VárosnézésekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Látványos programok a Debreceni Virágkarnevál hetén

1 perces olvasási idő

A debreceni nyár egyik legjelentősebb eseménye a Debreceni Virágkarnevál karneváli hete. Augusztus 14-től számos izgalmas programak vár titeket idén is!

Debreceni Virágkarnevál

Tudtátok-e, hogy a Debreceni Virágkarnevál gyökerei valószínűleg a XX. század elejére nyúlnak vissza?

Egészen meglepő módon a kezdeményező a Debreczeni (sic!) Polgári Kerékpáregyesület volt. Az egyesület tagjai rukkoltak elő egy kerékpáros versennyel egybekötött virágkorzó ötletével. Úgy is lett: virággal díszített kerékpárról még fénykép is tanúskodik. 1905-ig kellett várni, amíg a virágbicajból virágkocsi lett. Ez a felvonulás pénzgyűjtő akcióvá vált; a város mentőkocsikra volt szüksége. Eltelt hat évtized, mire a helyi sajtó 1966-ban arról számolhatott be, hogy a Virágkarnevál felvonulói „méltóképpen tolmácsolták a béke és barátság gondolatát”. Azóta is róják Debrecen fő útjait a kreatív és kevésbé kreatív virágkocsik. Az egykor csak augusztus 20-ra koncentráló esemény mára egy hetes karneváli hét lett. Idén augusztus 14-től augusztus 21-ig választhattok a virágkarneváli programok közül.

Programok a Debreceni Virágkarnevál hetén

Az augusztus 14. amolyan bemelegítésnek tűnik, a karneváli hét igazából a következő nap kezd színes forgataggá válni. Természetesen az összes program felsorolása túlmutat cikkünk terjedelmi korlátain,  de íme néhány ötlet!

Debreceni Virágkarnevál

Virágkarneváli program gyerekeknek

Augusztus 15-én délután 3-tól, a Békás-tó melletti „játszin” rendezett előadások vezetik fel a Galiba Gyermekfesztivált. Este 7-ig hallgathattok zenét, táncolhattok, alkothattok. A gyermekfesztivál azonos időben, változó fellépőkkel több napon is megrendezésre kerül. Augusztus 15-én a Kölcsey Központban Lázár Ervin mesefiguráit csodálhatjátok meg.

5+1 kihagyhatatlan látnivaló Debrecenben

Virágkarneváli programok mindenkinek

„Augusztus 16. és 19. között négy estére újra Tündérkertté változik a Régi Városháza udvara” – így a szervezők. Azaz épületvetítéssel különlegessé tett jazzkoncertek várnak délután 4 és éjfél között. Augusztus 17-től este 9-től éjfélig a Kossuth Egyetem épületének homlokzatát vetítik tele fényművészek. Mindezek mellett minden este, a város különböző helyszínein koncertek és egyéb kiállítások várnak titeket.

Debreceni Virágkarnevál
Debreceni Virágkarnevál

Karneváli Felvonulás

Augusztus 20-án a korán kelők örömére reggel 7-kor kezdődik a Karneváli Felvonulás. Az esemény eltart délután egyig. Sajnos azonban cikkünk írásakor belépőt már csak egy helyszínre tudtok venni. Ha lemaradtok a felvonulásról, 13:30-tól belépő fejében megnézhetitek az összes virágkocsit a debreceni labdarúgó stadionnál. Este 10-től tűzijáték! 21-én este hétkor after jelleggel lesz még „Táncol a város” névre hallgató esti, karneváli felvonulás.

Debreceni Virágkarnevál

Debreceni szálláshelyek a karneváli héten

Sajnos ebben az időszakban nagyon népszerűek a debreceni szállodák. Meglehet, hogy csak Debrecen környéki településen találtok szálláshelyet, például Hajdúszoboszlón!

Hotel Divinus Debrecen*****

Az ötcsillagos nagyerdei szállodában még találtok szobát. Sőt, kétéjszakás csomaggal kedveskednek a virágkarneváli látogatóknak.

szallasguru.hu tavaszi shopping napok
Hotel Divinus Debrecen *****

Eszti Vendégház Debrecen

A debreceni belváros közelében találjátok ezt a 16 ágyas vendégházat. Van kinti medencéje, be lehet vinni kutyát és macskát.

Zsidó Hitközség Hostel Debrecen

A főtértől egy gondolatnyira talájátok a barátságos, 19 ágyas hostelt. A szálláshely a debreceni zsidónegyeben áll. Arra figyeljetek oda, hogy zsidó szokás szerint betartják a Szombat tilalmait, azaz tájékozódjatok előre az érkezés időpontjának helyeségéről!

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Aki a Debreceni Virágkarnevált szereti, annak meg a karneváli héten Debrecenben a helye. Tudjátok: szállást időben foglaljatok! >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%