Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációŐszi élményszüretTavaszi zsongás

Mesebeli kirándulás a Krajcárhegyen

1 perces olvasási idő

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határán fekszik a több mint 5000 hektáros Gúthi-erdő, ahol nemrégiben adták ár a Krajcárhegyi turistautat, ami mesebeli kirándulást ígér az idelátogatóknak.

A Gúthi-erdő és a Krajcárhegy

A Gúthi-erdő az Alföld egyik legnagyobb erdőtömbje, melynek az úgynevezett Krajcárhegy csak egy aprócska része. A terület minden évszakban mesebeli kirándulásra csábítja a természet szerelmeseit. A Gúthi-erdő messze földön híres az öreg tölgyeseiről és akácosairól, de rendkívül gazdag az állatvilága is, főként dámvadállománya.

Akik tavasszal indulnak útnak, illatozó gyöngyvirágmezők mellett sétálhatnak, de rendkívül látványos az erdő ősszel is. A Gúthi-erdő mélyén bújik meg a pusztatemplom, melyhez több legenda is fűződik.

Sokan a gyógyulás reményében keresik fel, hogy hitet és erőt merítsenek a romos falak között, másokat a kalandvágy hoz erre, és titkon azt remélik, kincsre lelnek, hiszen a legendák szerint az erdőben titkos alagutak futnak, melyek mesés kincseket őriznek. Ha ti is készen álltok egy kis kalandra, fedezzétek fel velünk a Krajcárhegyet!

Mesebeli kirándulás a Krajcárhegyen

Az újonnan kialakított Krajcárhegyi turistaút a Nyíradony és Nyíracsád közötti út mellett, a Gúthi templomrommal szemben indul, de ne rohanjunk nagyon előre, hiszen a templomrom, ahogy már fentebb említettük, önmagában is kedvelt úti cél. Az Árpád-kori templom vörös téglás, omladozó romjai között érdemes egy kicsit elidőzni, és feltöltődni, mielőtt nekivágnánk a sétának.

Aki autóval érkezik, az a Zsuzsi Erdei Vasút egykori mozdonyánál kialakított parknál tud legegyszerűbben parkolni. Az emlékműtől a templomig pedig még körülbelül 10 perces séta vár ránk.

Az 5,3 kilométeres táv kényelmes séta tempóban 2-3 óra alatt teljesíthető, és nagy kihívásokra sem kell számítani, így akár kisebb gyerekekkel is érdemes nekivágni. Az útvonal mentén a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete több ismeretterjesztő táblát is kihelyezett, melyeket végigolvasva alapos ismeretanyagra tehetünk szert a környék növény és állatvilágát illetően.

Mivel a terület vadállománya igen gazdag, a türelmesebbeknek ajánljuk, hogy időzzenek egy kicsit a turistaút vonalán található magaslesen, és kis szerencsével lencsevégre kaphatnak néhány őzet, vagy dámszarvast. A közelben található egy kilátó is, aminek tetejéről jól belátni a hatalmas, erdős területet.

A krajcárhegyi kirándulás után még érdemes pár napot eltölteni Nyíradonyban és környékén, mert nem csak a meseszép Gúthi-erdő az egyetlen látnivaló erre.

Mesebeli kirándulás a Krajcárhegyen
Gúthi-erdő és a templomrom

További programok és látnivalók a környéken

Szállástippünk Nyíradonyban

Ezt a kalandot ti se hagyjátok ki, kiránduljatok egyet a Krajcárhegyen!

A Krajcárhegyi turistautat nemrég adták át, de már most nagyon népszerű úti cél, hiszen sok érdekességet tartogat azoknak, akik szeretik a hangulatos erdei sétákat.

A közelben számtalan családi porgram vár, például Nyíregyházán >>

(Képek: Szallas.hu, instagram)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
75%
Imádom
Imádom
25%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%