CsobbanóhelyekBarátokkalCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreVárosnézések

Történelmi városok és strandok a Duna-parton

1 perces olvasási idő
Dunakanyar

A Duna-parton sok izgalmas kirándulóhely vár titeket. Történelmi városok, kedves kis falvak. De ez nem minden: a Duna vizében nagyon jó csobbanni. Összegyűjtöttünk 5+1 olyan kirándulóhelyet a Duna-parton, ahol fürödni is tudtok.

strandok a Duna-parton

Folyóban fürdeni a legforróbb nyári napokon is frissítő. Sekély tavaink bizony alaposan fel tudnak melegedni. Persze a 39 fokos levegőhöz képest a 27 fokos Balaton még mindig enyhet ad. De amikor a 22-23 fokos Dunában mártóztok… Na, igen! Előtte és utána pedig remek helyeken kirándulhattok. Íme!

Nyári kirándulóhelyek és városok a Duna-parton

Délről északi irányba haladva gyűjtöttünk össze 5+1 kirándulóhelyet fürödhető Duna-parttal.

1. Kalocsa

Az érseki város neve önmagáért beszél. Megcsodálhatjátok itt a Kalocsai Székesegyház impozáns barokk tömbjét, a kalocsai Érseki Palota régi könyvtárát. Hangulatos a város sétálóutcája. Ismerkedhettek a kalocsai népművészettel és természetesen a Paprika Múzeumban egyik legfontosabb fűszerünk történetével. Mindeközben ugorjatok le a kalocsai kompkikötőhöz, ahol kavicsos föveny és hűs Duna vár titeket pár remek halas büfé társaságában! Kalocsai szállást pedig itt találtok >>

strandok a Duna-parton
Kalocsa és a híres paprika

2. Paks

Paksot leginkább a meglehetősen vegyes érzelmeket kiváltó atomerőművéről ismerjük. Utóbbinak amúgy érdekes látogatóközpontja is van; nézzétek meg! Amikor először jártam Paks belvárosában, az állam leesett az ódon pincefalu láttán. Áll itt egy Makovecz-templom és egy volt konzervgyári egységből kialakított kortárs művészeti galéria is. Meg a Duna-part. Menjetek le fürödni, és ha már ott vagytok, keressétek meg a Szárcsa Bárkát egy kis halért. Méghogy paksi szállást nem találni, ugyan már!

Szállástipp: Anikó Vendégház Paks

3. Ráckeve

A szerb város, Ráckeve kedvelt kirándulóhely a Duna-parton. Ortodox templomai, a Savoyai-kastély mellett hangulatos barokk épületek teszik érdekessé a Csepel-sziget „fővárosát”. A Ráckevei Hajómalom a dunai vízimolnárok emlékét őrzi. Az Árpád-hídtól nem messze terül el a füves, dunaparti Vadkacsa Szabadstrand. Felüdülés lesz a dunai fürdés! Szerintünk a ráckevei szálláskínálat egész sokat fejlődött mostanában.

strandok a Duna-parton
A ráckevei Duna-part

4. Dunakeszi

Tudtátok-e, hogy rómaiak a Duna bal partján is emeltek épületeket? Fontos határ lévén, többnyire erődöket. Így például a Dunakeszi Késő-római kikötőerőd kiállítás tanúskodik erről, a Dunakeszi-Horány kompátkelés szomszédságában. Találtok a környéken számos csónakházat, béreljetek kenut és/vagy fürdőzzetek nagyot a dunakeszi szabadstrandon! Találtok ilyen dunakeszi szállást: Pihenő Vendégház. meg ilyet: Part Café Panzió Dunakeszi.

5. Dunabogdány

A bájos sváb falu a vízitúrázók körében népszerű kirándulóhely a Duna-parton. Szabadstrandján csodás, kavicsos fövenyen pihenhettek egy-egy csobbanás közt. Vegyetek ki egy kenut, kajakot, amivel akár tovább is evezhettek a következő kirándulóhelyre a Duna-parton. De ha maradnátok, akkor a Dunaglamping Faház pont egy ilyen programhoz illik.

+1 Szentendrei szigetcsúcs

Fehér, homokos zátonyaival a Szentendrei szigetcsúcs a Dunakanyar egyik legnépszerűbb – még – természetes kirándulóhelye. Kisorosziból el lehet érni autóval, én azonban azt javaslom, hogy a természet e csodás formációja érdekében vagy bicajjal gyertek, vagy evezzetek fel Dunabogdányból.

Kisoroszi szállás? Igen. És persze itt van Visegrád is, meg a Fun Extreme Canopy és Kalandpark a 10%-os kedvezményével.

strandok a Duna-parton
A Szentendrei-sziget csúcsa

A Duna-parti kirándulóhelyektől bizonyára senki sem ódzkodik, szépek. Ne legyen a Duna vizével kapcsolatban se fenntartásotok: sok-sok éve úszok benne és még mindig jól vagyok. Szóval, hajrá!

További szálláshelyeket itt találsz >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%