Nyári vakációKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Napsütötte Toszkána: Firenze titkos látnivalói

1 perces olvasási idő

Firenze, az olasz kultúra és nyelv bölcsője, a mesés Itália egyik leglátogatottabb városa, ahol naponta több száz turista fordul meg. Nem véletlen ez a nagy szám, hiszen olyan nagy művészek alkotásai csalogatják ide az embereket a világ négy sarkáról, mint Brunelleschi, Donatello vagy éppen Michelangelo. De nem feledhetjük el az olasz irodalom három legnagyobb alakjának, Dante, Boccaccio és Petrarca nevét sem, akik olyan nagyot alkottak, hogy munkásságuk a mai napig befolyásolja az európai és világirodalmat.

A firenzei városlátogatások többsége gyakran a történelmi belváros főbb nevezetességeinek, mint az Uffizi Képtár, a Dóm tér, a Ponte Vecchio és a Palazzo Vecchio felkeresésében merülnek ki, de a város számos rejtett kincset rejteget, melyek nem feltétlenül a belvárosban találhatóak. Lássuk, melyek ezek a számomra kedves, rejtett csodák!

Villa la Petraia

Egyike a legszebb Medici villáknak, mely Firenze külvárosában húzódik meg a toszkán dombok között. A villát minden oldalról zöld parkok, kertek ölelik körül, magaslati elhelyezkedésének köszönhetően rálátni az egész városra. A talajviszonyok miatt, a villa kertje lépcsőzetesen három szintre osztódik. Mind a három szint csodálatos virágokkal, narancs és citromfákkal, szökőkutakkal ékesített. A Villa sajnos csak a hét bizonyos napjain látogatható, teljesen ingyenesen, idegenvezetéssel.

Villa de Petraia, Firenze

Forte di Belvedere

A város fölé épített erőd, a Boboli-kert és a Bardini Villa szomszédságában emelkedik. Páratlan panorámával, időszakos kiállításaival és színvonalas bárjával várja látogatóit. Nagy meglepetésemre ez a panorámapont csak kevesek által látogatott. Itt biztos, hogy nem kell sorba állnunk és turisták tömkelegével harcolnunk, ha a városképből kiemelkedő Brunelleschi kupolájával szeretnénk fényképezkedni, mint a szomszédos Piazzale Michelangelón.

Forte di Belvedere, Firenze

Csodakert a via Ventisette Aprilén

A Leonardo nevet viselő, hangulatos kávézó a belvárostól pár perc sétára, a forgalmas via Ventisette Aprilén bújik meg. Ne tévesszen meg senkit a bár elsőre picinek és egyszerűnek, “snassznak” tűnő kinézete, ha átsétáltunk a hátsó termen, egy csodálatos rejtett kis kertbe érkezhetünk. Egész nap nyitva tartanak és mindig vannak szabad asztalok a kertben, mivel szerencsére csak kevesen ismerik e nagyon olcsó és titkos csodát. Tökéletes hely olvasgatásra, tanulásra és munkára is, mi itt szoktuk az olasz-magyar hétvégi iskola tananyagát összeállítani.

Leonardo kávézó

Piazza della Santissima Annunziata

A csodálatos reneszánsz tér, a Piazza della Santissima Annunziata, a dómtértől északra található, Firenze belvárosának peremén. A tér bazilikája egyike a város legfontosabb szakrális helyeinek.

Piazza della Santissima Annunziata, Firenze

A tér egyik sarkában egy hangulatos szárd kávézó található, ahol reggeltől késő estig zajlik az élet.

Orti del Parnaso

Mindenki ismeri a “Giardino dell’Orticolura” kertet, viszont csak kevesen látogatnak el a park felső, északi részére, ahol egy csodálatos panorámaterasz található, melyről belátható az egész város. A park a görög Parnasszosz-hegyről kapta a nevét. A kertben helyet kapott szobrok is a görög mitológia egyes szereplőit testesítik meg, többek között Püthont, a félelmetes kígyót.

Orti del Parnaso, Firenze

Villa Fabbricotti

A Fabbricotti Villa kertje, az egyik kedvenc firenzei parkom, mert a belváros szélén található, pár perces sétára az otthonomtól. Nagyon szeretem, mert csendes nyugodt és kevesen járnak ki ide.

Villa Fabbricotti, Firenze

Palazzo Medici Riccardi

A történelmi belváros szívében található Palazzo Medici Riccardi belső udvara elképesztően szép. A palota első lakója a Medici család volt, ebben az épületben született Lorenzo il Magnifico, később a Riccardi család tulajdonába került. A palota árkádos udvarának falát antik görög és római felíratok, szobrok és szarkofágok díszítik. A csarnok feletti domborműveket Donatello készítette.

Palazzo Medici Riccardi, Firenze

Ponte Santa Trinita

A Santa Trinita- híd Firenze második legrégebbi hídja, mely a Ponte Vecchio szomszédságában ível át az Arnón. A híddal szembeni azonos nevű fagyizó, egyike a kedvenc fagyizóimnak, mert a hatalmas ízválasztéka és központi elhelyezkedése mellett, még az adagok (a képen látható a legkisebb adag, mely 2 euró 10 centbe kerül) is nagyok.

Firenze kétségkívül az itáliai félsziget egyik legszebb városa, mely a belvároson kívül is, számtalan gyönyörű látványosságot tartogat az ide látogató turistának.

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
56%
Imádom
Imádom
44%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%