Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Titkos kincsek Magyarországon, amiket látnod kell: Kisnánai vár

1 perces olvasási idő

 

 Vendégségben egy XI. századi várban Kisnánán

Hazánkban sok olyan, kevéssé ismert látnivaló van, aminek említésére elkerekedett szemmel néznek rám a barátaim. Szeretném, ha Ti is megismernétek ezeket, ezért nemcsak a kincset mutatom be, hanem, hogy mi van a környéken és hol tudtok megszállni (háromféle pénztárcára szabva).

A titkos kincs:

Ha a Mátrába kirándultok, érdemes belevennetek a tervbe a kisnánai várromot. Olyan látványos módon keltik életre a múltat, hogy én sokszor azt is elfelejtettem, hogy romok között járok. Kezdődik egy 3D-s vetítéssel, amin átélhetjük, hogyan fejlődött a XI. századi rotunda egy kettős várfallal ellátott várossá. Fénykorát az 1400-as években élte az Aba nemzetséghez tartozó Kompolti család tulajdonában, majd 1543-ban a budai pasa csapatai elfoglalták és lerombolták a várat. Az 1960-as években tárták fel a régészek a palotaépület és a vártemplom romjait.

 

Kisnánai várrom

 

Nemcsak a gyerekek élvezték, hogy a vetítés után a várfalak között sétálva kicsit a múltba is bepillanthattok. Szó szerint, ugyanis a 2011-es rekonstrukció során öt kronoszkópot helyeztek el, amit én is itt láttam először (az egész országban csak három helyen használnak ilyet). Ezek távcsőre emlékeztető, forgatható készülékek, amelyekbe belenézve számítógép segítségével a középkori várélet részesei lehetünk az adott helyiségben. Olyan, mintha az eredeti vártemplomban lennénk, és a belső udvaron pár méterrel előttünk beszélgetnének az akkori lakók!

 

Kronoszkóp: múltba néző

Mi van még a környéken:

A bejáratnál nézzétek meg a szlovák tájházat (benne van az árban), szemben pedig egyetek egy sütit a cukrászdában és közben gyönyörködjetek a várban. Ha előre bejelentkeztek a Polgármester Hivatalnál, a Kossuth utca elején egy eredeti kovácsműhelyet is megnézhettek. Kisnána egyébként a Mátrában van, így a környéken számos gyönyörű kirándulóútvonal van.

Szlovák tájház

 

Hol szálljunk meg (3 különböző pénztárcára szabva):

Öregház Vendégház Domoszló1. Takarékos: Öregház Vendégház, Domoszló 

Virágos porta hagyományos népi motívumokkal és építészeti stílusban. Hatalmas kertje van pihenőhintával, a gyerekeknek babaházzal, homokozóval. Fedett kinti grillezőn készíthetitek el az ebédet, vacsorát, ha szükséges, a háziak is segítenek. Nagy hőségben a kertben felállított “parasztjacuzziban” hűsölhettek. 2 főnek 2 éjszaka kb 12 ezer forint ellátás nélkül. 

 

2. Normál: Boróka Minihotel, Parádfürdő 

Elég kicsi ahhoz, hogy ne találkozzunk sok vendéggel, és megőrizze meghittségét, de elég nagy ahhoz, hogy minden kényelem és szolgáltatás együtt legyen a pihenéshez. A szobák és a miniszálloda berendezése igényes és vidám. A nyugodt környezetben lévő kertben pihenhettek, vagy grillezhettek. 2 éjre 2 főnek kb 27 ezer forint reggelivel.

 

 

 

3. Prémium: Erzsébet Park Hotel Superior, Parádfürdő 

A XIX. századi kastélyból átalakított szálloda egy festői őspark közepén fekszik. A környéken tett kirándulások után a hotelben le tudtok lazulni: van beltéri úszómedence, törökfürdő, gőzfürdő, élményfürdő és kinti medence is. Ami pedig igazi különlegesség, az a mofetta, egy természetes száraz szén-dioxinos gázfürdő, ami – többek között – érrendszeri és mozgásszervi betegségeket gyógyít.

 

Képek forrása: kisnanavar.hu/new/hu, szallas.hu


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%