirintus Világnap. Ezen a napon sokan labirintusokhoz szerveznek kirándulást. Remek alkalom, hogy útra keljetek, és felfedezzetek magyarországi labirintusokat!

labirintus

A labirintus története

Halottkultusz, beavatási út, üdvözülés? A labirintusok eredete az idő homályába vész. A többség azonban a labirintus szó hallatán minden bizonnyal a krétai, Mínosz parancsára Daidalosz által tervezett útvesztőre gondol. Az áthatolhatatlan építményben riogatta és intézte el a bikafejű Minotaurosz az embereket, amíg Thészeusz alaposan helyben nem hagyta. Thészeusz a krétai királylány, Ariadné fonalának segítségével jutott ki a labirintusból.

A mai labirintusokban az ókori példához hasonlatos, drámai beavatkozásra nincs szükség, de mindenképpen izgalmas kaland. Sőt, egyesek szerint jótékony élettani hatásokkal is bír: csökkenti a vérnyomást és a szorongást, segíti a szabályos légzést és általában pozitívabbá tesz minket. Utazzatok el valamelyik magyarországi labirintushoz, jótékony hatásukról győződjetek meg személyesen!

labirintus

Labirintusok Magyarországon

Íme néhány hazai helyszín, ahol kedvünkre bolyonghatunk és -ha úgy adódik- eltévedhetünk.

Szemlő-hegyi-barlang, Budapest

Rendben, barlang, de mi lehet egy barlangnál útvesztőbb? Ráadásul ezt a természet alkotta. Tökéletes! De nem kell eltévednek, hiszen barlangi vezető mutatja be a legbizarrabb képződményeket, és ki is visz titeket a szabad levegőre.

Szemlő-hegyi barlang

Nemzeti Színház szoborpark, Budapest

A pesti Duna-part egyik nem észrevehetetlen épülete a Nemzeti Színház. Előtte emelkedik egy zikkurat. Ha felmentek a spirális úton, a zikkurat a tetejéről egészen jól belátható az előtte elterülő sövénylabirintus.

Szálláshelyek Budapesten >>

Előtérben a labirintus

Város a város alatt, Eger

Az Egri Vár kazamatáiról már sokat hallottatok. De ez megvan-e, hogy Eger alatt egy másik város is húzódik? Ez nem egy szürreális alternatív valóság, hanem az egykori érseki pincerendszer. A négy kilométernyi, tufába vájt útvesztőben idegenvezető segít eligazodni. És még egy időalagút is van!

Egerben a legváltozatosabb szálláshelyeket foglalhatjátok! >>

Város a város alatt, Eger

Kukorica Útvesztő Fesztivál, Kiszombor

Bár nem a Labirintus Világnap, de idén közel egy hónapig – 2019. július 13-augusztus 17. között – tart a dél-alföldi, kiszombori Útvesztő Fesztivál. Az ember nagyságú kukoricák közt adomány ellenében a hét minden napján bolyonghattok.

Szálláshelyek Kiszomborban és környékén >>

A kép illusztráció

Labirintus, Pannonhalmi Arborétum

Az évezredes bencés főapátság arborétumának labirintusa szabadon bejárható. És kicsi, de érdekes; félméter szélességű ösvényei hét körön 15 méter átmérőt érnek el. Nem útvesztő, nem is erről szól, annál inkább egy meditációs séta, amitől lecsillapodnak a kedélyeitek.

Pannonhalma és környéke sok szálláshelyet kínál >>

Pannonhalma
Az apátság a távolból

Csillagösvény Élménypark, Ópusztaszer

Két és fél hektáron vár titeket az ópusztaszeri labirintus az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark területén. Nem meglepő módon a sövény útvesztő Csodaszarvas alaprajzú. Hogy erről meggyőződjetek, másszatok fel a kert fölötti fahidakra! Miután végigjártátok a 3,5 kilométernyi labirintust…

És előtte foglaljatok szállást! >>

labirintus Ópusztaszer
Csillagösvény Élménypark, Ópusztaszer

Andrássy-kastély kertje, Tiszadob

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település ad otthont az ország egyik legszebb kastélyának, amelynek kertjében hatalmas sövénylabirintus kanyarog. Mielőtt bolyongunk és eltévedünk benne, érdemes felülről, a kastély felől is megnézni a területet. Csodálatos!

Még több érdekesség az Andrássy-kastélyról >>

labirintus Tiszadob

Ha szeretitek a logikai feladatokat, az útkeresését, a sprituális elmélyülést, a természetes és ember által emelt labirintusok nektek valók! Hajrá!

Ha pedig a fentieken kívül egyéb ötletetek lenne, szállást mi kínálunk hozzá! >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%