Programok hétvégéreBudapest és környékeÉrdemes megnézni

Legyél egy püspök vendége! – megújult a váci Püspöki palota

1 perces olvasási idő

Ha csak pár órád van kiszakadni a budapesti rohanásból, akkor irány a Dunakanyar kapuja, Vác! Hangulatos utcácskáival, csendes templomaival, Magyarország egyetlen diadalívével és a századfordulón kiépült Duna-korzóval szuper kirándulóhely lehet az év bármely szakában. Látnivalóinak köre pedig 2022. augusztus óta egy újabb különlegességgel bővült: újra kinyitotta kapuit a megújult váci Püspöki palota.

Vác, az évezredes város

A Dunakanyar szíveként is emlegetett Vác, kedvező elhelyezkedésének és környezetének köszönhetően egészen a legkorábbi időktől kezdve lakott volt. Nevét a legenda szerint egy remetéről kapta, és írásos formában már 1074-ben említi egy évkönyv. A hosszú évszázadok során a háborúk nem kímélték a kisvárost. Először a tatárok pusztítottak itt, majd a törökök foglalták el hosszú időre. Ez utóbbinak köszönhetően a város szinte teljesen elpusztult, állandó lakói elmenekültek. 

A 18. századra a település újra megtelt élettel. A középkori romokra felépült az a barokk város, amelyből az idelátogatók ma is ízelítőt kaphatnak. A boldog békeidők technikai vívmányai szinte elsőként érték el az itt élőket. Így történt, hogy az ország első vasútvonala is ide vezetett Pestről. A régiváci vasútállomás ma is jó állapotban megtekinthető.

Legyél egy püspök vendége! – megújult a váci Püspöki palota
Barokk főtér, Vác

A Váci Püspöki Palota

A 18. században felépült Püspöki palota és a mögötte elterülő meseszerű kert a mediterrán hangulatú Vác belvárosában helyezkedik el. Megépítését Migazzi Kristóf püspöknek köszönheti, akinek kezdeményezésére a Nagyboldogasszony-székesegyház és több jelentős váci épület is formát öltött.

A mára műemléki védelmet élvező épület 250 éves falai között összesen 21 püspök és kormányzó gyakorolta hivatását az idők folyamán. Ez a hosszú fonal egyébként azóta sem szakadt meg, hiszen a jelenlegi megyéspüspök is itt éli mindennapjait. És nem csak hogy éli, hanem meg is nyitja most otthonát a látogatók előtt. Természetesen mindezt csak képletesen, az azonban előfordulhat, hogy időnként maga a váci megyéspüspök, Marton Zsolt vezeti majd körbe a látogatókat a patinás épületben.

Legyél egy püspök vendége! – megújult a váci Püspöki palota
Váci Püspöki palota

Látni- és tudnivalók a váci Püspöki palotáról

Látnivaló pedig akad bőven a palotában. Az egyedülálló szecessziós püspöki iroda biztosan mindenkit lenyűgöz majd, de az egykori szalonok bája és a ritkán látott püspöki tárgyaló is érdekes pontja lehet a műemléktúrának. 

A klasszicizáló barokk épület és kertje jelenleg kizárólag szervezett formában, idegenvezetéssel látogatható. A csoportos vezetés minden pénteken és szombaton 11 órakor indul. Ha ettől eltérő időpontban szeretnéd bebarangolni az épületet, akkor előzetes bejelentkezésre, és minimum 10 főre lesz szükséged. 

Legyél egy püspök vendége! – megújult a váci Püspöki palota
Püpöki palota, Vác

A belépőjegyek a helyszínen válthatók, és a fizetés egyelőre csak készpénzes. A legutóbbi tájékoztatók szerint a felnőtt belépő 1300 Ft-ba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 900 Ft-ba kerül. De az érvényes jegyárakról és az aktuális nyitvatartásról mindig érdemes a püspökség  honlapján található Turizmus fül alatt is tájékozódni. Ha pedig váci lakcímed van, akkor lakcímkártya felmutatásával minden hónap utolsó szombatján ingyenesen vehetsz részt az idegenvezetésen. 

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor pattanj autóba vagy vonatra, és irány Vác! Nézd meg a felújított Püspöki palotát, csodáld meg a Duna-partot, és egyél egy finom sütit valamelyik bájos kis cukrászda teraszán. Íme néhány szállás a Dunakanyar kapujában, Vácon:

1. Camelot Club Hotel és Étterem Vác ***

2. DunapArt Apartman Vác

3. Lujza & Koriander Panzió Vác

4. Csillag Panzió Vác

5. Althann Vendégház és Konferencia Központ Vác

10 különleges hely, ahol biztosan nem jártál még a Dunakanyarban >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%