Őszi élményszüretHegyek-völgyek

TOP10 Őszi kirándulóhely utazóink ajánlásával

2 perces olvasási idő
  • Őszi programok és kipróbált helyek olvasóink ajánlása alapján
  • Magyarország ismert és kevésbé ismert helyei

Mesébe illő tájak, vadregényes túraútvonalak, friss levegő és sárguló őszi falevelek. Használjátok ki a melegebb őszi napokat, kiránduljatok meseszép helyeken és töltődjetek D-vitaminnal! Íme a TOP 10 őszi kirándulóhely, amit közösségünk tagjai jó szívvel ajánlanak.

1. Magyarországon is létezik egy Gyilkos-tó

“A Gyilkos tó említésére mindenkinek az Erdélyben megbúvó Gyilkos tó jut eszébe. Azt már kevesebben tudják, hogy Magyarországon is van egy mása, a Bakony közepén, Bakonybéltől néhány kilométerre. Kicsit kisebb, nem lehet csónakázni sem rajta, de a miénk és gyönyörű szép, télen-nyáron. (Hivatalos nevén Hubertlaki tó) Valójában vaditatónak készült, elárasztott terület. A vízből kiálló faágakon parókaszerű fűcsomók növekednek. De a látszat ellenére nem a fák keltek új éltre, hanem a madarak által szerteszét szórt fűmagok megtelepedve egy-egy csonkon, zöld életet visznek a tóba. Aki a környéken jár, ne hagyja ki! És hogyan közelíthető meg? Egy erdészeti úton kb 3-4 km-es séta oda, majd vissza ugyanennyi – autóval tilos behajtani. Aki a nagy nyári melegben nem szeretne a tűző napon ennyit sétálni, neki segítséget nyújt Dorbi a helyi kisvonat, Csihuhu (vagy ahogy a fiatalok hívják C.S.I.-huhu) Dorbi Bakonybélen lakik és rendszeresen indul teli turistákkal a gyilkos tóhoz, majd visszafelé az Odvaskő barlang tövénél megáll kicsit. A barlang néhány száz erdei lépcsőn közelíthető meg – csak jó kondiban lévőknek. De megéri, denevérek lakoznak a barlangban, útközben mókusokat láthatunk a fákon ugrálva.”

Fotók: Pintyőke László – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

2. Vadregényes kirándulás a Pilis déli lejtőin

  • “👉Kitünő választás, ha nem akartok messzire menni és sokat se szeretnétek gyalogolni.
  • 👉 Pilisborosjenőn több rövidebb kirándulást tehettek. 
  • 👉Van egy nagy parkoló rész kialakítva a Levendula mező előtt, itt érdemes parkolni. 
  • 👉A Teve szikla csupán néhány száz méter innét és az egri vár másolata sem több 1 km- és útnál. A gyerekek imádják ezt a részt, mert tele van felfedezni valóval. 
  • 👉A parkolótól nem messze van egy büfé ami most is nyitva áll”

Fotók: Pajor Csilla – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

3. Tündérszép látnivalók Királyréten

“Családi kikapcsolódásra és pároknak is csoda kirándulóhely. Ha már ott vagyunk, érdemes felpattanni a Kismarosról induló Királyréti Erdei Vasútra, ami október 31-ig minden nap közlekedik.🚂

  • 🔸 Mi a tanösvény mentén fedeztük fel a környéket. Minden szépen ki van táblázva és az utak is könnyen járhatóak.
  • 🔹 A Bajdázói-tó szépségével nem lehet betelni🤩
  • 🔸 Még egy kb. 50 méter hosszú, bejárható barlang is van🦇
  • 🔹 A Várhegy tetején 20 méter magas kilátó ágaskodik, ahonnan szép kilátás nyílik a környező hegyekre”

Fotók: Vámosi Brigitta – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

4. A Dunakanyar legszebb panorámája

“Bár én nem vagyok egy nagyon nagy túrázó, de összességében nagyon is megérte felmászni és megnézni a Dunakanyart ebből a panorámából. Ha valaki csak egy túrát tervez itthon erre az évre, akkor szerintem a Prédikálószék a legjobb választás. Érdemes egy kora nyári vagy kora őszi napot választani esetleg egy kevésbé meleg nyári napot, mert azért a nyári kánikulában nem biztos, hogy pozitív lesz az élmény. ”

Fotók: Varga Nóri – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

5. Kalandtúra a Bakony egyik legszebb völgyében

“A Cuha völgye vagy Cuha szurdok a Bakony egyik legszebb szurdokja. Autóval Bakonyszentlászlót elhagyva a Vinyei vasútállomás mellett parkolhatunk autóval. Innét 1-2 perc sétával már a szurdokban találjuk magunkat. A patak mentén sétálva szebbnél szebb látványban lesz részünk, bármely irányba is induljunk. Az aktuális csapadékmennyiségtől függően akár a patak medrében is kilométereket sétálhatunk száraz lábbal.  A kihívást kereső túrázók akár a Cseszneki várat is célbavehetik, de aki csak egy laza sétára vágyik, az se álljon meg a vasúti völgyhídig.  A hídra felkapaszkodva a Thomas, a gőzmozdony meséből ismert mesebeli, de mégis valódi alagút látványa tárul elénk. Érdemes egy vonat érkezését is megvárni és integetni a rajta ülőknek – de Vinyén akár mi is felszállhatunk rá, hogy a Cuha völgyén végigzakatoljunk vele. És mielőtt visszaülnénk az autóba, ne hagyjuk ki a Vinye.hu büfé specialitását a tönkölylisztes lángost. Nagyon finom, nagyon laktató, nagyon jó.”

Fotók: Pintyőke László – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

6. A táj, ami olyan, mint egy festmény

“A héten egy napot Lillafüreden töltöttünk a gyerekekkel. A táj olyan, mint egy festmény, egyszerűen csodálatos. A Hámori-tavat körülöleli a vadregényes bükkerdő. 🌳

  • 👉 Mi a Tókert étteremben ebédeltünk. Az étel finom, a kiszolgálás kedves, segítőkészek a pincérek. A tó pedig tényleg csak egy karnyújtásnyira van.
  • 👉 2 hajó társasággal lehet csónakázni a tavon. Fél és egy órás lehetőségek vannak. Nekünk két gyerekkel fél óra bőven elég volt. Nem lehet az egész tavon menni, kb 500m-ig lehet csónakázni.  Mentőmellényt gyerekeknek kötelező viselnie.
  • 👉 Érdemes lesétálni a csodaszép vízeséshez is. Egy teraszos sétálórendszert alakítottak ki, ahonnan szépen le lehet sétálni. Útközben találjuk a híres József Attila szobrot, játszótér és kisebb barlang lyukak. 
  • 👉 Anna-barlangot is érdemes megnézni, annak aki erre jár.
  • 👉 Lillafüred Állami Kisvasutat ha tehetjük és időnk engedi mindenképpen próbáljuk ki ”

Fotók: Pajor Csilla – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

7. Festői tájak és a Kárpát-medence legrégebbi kisvasútja

“Ha szeretnék kimozdulni a városi forgatagból, a debreceni Erdőspuszták felé veszem az irányt! Nyáron ilyen festői tájak várnak, Debrecentől karnyújtásnyira. A Zsuzsi Erdei Vasúttal pedig mindig úgy érzem, mintha visszarepülnék a gyerekkoromba. Minden utazás fantasztikus élmény! ”

Fotók: Erdei Nóra – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

8. A Pitypalatty-völgy leghívogatóbb attrakciója a Bükk ölelésében

“Pittypalaty völgyben, festői helyen elhelyezkedő tavat a Bükk öleli. A tó körbe sétálható. A tóban fürödni nem lehet, kimondottan csak horgásztó.
Van tó büfé,  mellette füves pálya kialakított bográcsozó helyekkel , a közelben Bella cukrászda várja a kirándulókat fenséges süteményekkel,  valamint szintén nem messze Galambos bácsi fagyizója. 🍦
A tó mellett kialakított akadály pálya várja a kalandozókat és ha elfáradtál finom parasztlángossal pótolhatod az energiát, ami szombat, vasárnap és ünnepnapokon van nyitva: 7:00-10:00 & 15:00-19:00 között. 🧗‍♂️
A tótól kb 2 km-re helyezkedik el Fónagyság. Beton út van, így autóval és gyalog könnyedén megközelíthető. Itt erdei iskola található, és a Varbó-Andókút tanösvényt lehet bejárni ahol az egyik állomás közelében csodálatos vízesés is van. Szívből ajánlom mindenkinek.”

Fotók: Orosz Henrietta – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

9. Egyedülálló látványosság Palócföldön

“A kazári riolittufa egyedülálló látványosság, a világon összesen 6 hasonló képződmény található. Mi most egy hosszabb túra keretében nemcsak a tufát, hanem a környéket is felfedeztük, a Novohrad – Nógrád Geopark tanösvény tábláit követve. A túra a település szívében ért véget, ahol a múlt héten nyílt új étteremben fantasztikus kazári laskával fejeztük be a túrát. Egyébként aki nem akar gyalogolni, azok számára is érdemes látogatni Kazárra, a település megszervezte ugyanis a Tufa taxi járatot, ahol egy igazi offroad program keretében, terepjáróval fedezhető fel a környék.”

Fotók: Nagy Júlia – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

10. Marsbéli kalandozás a Vértesben

“A Gánti Bauxit Földtani Park Székesfehérvár és Tatabánya között helyezkedik el egy kis faluban🏠 Ha arra jártok, érdemes meglátogatni, mert nem mindennapi látványt tud nyújtani! 🏜🧡”

Fotók: Orosz Jennifer – Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára!

Neked melyik a kedvenced? Oszd meg velünk Facebook csoportunkban!

Programokat és kipróbált helyeket keresel? A Programtippek 365 – Élmények az év minden napjára! Facebook csoportunkban Magyarország ismert és kevésbé ismert úti céljait segítünk megismerni. Közösségünkben 14 000 lelkes utazó cserél naponta új programtippeket! Belföldi utazási tanácsokat kaphatsz és örülünk, ha saját tapasztalataidat, élményeidet Te is megosztod a csoport tagjaival.

Csatlakozom az ingyenes programtippekért >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%