Családi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreVárosnézések

Savaria történelmi karnevál 2022 – Izgalmas program az egész családnak  

1 perces olvasási idő

Két év kihagyás után végre ismét lesz idén Savaria történelmi karnevál! A szervezők most is kitesznek magukért: nem kevesebb mint 29 helyszínen, összesen 300 programmal várnak. Ha érdekel az ókori történelem, vagy felfedeznétek Szombathely belvárosát, netán csak egy izgalmas és látványos családi programra vágytok, ott a helyetek! Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, szállásajánlóval kiegészítve.

Gyorstalpaló az ókori Szombathelyről

Szombathely már az ősidők óta lakott, azonban csak az ókori Pannónia tartományban virágzott fel igazán. Ennek oka előnyös elhelyezkedése volt, mivel a borostyánútként ismert, fontos kereskedelmi útvonal mentén feküdt. Nevének eredete (Savaria, később Sabaria) a Gyöngyös-patakra vezethető vissza, mely érinti a várost, és latinul Sibaris a neve. Kr.u. 43-ra már jelentős várossá nőtte ki magát, Felső-Pannónia vallási központjává vált.

Ókori leletek a Savaria Múzeumban

Ahogy az egy valamirevaló ókori római városhoz illik, volt amfiteátruma, palotája, és fürdője is. Számos császár megfordult a városban, köztük Nagy Konstantin is. Európa egyik legjelentősebb szentje, tours-i Szent Márton is Szombathelyen született, 316-ban – a legenda szerint a szombathelyi Szent Márton-templom éppen a püspök szülőháza fölé épült. Savaria történetében végül a népvándorlással köszöntött be az új korszak, a 4. század végén.

Savaria történelmi karnevál 2022 – Ahol az egész család az ókorba csöppenhet
Szombathely, a 10. legnagyobb magyar város

A Savaria történelmi karnevál főbb programjai: 

  • Jelmezes felvonulás: 26-án és 27-én kerül sor az egyik legnépszerűbb programra, a felvonulásra, mely több száz résztvevővel zajlik. Roppant látványos lesz, és akár ti is beöltözhettek!

Jelmezes felvonulás, Savaria karnevál 

  • Római kori harci bemutatók: A Történelmi Témaparkban parádés bemutatókkal várnak a katonai hagyományőrző egyesületek, például a Savaria Legio Egyesület vagy a Collegium Gladiatorium Egyesület. Bepillantást nyerhettek az ókori katonai táborok életébe, és azt is megleshetitek, hogyan készültek a fegyverek a kovácsműhelyben, vagy hogyan működött a bronzöntő
  • Íjász bemutatók: Szintén a Témaparkban, a harci bemutatók között lesz íjászat is; bemutatót tart az Északi Gárda és Kassai Lajos lovasíjász.

Harci bemutatók

  • Karneválszínház: A megyeház udvarában Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékát nézhetitek meg, a főszerepben Hernádi Judittal és Kern Andrással.
  • Kiállítás az Isis Galériában: A képző- és iparművészeti kiállítások mellett komolyzenei koncerteket is rendeznek a galériában. 
  • Szabadtéri előadások, játszóház: A Gayer park árnyékot nyújtó fái között szabadtéri előadásokkal várnak, köztük gyermekelőadásokkal és játszóházzal készülnek a lurkók számára.
Savaria történelmi karnevál 2022 – Ahol az egész család az ókorba csöppenhet
Savaria történelmi karnevál
  • Koncertek, táncelőadások: Több helyszínen is készülnek zenei koncertekkel, táncfellépésekkel. Csak néhány név ízelítőnek: Cimbaliband Együttes, Radics Gigi, Vad Fruttik, Bognár Szilvia Sextet, Takács Tamás Blues Band és még sokan mások.
  • Szerzetesi kirakodóvásár: Nincs karnevál kézműves portékák nélkül! A vásárt a székesegyház előtti téren állítják fel. 
  • Idén a helyszínek közt lesz a Zsidó Kultúra Háza is, melynek udvarán 3 napon keresztül várnak a Gólem Színház előadásaival. Emellett fellép Malek Andrea és a Jazzrael is, sőt, Szabó T. Anna költőnővel is lehet majd találkozni.
Savaria történelmi karnevál 2022 – Ahol az egész család az ókorba csöppenhet
Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Szombathely

A történelmi karnevál időpontja, helyszíne

Dátum: 2022. 08. 25-28. 

Helyszín: Összesen 29 helyszínen rendezik a karnevált, többek közt a székesegyház előtti téren, a Püspöki Palota udvarán és a Történelmi Témaparkban. Célszerű először a Főtérre ellátogatni, onnan pedig igény szerint tovább!

A szombathelyi szállások javarészét már lefoglalták, de akadnak még szuper szállások kb. 15-25 perc autóútra Szombathely belvárosától!

5 kényelmes szálláshely a közelben:

Rosenberg Kúria Táplánszentkereszt

“Rendkívül figyelmesek, rugalmasak és nagyon kedvesek. Ha Szombathelyen van dolgunk, mindig itt szállunk meg. ” – középkorú pár, 2 nap alapján

Csodaszarvas Vendégházak Rábahídvég

“Gyönyörű környezet, nagyon barátságos személyzet, kiemelkedően jó reggeli. Kérésre kenutúrát is szerveztek nekünk vezetővel a Rábára (és csak egyszer borultunk 🙂 ).” – család nagyobb gyerekkel, 6 nap alapján

Kalapos-kő Fogadó Bozsok

“Házigazdánk jól ismeri a környéket, nagyon jó ötleteket adott a kirándulásokhoz. Így jutottunk át a 10 percre fekvő ausztriai Rohonci-tóhoz, az Írott-kőhöz vezető kényelmes turistaúthoz az osztrák oldalon, a lékai altemplomhoz és várhoz. Még nagyon sok felfedeznivaló maradt a környéken :-)” – baráti társaság, 3 nap alapján

Toronyi Vendégház Torony

“Kedves Szállásadók, tiszta, rendezett, jól felszerelt vendégház. Nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek.” – család nagyobb gyerekkel, 2 nap alapján

Silentium Garden Apartman Sárvár

“A szálláshely, tiszta, jó felszereltségű. A házigazda, kedves segítőkész. Mindenkinek csak ajánlani tudom! ” – család kisgyerekkel, 3 nap alapján

Őszi barangolások Kőszeg és Szombathely környékén >>

Ha különleges családi programra vágytok nyár végén, a Savaria karnevál a legjobb választás! Válogassatok a környékbeli szállások között >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
90%
Imádom
Imádom
10%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%