Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

A Maros partján vár a makói lombkorona sétány

1 perces olvasási idő
Makói lombkorona-sétány

Szeretnétek megismerni a körülöttünk lévő zöld világ rejtett kincseit? Ismerünk egy helyet, ahol a fák lombkoronáinak változatos világát most testközelből fedezhetitek fel. A Maros folyó mellett, Makón a lombkorona sétány tanösvényen egy másik világba csöppenünk. 

Ökohíd a Maroson

A magyar Körös-Maros Nemzeti park és a román Maros Ártér Nemzeti Park közös pontjában a Maros folyó áll. A folyó vonulatában mindkét ország értékes természeti forrásokkal és növényvilággal rendelkezik, melyek megőrzése kulcsfontosságú feladat a jövő számára. Ezért a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Makó Város Önkormányzata és Perjámos Község Önkormányzata „Makó-Perjámos ökohíd a Maroson” címmel, a magyar-román határmenti régióban jelentős ökoturisztikai fejlesztéseket hajtott végbe az elmúlt években. Ezen projekt keretében Makón a Maros-parton egy lombkorona sétány került felépítésre, ahol jelentős hangsúlyt fektetnek a flóra és fauna védelmére, a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatási és információs programok megvalósítására valamint az ökoturizmus népszerűsítésére.

Makói Lombkorona Sétány

A megépített lombkorona sétány 190 méter hosszan mutatja be a Maros környezetét és élővilágát információs táblák segítségével. Az építmény összesen 18 db, eltérő magasságú, pörgetett technológiával készülő vasbeton oszlopon áll, melyen azonos számú pihenő került kialakításra.

Ez az igen biztonságos építmény számos csodás építészeti elemet is tartalmaz, így a sétány egyik pihenőjének a kupolája, a hagyma formája után, a Hagyma-terasz nevet kapta. A háromszintes kilátótorony legfelső szintje minden fiatal kedvence lesz, hiszen a terepszintig egy zárt csúszda vezet le, melynek hossza 40 méter.

Szállást keresel Makón? Mi ezeket a helyeket ajánljuk ⇒

A Hagyma-teraszon és csúszdán kívül pedig a sétányon számos kalandelem került telepítésre, és a gyermekek részére ügyességi játékok (labirintus, libikóka) is elhelyezésre kerültek. Igazi felemelő élmény látni, ahogy a gyerekek szinte játszva tanulnak, míg a felnőttek itt újra örökifjú felfedezőkké vállnak. Fontos tudnivaló, hogy a teljes biztonság érdekében a lombkorona sétány eső esetén a műszaki előírásoknak megfelelően balesetveszély miatt zárva tart.

A tanösvényen a látogatók az alábbi állomásokkal találkozhatnak, érdemes a gyerekekkel is mindegyiknél megállni, hiszen színes képekkel illusztrálják a helyszínt, valamint hasznos információkkal bővíthetjük erdei tudásunkat:

  1. A lombkorona sétány és tanösvény
    – Az útvonal bemutatása és térképe.
  2. Galériaerdők a folyóvölgyben
    – A Maros hullámtéri erdeinek bemutatója.
  3. Az erdő szintjei
    – Útmutató függőleges utazásunk emeleteihez.
  4. Légi vadászok
    – Bevezetés a repülésben jártas állatcsoportok közül a ragadozók világába.
  5. szelek szárnyán
    – Megismerkedhetünk a levegőben terjedő magvak, pollenek és spórák szépségeivel.
  6. Kapaszkodj!
    – A lombkorona röpképtelen, vagy kevésbé bravúros repülő élőlényeinek bemutatása.
  7. Énekeseink
    – Útmutató az erdő madárhangjainak felismeréséhez.
  8. Éjszaka a lombok közt
    – Kis kitérő az éjszaka világába, baglyok és denevérek közé.
  9. Tetőtéri lakások
    – A lombkorona lakóinak búvóhelyei, természetes és mesterséges fészkelőhelyek.
  10. Makó és a Maros
    – Visszatérve a Maros hullámterének talajára, megismerkedhetünk a folyó és a város szoros kapcsolatának gyökereivel.

A városban lévő kulturális programok, a fürdő gyógyító ereje és a természeti értékek a Maros folyóval együtt meghatározó szerepet töltenek be Makó életében. Egy folyó által megőrzött több mint százéves környezet vár minket, egy igazi ökológiai folyosóra lépünk rá, ha ellátogatunk Makó városába és a természet csodáját kutatjuk fel.

Cím: 6900 Makó, Üdülőtelep

GPS: N: 46,19748° E: 20,47253°

Plusz kikapcsolódási lehetőségekre tipp: Makói Hagymatikum Fürdő

Makón járva, az erdei kalandok után érdemes meglátogatni a Makói Termál- és Gyógyfürdőt, amely jelentős turisztikai és egészségmegőrző szerepet tölt be a városban. A fürdőnek 41 fokos termálvize van, értékes kikapcsolódást jelenthet kicsiknek és nagyoknak a finom csobbanás minden évszakban.

Kedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak: Teljes árú napi jegyekből (felnőtt, nyugdíjas, diák, gyermek fürdőbelépő) – 20%

 

Még több program Makón >>


Fotók: lombkoronasetany.hu

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%