Wellness + HotelekCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTippek utazáshoz

Mitől háromcsillagos egy szálloda?

1 perces olvasási idő

A szállodákat, amióta vannak, szeretjük kategóriákba osztani. Mindezt a tisztánlátás végett, hogy tudjátok, mit várhattok egy három-, négy-, vagy ötcsillagos háztól. Ezúttal a háromcsillagos szállodák magyarországi kritériumait nézzük meg.

Mitől háromcsillagos egy szálloda?

Magyarországon ma azok a szállodák használnak minden ház esetében ugynazt jelentő számú csillagot, amelyek csatlakoztak a Hotelstars Union minősítési rendszeréhez. A mihez? 2009-ben 7 uniós tagország eldöntötte, hogy egységes európai szállodaminősítési rendszert hoz létre. Magyarországot a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége képviselte. Létrejött a Hotelstars Union, melynek célja, hogy a vendég számára átláthatóbbá váljon, mit jelent egy-egy minőségi kategória. Erre azért volt szükség, mert mást jelentett a spanyol három csillag, mást a magyar vagy a német. Az Európai Fogyasztói Központok Hálózatához hosszú éveken át érkezetek az eltérésekből miatti panaszok. A szakmai érdekképviseleteknek valamit tenni kellett.

Magyarországon 2012 júliusában lépett hatályba a Hotelstars Union. Az egész egy 270 szempontból álló kritériumrendszer, ami alapvetően a német sztenderdeken alapul. Minden szállodai kategóriában van egy legalacsonyabb pontszám, amelyért már jár az adott számú csillag. Ez azt is jelenti, hogy nem kell az összes követelménynek teljes mértékben megfelelni. Például az egycsillagos házaknak minimum 44 követelményre kell legalább 90 pontot kapnia. Az ötcsillagosok esetében már szőrös szívűbbek a bírálók: 121 feltételre 570 pontot kell összegyűjteniük. A minőség színvonalát – különösen a 4-5 csillagosok esetében – álruhás próbavásárlók ellenőrzik. Ellenőrizzétek ti ezúttal a háromcsillagos hoteleket!

Mitől háromcsillagos egy szálloda?

Mitől háromcsillagos a szálloda?

Cikkünk terjedelmi korlátai sajnos nem engedik, hogy minden egyes kritériumot egyesével kivesézzünk, de íme a legfontosabbak:

  • A porta napi legalább 14 órán keresztül működik és 24 órán keresztül elérhető
  • A munkatársak idegen nyelveket beszélnek
  • A vendégszobákban telefon működik
  • Az internet elérhető a szobákban, vagy a közösségi helyiségekben
  • A fürdőszobában van hajszárító, illetve arctörlő kendő
  • A vendégszobában találtok tükröt és bőröndtartót
  • Cipőtisztító szerek rendelkezésre állnak
  • Mosás, vasalás kérhető
  • Szintén kérésre plusz párnát és takarót kaptok
  • A vendégpanaszokat szervezetten kezelik

Magyarország háromcsillagos szállodákat itt találtok >>

Hotel Aqua Komárom***

Hotel Aqua Komárom***

Fortuna Villa Hévíz ***

Fortuna Villa Hévíz ***

City Hotel Pilvax Budapest ***

City Hotel Pilvax Budapest ***

Még több háromcsillagos hotel Magyarországon:

Erzsébet Park Hotel Parádfürdő ***

A fentiek az átlagos igényeket kielégítő háromcsillagos, komfort szállodára vonatkoznak. De mi a helyzet, ha wellness is van? Megint csak a teljesség igénye nélkül, de itt utána tudtok nézni részletesen is.

  • A hotelnek a „wellness orientáltságot” támogató természeti környezetben vagy annak közvetlen környezetében kell állnia. Ez lehet park, vízpart, hegyvidék, vagy ezektől maximum 5 perc sétára.
  • Legalább három féle sportolási lehetőséget kell biztosítania
  • Minimum ötféle masszázst
  • Legalább egyféle szauna működik, ami egyidejűleg legalább 8 főt képes befogadni. A szauna lehet gőz-, finn-, infraszauna.
  • Az étlap és/vagy a svédasztal választéka kielégíti az ételallergiával és ételintoleranciával élők igényeit is.

Itt pedig magyarországi háromcsillagos wellness szállodák közül válogathattok >>

Hunguest Hotel Helios Superior Hévíz

Bár az összes feltételt nem tudjuk itt kitárgyalni, ha elutaztok egy hétre egy szimpatikus háromcsillagos szállodába, talán lesz időtök arra is, hogy a Hotelstars Union honlapján elvesszettek a részletekben. Bár számos ország csatlakozott már a Hotelstars-hoz, Horvátország még nem, de ez ne zavarjon titeket horvát háromcsillagos szállodák foglalásában. A szlovéniai és csehországi háromcsillagos szállodák ugyanazt jelentik, mint a magyarországi háromcsillagos szállodák.

(Fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%