Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásÍzkalandŐszi élményszüretProgramok hétvégére

Szilvásvárad és a Bükk természeti csodái ősszel

1 perces olvasási idő

Már egy ideje szerettünk volna elmenni Szilvásváradra, de valahogy sosem jutottunk el, nem volt rá idő. Így amikor a hosszú hétvége alatt felmerült, hogy milyen jó lenne elmenni, kapva kaptunk az alkalmon, és már terveztük is az utat.

Szállások Szilvásváradon

Másnap pedig már a kocsiban ülve igyekeztünk ráhangolódni a gondolatra, hogy most végre láthatjuk a Bükk természeti csodáit. Ha még nem jártatok itt, érdemes rászánni egy napot, és kirándulni egyet az őszi csodavilágban, a tarkabarka levelek között.

Erdei kisvasút

A hevesi község temérdek természeti csodával rendelkezik, melyek a Bükki Nemzeti Park részét képezik. Ha csak egy napra megyünk, érdemes időben elindulni, hogy minden olyan nevezetességet megnézzünk, körbejárjunk, amit elterveztünk.

A reggeli órákban indultunk el otthonról, így volt időnk átgondolni az útvonalat és a látnivalók listáját. Úgy gondoltuk, hogy izgalmas lenne kipróbálni a Szilvásváradi Erdei kisvasút kisvonatjai közül egyet, hiszen nem minden nap próbálhatja ki az ember ezeket a járműveket! Elindultunk hát a pénztárak felé, ahol nem sokkal az indulás előtt jegyet váltottunk, majd megvártuk míg beáll a néhány kocsiból álló kisvonat a vágányra. Nyitott kocsiba ültünk, így a negyedórás út alatt gyönyörködhettünk az őszi fák sokszínű leveleiben és élvezhettük, ahogy a friss levegő átjár minket.

Úton az Istállós-kői Barlang felé…

A Szalajka-völgybe érve a hatalmas Gloriette tisztás tárult a szemünk elé, ahol gyerekek szaladgáltak a fák árnyékában, vagy éppen élvezték a napsütést. Ahogy leszálltunk a vonatról, kikapcsoltam a gondolataimat, és máris éreztem azt a nyugalmat, amit a város zaja nem tesz lehetővé.

Gloriette tisztás

A tisztásról első utunk az Istállós-kői Barlang felé vezetett, ahová egy meredek ösvény vezet felfelé, lépcsőkön és sziklás utakon. Érdekes volt elgondolkozni azon, hogy vajon az ősember is ennyi utat tett-e meg mindig…de aztán rájöttünk, hogy ilyen szép helyen mi is szívesen sétálnánk egész nap.

A barlang felé vezető úton többször is megálltunk fotózni, lenézni a völgybe. Félelmetesen magas helyen jártunk, azonban jól esett a séta és egy kis túra. Felérve megláttuk a barlang bejáratát, és a tágas ősember barlangot, ami most már igazi turista látványosságnak számít.

Lefelé könnyebb volt az út, így hamarabb leértünk. A nagy tisztásra értünk vissza, ahol érdemes eltölteni néhány órát pihenéssel, beszélgetéssel, vagy játékkal, ha esetleg gyermekekkel érkezünk.

Szállást keresel Szilvásváradon? >>

Fátyol-vízesés

Mivel nem szerettünk volna minden nevezetességet egy napon megnézni, úgy gondoltuk, hogy a Fátyol-vízesés lesz a következő állomás, és egyúttal elindulunk vissza a község felé. A Szalajka-völgy legkedveltebb és legismertebb látnivalója a vízesés, mely 17 méteres magasságával lenyűgöző látványt nyújt.

Csodálatos volt látni a különböző rétegeket, melyeken áramlik a víz lefelé az erdő ölelésében. Miután szemügyre vettük, útnak indultunk vissza Szilvásváradra az erre kijelölt aszfaltozott sétányon.

Szikla-forrás és Vadbmutató-kert

Ahogy haladtunk visszafelé, jobb oldalon volt a Szikla-forrás, mely egy ritka és gyönyörű természeti jelenség színtiszta forrásvizével. Haladva az erdő belsejében, jobb oldalunkon terült el a Vadbemutató-kert is, ahol őzeket és szarvasokat láthattunk egészen közelről.

A sétány két oldalán különböző büfék, pisztrángsütők, és a település mesterségesen kialakított pisztrángtelepe található. Az egész napos kirándulás alatt minden percben tanultunk, vagy láttunk valami újdonságot.

Amikor visszaértünk a községbe, nem csak fáradtak, de éhesek is voltunk a sok gyaloglástól és kirándulástól, így elhatároztuk, hogy keresünk egy kis éttermet, és kipróbáljuk Szilvásvárad híres pisztrángját. Így találtunk rá a Fenyő Vendéglőre.

Segítőkész és kedves pincérek szolgáltak ki minket, mi pedig nem csalódtunk sem az étteremben, sem a pisztrángban. Jó szívvel ajánlom nektek mind a vendéglőt, mind Szilvásváradot, ha egy elképesztő élménnyel szeretnétek gazdagodni!

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a Fenyő Vendéglőben!

 

/Fotók: Tóth Boglárka/

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%