Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásKastélyok és várakNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Mini Versailles és kastélysziget Edelényben

1 perces olvasási idő

Egy letűnt mesevilágba repítenek minket az egykori főúri kastélyok: néhány órára kikapcsolunk és megfeledkezünk a körülöttünk rohanó világról.

Egy ilyen kis mesekastély az edelényi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) L’Huillier-Coburg kastély is. A kastélyegyüttest néhány éve teljesen restaurálták, így ha a környéken járunk (Miskolc, Aggtelek) érdemes útba ejtenünk Edelényt is.

Magyarország egyetlen kastélyszigete

2012 körül már jártunk errefelé, de akkor még az épület egy része szinte teljesen romokban hevert, míg a másik felén látszódott, hogy már elkezdték a felújítást. Maga az épület is meglepő ezen a környéken, de több érdekes dolog is kiderül a látogatás és az idegenvezetés során. Mára teljesen elkészült az edelényi kastély és méreteivel igencsak meglepheti az ide látogatókat: ez Magyarország hetedik legnagyobb kastélya.

A kastély Magyarország egyetlen kastélyszigete: az épület szó szerint egy szigeten áll, amit a Holt-Bódva vesz körbe.

Szállások Edelényben

Attól némileg tartottam, hogy vajon mi lehet a termekben és milyen kiállítás lehet egy ilyen kastélyban, amiről nem sokat hallottunk a magyar történelemben. Nagyon ötletesen a kastély történetét, az ismert festő, Lieb Ferenc és az általa készített falfreskók segítségével mutatják be. Először egy kisfilm segítségével, majd amikor már kaptunk egy átfogó képet az épületről, az itt élt családról, a freskókról, akkor az idegenvezető segítségével végigjárjuk a kastélyt is. A kastély tulajdonosnője több témára is megbízást adott a festőnek, így jóformán a szemünk láttára elevenedik meg az 1700-s évek világa a falakon. Ez az egyetlen olyan hely Magyarországon, ahol ennyi világi témájú freskó egy helyen látható.

Ne számítsunk gazdagon berendezett szobákra, termekre, mivel az épület az elmúlt 100 évben többféle formában működött: az 1920-s évek végén a kastély nyugati szárnyában börtön volt, de működött itt napközi, idősek otthona és ügyvédi munkaközösség is.

TIPP: Ha a szallas.hu-n foglalsz, a belépőjegy árából 20 % kedvezményt kapsz >>

A körülbelül másfél órás idegenevezetés után, ha van időnk, nézzük meg a Népszuper kiállítást is az egyik oldalszárnyban. Nem feltétlenül ilyen kiállításra számít a látogató egy ilyen kastélyban, de ha érdekel minket, hogyan teltek a mindennapok a szocializmusban (vagy azért, mert akkor éltünk és jól esik nosztalgiázni vagy azért, mert nem ismerjük a korszakot, de szeretnénk többet tudni róla), akkor szánjunk még egy órácskát erre is! Megéri. Mindenki találhat itt magának érdekességet: a kor ’luxus’ termékeit’, mindennapi használati tárgyakat, reklám és politikai plakátokat, könyveket, társasjátékokat…. Neked mi jut eszedbe a Caola, Fabulon, Camea szavakról?

Szállást keresel Edelényben vagy Miskolcon? >>

Hasznos tudnivalók:

Hétfőn zárva tart a kastély.

Nyári nyitva tartás: április 1-október 31, K-V 10.00-18.00.

Téli nyitva tartás: november 1 – március 31, K-V 10.00-17.00.

Az állandó kiállítások csak tárlatvezetéssel tekinthetőek meg. Időpontok 10.30-tól óránként.

Látnivalók a környéken:

 

/Fotók: Kozma Judit, szallas.hu/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%