Programok hétvégéreBarátokkalCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretTéli tájolóVárosnézések

Tatai Vadlúd Sokadalom – a program, ahol vadlúdból idén sem lesz hiány

1 perces olvasási idő
Vadlúd sokadalom

Az „Élővizek Városában” immár 19. alkalommal vehetünk részt a Tatai Vadlúd Sokadalom programjain. Nincs még programotok november utolsó hétvégéjére? Akkor itt az idő, szervezzetek egy vagy többnapos programot a városban, és nézzétek meg a több ezer vadludat az Öreg-tó partján!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakmai programokkal és izgalmas előadásokkal készül november 30-án a Vadlúd Sokadalomra. Kicsik és nagyok számára egyaránt garantált lesz a remek szórakozás!

Tatai Vadlúd Sokadalom
Tatai Vadlúd Sokadalom

Tatai Vadlúd Sokadalom – programok

Madármegfigyelő verseny – minden korosztálynak!

A rendezvény legnépszerűbb programja egyértelműen az országos madármegfigyelő verseny, amelynek az a célja, hogy adatokat gyűjtsünk a területen mozgó madarakról. A verseny szombaton 6:00 – 18:00-ig tart, a versenyhelyszínen térképet és fajlistát kapunk regisztráláskor. A versenyben kizárólag 3 fős csapatok indulhatnak, a csapatot egy fő kísérheti. Nevezni „felnőtt” és „ifjúsági” kategóriában lehet. 

Az Építők parki madármegfigyelő toronynál a rendezvény ideje alatt solymászbemutató, madárgyűrűzés, és harkálymegfigyelő séta is lesz, a nap pedig a hazaérkező vadludak köszöntésével zárul. 

Tudtátok?

A hazánkba érkező ludak rendszeres pihenőhelyként kb. 18 nagy gyülekezőhelyet használnak. A kiemelt éjszakázó helyeken akár 40-50 ezer madár is összegyűlhet. Elképesztő ez a szám, nem?

Tatai Vadlúd Sokadalom
Több ezer vadlúd mutatja magát a tatai Öreg-tó partján

Tatai Vadlúd Sokadalom – Egész napos programok 

Az egynapos program a családok, baráti társaságok és csoportok számára is tartogat élményeket. A madármegfigyelés mellett turisztikai tippek, madár- és természetvédelmi eszközök vására, illetve adventi vásár teszi színesebbé a napot. Az adventi vásárban kézművesek alkotók, őstermelők, és népművészek portékáiból szemezgethetünk. A rendezvény díszvendége a Filmdzsungel Stúdió lesz!

Érdekesség! Az Envirotis – Madarak a víz tükrében – 2019 című fotókiállítás képeit is érdemes lesz megnézni, az eredményhirdetésre kora délután kerül majd sor. 

A Tatai Vadlúd Sokadalom alatt részt vehetünk filmvetítéseken és előadásokon is, ennek köszönhetően többet tudhatunk meg a rétisas, a kígyászölyv, a parlagi sas, a békászó sas, és a szirti sas életéről, illetve a tatai halgazdálkodásról. 

Tatai Vadlúd Sokadalom

Programtipp gyerekeknek!

A szakmai programok mellett a gyerekek biztosan élvezni fogják a MintaPinty zenekar gyerekműsorát, a Cincér Kázmér mesejátékot, és természetesen az Envirotis madaras kvízshowt Ferenc József Fittikémmel. 

Kiknek ajánljuk?

  • baráti társaságoknak
  • csoportoknak
  • családoknak (kisebb gyerekekkel is)
  • azoknak, akik szeretik a tartalmas szabadtéri programokat

Szálláshelyek Tatán

Érdemes időben lecsapni a legjobb szállásokra a városban, ugyanis rengetegen kíváncsiak az évente megszervezett programra. A Tatai Vadlúd Sokadalom idején Tatán és a környező településeken is remek szálláshelyekre bukkanhatunk!

Kristály Imperial Hotel Tata ****

Érdekességek és látnivalók Tata környékén

Amellett, hogy a Tatai Vadlúd Sokadalom ezerféle programmal várja az érdeklődőket, érdemes felkeresni a város nevezetességeit is. 

Az Öreg-tó mellett áll a Tatai vár, amely minden korosztály számára izgalmas látnivaló Tatán. A vár kertjében az építmény többi részének feltárt alapfalai állnak, amelyeknél a helyi lakosok és az ide kirándulók is gyakran megpihennek. A kertben sétálva megízlelhetjük Tata történelmét, a tóparton pedig akár órákat is eltölthetünk. 

A közelben található a Tatai Fényes Tanösvény, ahol érdemes bejárni az 1350 méter hosszú cölöpsétányt, hogy megismerkedjünk a láperdők világával. Tata népszerű látványossága még a Fellner Jakab-kilátó, ahonnan csodaszép panoráma nyílik a városra, és az Angolpark, ahol számos látnivaló vár bennünket. A műromok, a Török Mecset, a Pálmaház és az Avernus-barlang kihagyhatatlan úti cél. 

Még több látnivaló Tatán >>

Hogyan juthatunk el Tatára? 

A város, remek elhelyezkedésének köszönhetően autóval, busszal és vonattal is megközelíthető, emellett Tata elkötelezett kerékpáros barát város. Mindössze 60 km-re fekszik Budapesttől, egy és többnapos kikapcsolódáshoz is kiváló programokat nyújt. Hogyan juthatunk ide?

  • Autóval: A város autóval az M1-es autópályán át 55-60 perc alatt érhető el. Az útvonalon útdíjat kell fizetni, parkolni a környező utcákban lehet. 
  • Busszal: A tatabányai autóbusz-állomásról mindössze 20-25 perc alatt érhetünk a tatai autóbusz-állomásra. Innen pár perces sétára van az Öreg-tó. A távolság nem nagy kihívás a kisebb gyerekek számára sem.  
  • Vonattal: A vonatok Budapest, Déli-pályaudvarról indulnak, a menetidő nagyjából 1 óra, a távolság kb. 75 km. Érdemes a Tóvároskert nevű megállónál leszállni, innen kényelmes sétatávolságra található az Öreg-tó, ahonnan a vár és környéke további 15-20 perces séta a tóparton. 

Az Öreg-tó körül sokan tesznek egy kört kerékpárral, a gyerekek pedig előszeretettel hozzák magukkal a görkorcsolyájukat és a rollereiket is.

Egy vagy többnapos kikapcsolódáshoz a szállás.hu remek szálláshelyeket kínál Tatán és környékén! 


(fotók: szallas.hu, shutterstock)

Programtippek365 Facebook csoport


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%