Külföldi kalandokŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódás

Őszi városnézés Párizsban, a fények városában

1 perces olvasási idő
Sacré Coeur

A fények városaként is emlegetett francia főváros szinte kifogyhatatlan a szépségekből és látnivalókból. Számomra Párizsba utazni olyan, mintha hazaérkeznék, mégis mindig tud valami újat és érdekeset mutatni, amit addig még nem láttam. Minden évszakban megfordultam már itt, de úgy gondolom, hogy Párizs ősszel a legszebb. Képzeljük csak el, ahogyan az őszi napsütésben egy kávézó teraszán üldögélünk, körülöttünk a sárga falevelekbe burkolózott város, ami csak arra vár, hogy felfedje előttünk a titkait. Ne várassuk sokáig, lessük meg, hogy mi mindent tartogat számunkra!

Kétségtelen, hogy van valami megfoghatatlanul romantikus az őszi Párizsban. Ilyenkor még nyugodtan élvezhetjük a hosszú sétákat, az esti városnézést, vagy egy rögtönzött pikniket a Szajna-parton. Ha először járunk itt, vagy csak egy hosszú hétvégére utaznánk el, ezeknek a látnivalóknak mindenképpen ott a helyük a képzeletbeli listánkon.

Louvre

Tömény mennyiségű művészet és történelem, kiegészítve egy modern üvegpiramissal. A világ egyik leghíresebb múzeumának gyűjteményében igazi kincseket találhatunk a világ minden tájáról.

A Louvre épülete

Ahhoz, hogy körbejárjuk, több nap is kevés, de a bent kapott térkép alapján ki tudjuk választani, hogy mely részek érdekelnek minket igazán. Természetesen Leonardo Da Vinci Mona Lisáját mindig óriási érdeklődés övezi, bár a biztonsági intézkedések miatt csak néhány méterről szemlélhetjük meg az üvegfallal védett festményt. Miután ezt is kipipáltuk a listán, nézzük meg az egyiptomi kiállítást, ismerkedjünk meg a görög szobrokkal, vagy gyönyörködjünk III. Napóleon lakosztályában, amit én is csak néhány éve fedeztem fel egyik látogatásom során.

A Louvre épületében

TIPP:

Kedden a Louvre zárva tart, ám a közeli Tuileriák kertjében – Párizs egyik legszebb parkjában – ilyenkor is elidőzhetünk, akár sétálva, akár a puha pázsiton piknikezve, ahogy azt a helyiek is teszik.

 

Champs-Élysées

A Tuileriák kertjéből elindulva, és a Concorde téren keresztülvágva, máris a város leghíresebb sugárútján találjuk magunkat. Természetesen kávézókból és éttermekből nincs hiány, ahogyan a luxusmárkák kínálatából sem.

Champs Elysées

Ha a legfinomabb macaront szeretnénk megkóstolni, feltétlenül térjünk be az itt található Ladurée cukrászdába! Pár perces sorban állásra számítani kell, de minden perc várakozást megér, mert belépve már az enteriőr is varázslatos. Ezt csak tovább fokozza a színes macaronok és sütemények ínycsiklandó látványa. Ezután a kis kitérő után tovább haladhatunk a Champs-Élysées-n, egészen az Arc de Triomphe-ig, vagyis a Diadalívig, aminek a tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Arc de Triomphe (Diadalív)

Eiffel-torony

Párizs szimbólumát senkinek sem kell bemutatni. Az 1889-es világkiállításra épült torony nélkül ma már el sem tudnánk képzelni a várost.

Az Eiffel-torony éjszakai kivilágításban

Egészen különleges érzés élőben látni egy ilyen ikonikus építményt, a kilátás pedig már a második szintről is lélegzetelállító. A legszebb fotókat a Trocadéróról lehet készíteni, esti díszkivilágításban pedig maga a csoda. Ezt egyszer mindenkinek látnia kell.

Kilátás az Eiffel-toronyból

Montmartre

A város művésznegyedeként is ismert Montmartre az utánozhatatlan párizsi hangulata miatt hamar az egyik kedvenc helyemmé vált.

Sacré Coeur

A bohém vendéglők, mulatók és macskaköves utcák között olyan művészek éltek és alkottak, mint Picasso, Dalí vagy Monet. Itt található Párizs legmagasabb pontja, a 130 méter magas Montmartre domb, aminek tetején az alig 100 éve felszentelt Sacré Coeur bazilika áll. Az idevezető közel 300 lépcsőfok megmászása után a városra nyíló pazar kilátás kárpótol minden fáradtságért.

TIPP:

Ha nem szeretnénk lépcsőzni, a bazilikához siklóval is fel tudunk jutni.

 

Versailles-i kastély

Ha szépségekről van szó, a Versaillesi-kastély nem maradhat le a listáról. A francia királyok lakhelyét – ami egykor Marie Antoinette otthona is volt – feltétlenül látogassuk meg, ha Párizsban járunk.

Versailles

Az elővárosi vonatokkal (RER) könnyen eljuthatunk Versailles-ba, az állomástól pedig pár perc sétával elérhető a kastély. Az épület maga a fényűzés, mind kívül – mind belül. A meseszépen berendezett termekben minden egyes bútordarab egy külön műalkotás. A látogatás felér egy időutazással, már csak a suhogó selyemszoknyák és méteres fehér parókák hiányoznak. Ne felejtsük el megnézni az óriási barokk kertet sem, ami még az őszi/téli időszakban is gyönyörű látványt nyújt.

Tükörterem

Párizs látnivalói itt nem érnek véget, a város rengeteg felfedezésre váró szépséget rejt még magában. Ha nincs időnk hosszabban elidőzni a városban, néhány nap alatt is ízelítőt kaphatunk a város hangulatából, ezért akár egy hosszú hétvégére is érdemes elutazni. Én minden alkalommal szuper élményekkel térek haza, és izgatottan várom a következőt,  hiszen tudjátok: Párizs mindig jó ötlet!

/Fotók: Körmöndi Larina/


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%