Vidéki víkendŐszi élményszüret

Az erdő ajándéka – hamarosan kezdődik a szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál

1 perces olvasási idő

Amikor az ősz lassan elengedi a nyár kezét, akkor kezd a csipkebogyó vörösétől izzani az erdők és hegyek ölelésében Szarvaskő. A helyiek pedig szívesen megmutatják ország-világnak, hogy mi mindenre jó a falut körülvevő rengeteg tűzvörös növény. Idén október 21-én rendezik meg a szarvaskői Csipkebogyó Fesztivált. 

Ahol a természet a házakig ér – Szarvaskő

A Bükki Nemzeti Park nyugati szélén, Egertől mindössze 10 kilométerre egy icike-picike, mesebeli falut fedezhet fel a vándor, ha a Mátra és a Bükk találkozása felé veszi az irányt. A hatalmas sziklák között megbújó falu hosszú évszázadok óta lakott, és mára alig valamivel többen, mint 300-an élnek itt. 

Az erdő ajándéka – hamarosan kezdődik a szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál
Szarvaskő

A környék festői szépsége az Országos Kéktúra útvonalait jól ismerők számára nem újdonság, hiszen a jelzett turistaút a településen is áthalad. Nem is csoda: a falut markáns sziklaszirtek, dús erdő, csörgedező patak veszi körül, és Szarvaskő várának romjaira is rábukkanhatunk a hegyet megmászva.

A faluba érkezve, különösebb túracél nélkül is érdemes bevállalni a meredek sétát a Major-tetőn lévő kilátóba, ahonnan tiszta időben egészen Egerig el lehet látni.

Az erdő ajándéka – hamarosan kezdődik a szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál
Szarvaskői kilátó

A csipkebogyó nyomában

Az erdő adta picike növényt a falu lakói régóta használják a népi gyógyászatban. A csipkebogyó ugyanis egy igazi csodaszer. A bogyót nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztani, de a benne található értékes antioxidánsok, zsírsavak és ásványi sók ugyancsak kedvezően hatnak a szervezetünkre. Feldolgozása és gyűjtése azonban nem egyszerű feladat. 

A vadrózsa nehezen adja át termését a gyűjtögetőknek, és a tisztítása is időigényes feladat. A szarvaskői emberek fáradságos munkájának és gyakorlott kezeinek köszönhetően azonban isteni finom házias lekvár, szörp és akár még bor is készülhet belőle.

Az erdő ajándéka – hamarosan kezdődik a szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál
Csipkebogyó lekvár

Ezt a munkát és végeredményét ismerhetik meg a látogatók a szurdokba zárt településen minden év októberének harmadik szombatján. 

Túra, tűz és tánc – a Csipkebogyó Fesztivál idei programja

A piros csodanövény köré rendezett fesztivál a család apraja-nagyjának kínál idén is szórakozási lehetőséget. A legkisebbeket biztosan elvarázsolja majd a bűvész- vagy a tűzzsonglőr-bemutató, a táncoslábúaknak pedig különböző koncerteken húzzák a talpalávalót.

De ki lehet próbálni majd sok-sok népi játékot is, illetve különböző időtartamú és nehézségi fokozatú túrákon a környék szépségeit is felfedezhetjük. Persze a főszerepben természetesen a csipkebogyó lesz.

Feldolgozásának bármelyik pontjával interaktív módon is ismerkedhetünk: a szedéstől a főzésig. Sőt, jótanácsot és kóstolót is kaphatunk az itteniektől, ha közelebbről is szeretnénk vele megismerkedni. 

Az erdő ajándéka – hamarosan kezdődik a szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál
Csipkebogyó Fesztivál, Szarvaskő

TIPP: a fesztivál napján hamar megtelnek az utcák és a parkolóhelyek. Ha távolabbról érkeztek, akkor érdemes akár az Egerből induló busz- vagy vonatjáratokat választani.

Szállásajánlatunk Szarvaskőn:

Kiskilenc Vendégház Szarvaskő

Az Ófaluban, közvetlenül az erdő szomszédságában található a Kiskilenc Vendégház.

Szarvaskő Vendégház

Nagyobb társaságnak jó választás lehet a Szarvaskő Vendégház

Mako-Garden Villa Szarvaskő

A neves építész, Makovecz Imre tervei alapján készült házban pihenhetnek a Mako-Garden Villát választók.

Toboz-ház Szarvaskő

Napsütötte, gyönyörű panorámás nappalival várja vendégeit a Toboz-ház.

Ha kedvet kaptatok a fesztivál megtekintéséhez, akkor Szarvaskőn remek szállásokat találtok >>

Szarvaskő kiváló kiindulópontja lehet a Bükki Nemzeti Park felfedezésének >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%