Téli tájolóCsaládi kiruccanásKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Mint a mesében! Titkos karácsonyi vásárok Európában

2 perces olvasási idő
Colmar, Elzász

Léteznek ismert és népszerű adventi vásárok Európában, mint a bécsi, a brüsszeli vagy a strasbourgi vásár és vannak szerényebb, ám nem kevésbé izgalmas városok is, amelyek évről évre elvarázsolják a látogatókat. Európa mesebeli kisvárosai idén decemberben is ünnepi díszbe öltöznek, lássuk, melyeket érdemes felkeresni, ha nem mindennapi élményekre vágyunk!

 

Colmar, Elzász

Rothenburg ob der Tauber, Németország – egész évben ünnep

Mesebeli utazásunk első állomása a bajorországi Rothenburgba, a „Karácsony fővárosába” vezet. Egy olyan települést találtunk, ahol egész évben ünnep van, ahol a hagyományok ápolása a legfőbb cél, s amit egy 17. századi múzeumvárosban élhetünk át. De hogy lehet az, hogy a város teljes mértékben megőrizte középkori kinézetét? Mindez a harmincéves háborúra vezet vissza, amikor 1631-ben Tilly gróf és zsoldos hadserege Magdeburghoz hasonlóan ezt a várost is be akarta kebelezni.

Rothenburg festői belvárosa

A legenda szerint azonban a városi tanácsosok a hadurat vendégnek kijáró üdvözlő itallal kínálták, egy hatalmas, 3,25 literes üvegkancsónyi borral. Tilly erre azt mondta, hogy ha valaki egy szuszra megissza ezt a bort, akkor megkíméli a várost. A polgármester önként vállalkozott a feladatra és sikerrel járt, így a város megmaradt. Azonban a több mint 20 évig tartó „vendégeskedés” során a városi kincstár kimerült, nem volt pénz új épületeket felhúzni, nem volt később miből modernizálni, sőt pestisjárvány is felütötte a fejét. Rothenburg így merült Csipkerózsika álomba – a mai kor emberének szerencséjére.

Walt Disney a városka után rajzolta meg az 1940-es Pinokkióban szereplő falut, sőt a Harry Potter és a Halál ereklyéi kulisszáinak is a város adta a helyet. A mesebeli élményt pedig lehet még fokozni, ha betértek Käthe Wohlfahrt üzletébe.

A Diótörő figurája a németországi karácsonyok elengedhetetlen kellék

A világhírű Karácsony Múzeum egész évben több mint harmincezer különféle karácsonyi dekorációval és ünnepi hangulattal várja a vendégeket.

Riquewihr, Franciaország – Elzász gyöngyszeme

Ha elzászi karácsonyi vásárokra gondolunk, akkor mindenkinek Colmar jut eszébe először. Ám ha egy másik klassz adventi kalandra vágytok, akkor látogassátok meg Riquewihrt, amely 15 kilométerre található Colmartól. Már maga az út is lenyűgöző, ahogy a véget nem érő szőlőskertek között, szinte a semmi közepén, ezen a híres bortermő vidéken szembetűnik előttünk Riquewihr.

Riquewirh, Elzász egyik gyöngyszeme

A városi séta alatt rá fogtok jönni, látva gyönyörű építészetét is, hogy itt a Vogézek csúcsai és az elzászi síkságok közt igazi tündérkertben jártok. Egyike azon kevés elzászi városnak, melyet nem fosztottak ki a németek a II. világháborúban, így megőrizte eredeti, romantikus, 16. századi formáját.

A városka nevezetességei közzé tartozik a Tour des Voleurs, azaz a Tolvajok tornya, amely a város börtöneként üzemelt sokáig, aztán a Dolder beffroi, a harangtorony, ami a város védelmére szolgált. Ma természetesen fel lehet mászni a tetejére és belül múzeum is található. S a forralt boros, idillikus városi séta egyik érdekessége a nyugati kapu függőhídja, amelynek csapórácsa egyike Európa legrégebbjeinek – még a londoni Towerénál is idősebb.

Rosenheim, Németország – a családias

Az egyik legkülönlegesebb városba invitálunk titeket, ahol a fények, színek és illatok leghűebben tükrözi karácsony lényegét.

Rosenheim közelében

Talán szavakkal le sem lehet írni, mennyire családias és szívet melegítő a gyertyák, mézek, teák, likőrök, csokival bevont édességek, fából faragott figurák, a forralt bor és puncs, a pörkölt fahéjas magvak, a sült gesztenye, a sült hagymás lepény és a sült kolbász kavalkádjában sétálni, nézelődni, kóstolni. Itt minden árus olyan, mintha családtag lenne, mindenhol kedves szó, invitálás fogadja a látogatókat.

Bajorország télen

És persze a gyerekek fejét is el lehet csavarni a faházikók tetején mozgó figurákkal és a mesék birodalmával, hiszen itt van Hófehérke a hét törpével, Holle anyó, Jancsi és Juliska a mézeskalács házikóval, a muzsikáló angyalok, a hóemberek és számtalan mesekönyve illő díszlet.  

Mulhouse, Franciaország – a kulturális

Tudtátok, hogy a Franciaországban rendezett karácsonyi vásárokat Marché de Noël-nek nevezik és ezen program a franciák számára is az egyik legkedvesebb téli időtöltést jelenti? Érdemes az életben egyszer belekóstolni a gall vásárok hangulatába, főleg ha a karácsonyi szezonban árusított finom édességekre gondolunk.

Karácsonyi fények Mulhouse belvárosában

Mulhouse mindemellett gazdag kulturális örökségeivel is kecsegteti a látogatókat. Elég csak végigsétálni a történelmi belvárosban és rácsodálkozni a Place de la Réunion színes homlokzataira, a reneszánsz stílusú Városházára és a 14. századi ablakokkal díszített Saint-Étienne templomára.

S hab a tortán, hogy a vásárban kapható finomságok mellett Mulhouse számos éttermében az elzászi gasztronómia remekeit, beleértve a híres, gazdag aromájú elzászi borokat is megkóstolhatjuk.

Valkenburg aan de Geul, Hollandia – a titokzatos

Nem árulunk zsákbamacskát, amikor azt mondjuk, hogy a legimpozánsabb karácsonyi vásárokat Európa középkori városaiban találjuk meg. S ezért a végén egy igen különleges városba hívunk mindenkit. Valkenburg, a Hollandia déli csücskében fekvő kisváros igazi gyöngyszem. Ez a terület nagyon közel van mind a belga, mind a német határhoz, ezért szinte mind két ország kulturális hatása jól érezhető.

Valkenburg aan de Geul

S persze, most jön a lényeg: a gyönyörűen kivilágított valkenburgi vásársor egy mesterségesen kialakított barlangrendszer belsejébe vezet. Ezt látni kell! A világ egyetlen föld alatti karácsonyi vására felejthetetlen élményeket tartogat. A különös hangulatú barlang belsejében számos érdekesség fogadja a vendégeket, mint pl. a homokból megformált Betlehem és vallási témájú szoborcsoportok, amelyek mind a Karácsony szent ünnepére irányítják a figyelmet. Sőt egy több száz éves kápolnát is rejt a földalatti birodalom, de van fogadóórája a Mikulásnak is. A barlang előtti téren pedig az úgynevezett Christmas Parade-ek felelnek az ünnepi hangulatért, akik advent idejében heti több alkalommal látványos, táncos showműsorokat adnak Valkenburg főterén.

 Olvasónk tippje: Monschau, Németország

„Mi a párommal tavaly jártunk Belgiumban és átugrottunk Monschauba (Németországba) is többek között. Valami csodálatos élmény volt, apró városka, sok-sok ember, akiket rabul ejt a az ünnep varázsa, meghittsége. Monschau az én egyik szerelemvárosom.”  /Polyák Rebeka/

Ezek után ki az, akinek nem támadt kedve egy adventi felfedező úthoz? Itt a lehetőség, hogy az igazi csodákat rejtő, különleges karácsonyi vásárokat is megismerjétek. Természetesen várjuk a szebbnél szebb fotókat és a tippeket, hogy szerintetek mely meghitt, karácsonyi vásárok és városok illenek még a felsorolásba?

/fotók: shutterstock/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%