Site icon Szallas.hu Blog

Szlovénia legszebb vára Celje városában


A magyar – szlovén határtól körülbelül másfél órányi autóútra található Szlovénia legszebb vára, ami manapság olyan népszerű, hogy évente csaknem 70 ezer látogatót fogad. Ez persze nem véletlen, mi magunk is meggyőződtünk róla, és valóban megér egy kiruccanást!

Celje vára

Celje különleges várkastélya

Celje az ország harmadik legnagyobb városa, ahol három folyó találkozik, a Savinja, a Loznica és a Voglajna. Leghíresebb turisztikai látványossága a vár, ami 407 méter magasan emelkedik a város fölé, így a látogatókat gyönyörű panoráma fogadja.

Kiállítás a várban

A belépő felnőtteknek 6 euró, amiért cserébe egy igazán különleges kastély falai között barangolhatunk. Folyamatosan zajlik a felújítása, de különlegessége, hogy nem akarják teljesen újjáépíteni, rossz állapotban lévő tornyait restaurálták, de sok helyen az eredeti falak láthatók.

A vár bejárata egy modern hatású információs központ, ahol a belépő mellett ajándéktárgyakat is tudunk vásárolni. Innen juthatunk ki jobbra az udvarra, vagy balra a kávézóba. Az udvari séta a várfal mellett indul, ahol egy idős, elkerített szőlőtőke is található, de nem az ország legidősebbike, az ugyanis Maribor városában látható, és 400 évesnek saccolják.

Szőlőtőke

A Cillei család kapcsán a vár magyar vonatkozással is bír, de a kastély termeinek berendezése már keveset őriz ezekből az időkből. Nem is a kiállítóterek a leglenyűgözőbbek itt, hanem a várfalról és a toronyból elénk táruló panoráma.

Családfa

A gyilokjárón keresztül juthatunk a vár legfélelmetesebb részébe, abba a toronyba, ahol a különböző kínzóeszközöket mutatják be. A drámai hatást fokozza, hogy a sötét, hűvös tér piros fénnyel van megvilágítva.

Miután az egész várat körbejártuk, érdemes betérni a kávézójába is, ahol elfogadható áron kínálják a frissítőket, szendvicseket. A jeges kávéjukat mindenképpen érdemes megkóstolni! Amíg a szülők pihennek, és relaxálnak, addig a gyerekek sem fognak unatkozni, mert a kávézó mellett közvetlenül egy kis játszótér is helyet kapott.

Szállások Celjében

Ha szívesen meg is szállnál a városban, nézd meg a Hotel Evropa Celje vagy a Hotel Celeia Celje ajánlatait.

Celje egy érdekes város elérhető távolságban és megfizethető áron. Kár lenne kihagyni!


Szívesen olvasnál még több szlovén látnivalóról?

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version